Nyhetspodden

Varför går Turkiet till attack i Syrien?

 • 13 min
 • tillsvidare

Vad vill Turkiet uppnå med sin militära attack på nordöstra Syrien? Det handlar dels om den gamla konflikten med kurderna som vill ha självstyre. Men det handlar också om att skapa en zon dit miljontals flyktingar skulle transporteras.
Nyhetspodden med utrikesjournalisten Tom Kankkonen och Carin Göthelid.

Sändningar

 • to 10.10.2019 13.10 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Finland håller på att få en ny regering med socialdemokraten Sanna Marin i spetsen. Men ingen ska tro att lugnet nu lägger sig i politiken, för det är nu det börjar. Både Centern och SDP ligger risigt till i opinionsmätningarna och ska nu samsas om de riktigt stora och svåra framtidsfrågorna. Hur ska det gå? Det här diskuterar politiska reportern AG Karlsson och Carin Göthelid i Nyhetspodden.

 • Nästan var fjärde finländare skulle rösta på Sannfinländarna om det vore riksdagsval i dag och det här är historiska siffror. Det visar Yles senaste partimätning. Centern slår ett annat rekord och har sina sämsta opinionssiffror på 100 år.
  Vad är det som händer i den finländska politiken? Det här pratar politiska reportern Ingemo Lindroos och Carin Göthelid om i Nyhetspodden.

 • Socialdemokraterna Sanna Marin och Antti Lindtman är bägge redo att ta över efter Antti Rinne. Statsministerbytet kan tillfälligt höja den annars sjunkande stöder för socialdemokraterna. Men världen ser inte ut som förr och frågan är om partiet kan hitta den nya arbetaren.
  I Nyhetspodden samtalar politiska reportern Johan Ekman och Carin Göthelid om socialdemokraternas kris.

 • De senaste veckornas politiska följetong i Finland har sannerligen bjudit på mer än väntat.

  Socialdemokraternas Antti Rinne fick stiga åt sidan, medan oppositionen kunde sitta bänkad i åskådarsoffan med en påse popcorn och beskåda kalabaliken. Nu väntar nästa avsnitt och utmaningen att föra en samstämmig regeringspolitik samtidigt som misstänksamma blickar kastas mellan åtminstone två av regeringspartierna.

  Susanna Sjöstedt från Svenska Yles politikergrupp och Thomas Silén summerar läget och spekulerar kring följderna i dagens Nyhetspodd.

 • Statsminister Antti Rinne har inte längre regeringskumpanen Centerns förtroende, efter oklarheterna kring hela posthärvan. Men Centern vill att regeringsbasen hålls oförändrad. Ger Rinne nu självmant ifrån sig makten eller tvingar han fram ett nyval? Och vad vinner Centern på att bli av med Rinne? I Nyhetspodden det senaste kring regeringskrisen, med politikreporter Freddi Wahlström och Johannes Tabermann.

 • Det blev en svart fredag för regeringen Rinne och Socialdemokraterna. Posthärvan kulminerade i att ägarstyrningsminister Sirpa Paatero tvingades avgå. Men posttraumat är inte över. Statsminister Antti Rinne sitter kvar i sin rävsax, medan oppositionen har fått upp vittringen. Klarar regeringen sig med att offra en minister eller kommer fler huvuden ännu att rulla? Nyhetspodden med politiska reportern Johan Ekman och Johannes Tabermann.

 • Fejknyheter - dessa falska, förvrängda, förvirrande och fabricerade så kallade nyheter - flimrar förbi i våra dagliga flöden. Det är mycket snack om fejknyheter och hur farliga de är. Men hur ska vi känna igen dem, och hur stort och nytt problem är de egentligen? Nyhetspodden med Jonas Jungar chef för kvalitetskontroll på Svenska Yle och Johannes Tabermann.

 • Donald Trump är en bra president och har gjort det han har lovat - det tycker många amerikaner som tycker att riksrättsprocessen är både orättvis och onödigt slöseri med skattepengar. Trump har också ett starkt stöd bland de amerikanska folkvalda i kongressen.
  Hur resonerar Trumps vänner? Det pratar Svenska Yles USA-korrespondent Ville Hupa om med Carin Göthelid i Nyhetspodden.

 • Efter ett års grävande avslöjar Helsingin Sanomat att teatermannen Veijo Baltzar har manipulerat, trakasserat och hotat unga kvinnor, flera av dem minderåriga. Baltzars kulturförening Drom har fått stöd från både stat och fonder trots att det hela tiden har funnits både misstankar och konkreta rapporter om att allt inte står rätt till. Nu är Baltzar anhållen misstänkt för grov människohandel.
  Hur är det möjligt att det här fick fortsätta så länge?
  Kulturreporter Kia Svaetichin samtalar med Carin Göthelid om dethär i Nyhetspodden.

 • Hur är det möjligt att en konflikt om 700 personers löner har fått sådana enorma proportioner? Kunde inte statsministern och socialdemokraten Antti Rinne ha stoppat alltsammans tidigare i höstas? Och blir det fler strejker i vinter?
  Dethär samtalar Carin Göthelid om i Nyhetspodden tillsammans med ekonomireportern Patrik Schauman

 • Debatten om Finlands skogspolitik går hetare i takt med att klimatet värms upp. Skogsägare, forskare, miljöfolk, politiker - alla spejar på varandra i spelet om vårt gröna guld. Hur har skogen blivit så minerad mark? Och hur ska vi vanliga skogsflanörer kunna orientera oss fram mellan forskningsrapporter, falska nyheter och politiska inlägg? Det gäller att se skogen för alla träd! I Nyhetspodden guidar vi dig fram genom den snåriga skogsdebatten, med hjälp av Hufvudstadsbladets klimatjournalist Peter Buchert och Johannes Tabermann.

 • Läget i poststrejken är låst. Sympatistrejkerna blir allt fler, och förhandlingsparterna har krupit ner i sina skyttegravar. Någon borde nu gå in och blåsa av spelet innan strejken blir för dyr. Men var gömmer sig staten? Och varför har postsorterarna fått en nyckelroll? Och varför ska vi lyssna på tidningsutdelarnas bittra erfarenheter av postens avtalsshopping? Nyhetspodden med journalisten Minna Almark och Johannes Tabermann.

Lyssna också