Slaget efter tolv - dagens debatt

Unga beredda att kämpa för sina rättigheter

 • 34 min
 • tillsvidare

Hur ska studerandena vid Åbo Akademi kunna studera i alltför trånga utrymmen? Borde man slopa nötköttet vid studentrestaurangerna? Vad kan man göra åt det ökande psykiska illamåendet vid universiteten? I Slaget efter tolv på fredag möts fyra kandidater som ställer upp i Kårvalet vid Åbo Akademi som går av stapeln mellan den 5 och 6 november. I debatten deltar Ida Nordell (bilden t.h), Rosanna Fellman (bilden t.v), Frans Villanen och Tyko Hertzberg (bilden mitten).
Debatten leds av Maria Nylund.
slaget@yle.fi

Sändningar

 • fr 1.11.2019 12.03 • Yle Vega

Avsnitt

 • Kommunerna ställs inför svåra utmaningar just nu på grund av coronaepidemin. De ekonomiska problemen hopar sig. Samtidigt ställs de ansvariga inför nya och obekanta praktiska problem. Hur resonerar de kommunala beslutsfattarna i den här exceptionella situationen?
  I Slaget efter tolv deltar Jakobstads stadsdirektör Kristina Stenman och kommundirektören i Kronoby, Ulf Stenman.
  Programledare: Kjell Lindroos

  E-post: slaget@yle.fi

 • Frilansande kulturarbetare har plötsligt hamnat på bar backe på grund av coronaviruset. Vem ska bära ansvaret för att rädda konsten och kulturen, kulturfolket och institutionerna? Är det staten eller kanske hellre fonderna? Och vad kommer allt detta att få för konsekvenser på längre sikt? I Slaget efter tolv deltar kulturrådet Sini Keinonen från Undervisnings- och kulturministeriet, verkställande direktören för Svenska Kulturfonden Sören Lillkung, ordförande för Finlands svenska skådespelarförbund Ville Sandqvist och dansaren Tiina Lindfors från dansteater ERI (bilden). Maria Nylund leder ordet.
  E-post: slaget@yle.fi

 • Europa stänger ner för coronaviruset och de flesta verkar inställda på en rätt lång tid av isolering och ovisshet. Medan många kräver strängare åtgärder för att hindra spridningen av smittan höjs också röster för att rädda det som räddas kan av ekonomin. Europas balansgång diskuteras i Slaget efter tolv på onsdag av Svenska Yles medarbetare i Tyskland Johnny Sjöblom, Svenska Dagbladets politiska chefredaktör Tove Lifvendahl och Dan Ekholm som är ledarskribent vid Vasabladet. Ordet leds av Filip Stén.

  E-post: slaget@yle.fi

 • Ishockey-VM är inställt och OS uppskjutet. Idrotten är mer eller mindre avstängd. Klubbarna riskerar stora ekonomiska förluster och barnidrotten har upphört. Medan vissa idrottare kan hålla konditionen och styrkan i gång så innebär ett avbrott i teknikintensiva idrotter att stort, kanske irreparabelt bakslag i karriären.

  I Slaget efter tolv diskuterar friidrottaren Camilla Richardsson, Christoffer Perret från HIFK Fotboll och Yle Sportens Johan Portin.

  Programledare: Stefan Winiger
  E-post: slaget@yle.fi

 • Att vara isolerad, trots att det är för ens eget bästa, är något som inte alla äldre uppskattar. Många över 70 känner sig utpekade och fullt friska och förundras över yngre som talar om för dem vad som är bäst för dem.

  Om kommunikationen över generationsgränsen diskuterar kommunikationskonsulten Elli Flén och debattörerna Geo Stenius och Marianne Laxén.

  Programledare: Stefan Winiger

 • Finlands regering, Europeiska centralbanken och Finlands bank försöker alla ge företagen konstgjord andning under coronakrisen. Men fungerar hjälpen i praktiken? Får företagen lån av bankerna? Vad blir följden om räddningspaketen inte fungerar?

  I Slaget efter tolv deltar Heidi Schauman som är chefsekonom på Swedbank i Finland, företagaren Markus Seppänen och Penna Urrila som är ledande ekonom på Finlands näringsliv EK.

  Debatten leds av Patrik Schauman.
  E-post: slaget@yle.fi

 • Stressnivån för årets abiturienter har stigit till till nya höjder den här veckan - studentexamensproven avläggs på löpande band och för abiturienten är det mycket som står på spel. I år är det dessutom i första hand studentexamensproven som avgör om du får en studieplats eller inte. Kommer universiteten och högskolorna att ta coronaepidemin i beaktande? I Slaget efter tolv deltar ordföranden för Finlands svenska skolungdomsförbund Emilie Jäntti, Gurli-Maria Gardberg som är utbildningsservicens områdeschef vid Åbo Akademi och vi hör också Robin Lundell som är specialsakkunnig vid Studentexamensnämndens kansli och abiturienterna Linnea Gyllenberg och Hugo Enroth från Katedralskolan i Åbo. Maria Nylund leder ordet.E-post: slaget@yle.fi

 • Coronaviruset stänger skolorna som nu mycket hastigt går över till distansundervisning. Hur förberedda är vi och vilka krav ställer det här undantagstillståndet på elever, lärare och föräldrar? I Slaget efter tolv diskuterar Vikinga skolas rektor Inger Nabb, universitetslärare Charlotta Hilli och Micaela Romantschuk som är verksamhetsledare vid förbundet Hem och skola.
  Ordet leds av Filip Stén.
  Yle Vega kl 12.03

 • De asiatiska länderna beröms nu för att snabbt och resolut ha infört åtgärder mot coronaviruset. Men till ett pris som inte är förenligt med våra ideal om individuella rättigheter. Samtidigt går sjukvården på knäna och i Italien och landets ekonomi är på väg mot botten. Usa tvärvände från få till väldigt stränga åtgärder inom loppet av några dagar. Olika strategier och olika förutsättningar. Hur fungerar de och hur tar invånarna det?

  I Slaget efter tolv diskuterar Yles medarbetare i Italien Christin Sandberg, Björn Ådahl från Malaysia och Usa-korrespondenten Ville Hupa.

  Programledare: Stefan Winiger
  E-post: slaget@yle.fi

 • Åtgärderna för att stoppa coronavirusets vidare utbredning griper allt mer in i våra liv. Och fler åtgärder kan bli aktuella. Hur klarar samhälle och enskilda att upprätthålla vardagen?
  I Slaget efter tolv diskuterar Annika Jansson, verksamhetsledare på Marthaförbundet, Ida Sulin, direktör på Kommunförbundet samt konsulten och tidigare specialmedarbetaren på försvarsministeriet Patrik Gayer (Sfp).
  Programledare: Stefan Winiger
  Slaget efter tolv måndag 16 mars klockan 12.03 i Yle Vega

 • Västnylänningarna har gått man ur huset för att försvara Raseborgs sjukhus, som de anser hotas av nedläggning.
  Sjukhuset skall inte läggas ner, men vi måste kunna diskutera omfattningen av verksamheten där, svarar tjänstemännen på HUS.
  Björn Månsson (sfp), Lauri Tanner, förvaltningsdirektör på HUS, Ragnar Lundqvist, stadsdirektör i Raseborg samt Ingåbon Hilkka Olkinuora debatterar.
  Programledare: Bettina Sågbom. 
  E-post: slaget@yle.fi

 • En viss psykning av motståndaren hör väl till i många sporter, men var går egentligen gränsen? Särskilt för juniorer kan den här balansgången bli svår, med övertramp i direkt mobbning och ibland rasistiska glåpord.
  Vilket är föräldrarnas ansvar, vilket är tränarens? I Slaget efter tolv diskuteras Anne Ahlefelt som leder projektet "På samma linje", Markus Wilson som är ordförande för Malax IF ishockeyjuniorer och Robert Salo, regionutbildare vid Finlands ishockeyförbund.
  Filip Stén leder ordet.
  E-post: slaget@yle.fi

Lyssna också