Nyhetspodden

Varför går Turkiet till attack i Syrien?

 • 13 min
 • tillsvidare

Vad vill Turkiet uppnå med sin militära attack på nordöstra Syrien? Det handlar dels om den gamla konflikten med kurderna som vill ha självstyre. Men det handlar också om att skapa en zon dit miljontals flyktingar skulle transporteras.
Nyhetspodden med utrikesjournalisten Tom Kankkonen och Carin Göthelid.

Sändningar

 • to 10.10.2019 13.10 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Nobels fredspris är ett av världens mest prestigefyllda priser. Men valen av pristagare har genom åren fått både ris och ros. Vem är en värdig pristagare? Och hur ska man egentligen definiera begreppet fred? Är det också klimatpolitik och mänskliga rättigheter?
  Nyhetspodden med fredsaktivisten Laura Lodenius och Carin Göthelid.

 • Vad vill Turkiet uppnå med sin militära attack på nordöstra Syrien? Det handlar dels om den gamla konflikten med kurderna som vill ha självstyre. Men det handlar också om att skapa en zon dit miljontals flyktingar skulle transporteras.
  Nyhetspodden med utrikesjournalisten Tom Kankkonen och Carin Göthelid.

 • Välfärden i Finland står och faller på skatteintäkterna från folk som jobbar. Men hur ska fler få jobb? Ska det ske med morot eller piska eller både och? Och var finns framtidens jobb? Något nytt Nokia blir det knappast och det är kanske lika så bra.
  Nyhetspodden med ekonomireporter Patrik Schauman.

 • Trump vill vara sheriff i staden, men sviker sina vapendragare. Hur kan de allierade längre lita på USA? Och är USA längre världspolis? Det här frågar sig nu till och med republikanerna. Nyhetspodden med Charly Salonius-Pasternak, säkerhetspolitisk expert vid Utrikespolitiska institutet.

 • Vad har EU lärt sig av förra flyktingkrisen? Och var står Finland i flyktingfrågan? Flyktingarna fortsätter strömma in från Turkiet i en ökad takt. EU försöker nu snabbt enas om gemensamma spelregler, men finns det politisk vilja eller har vi framför oss år av politisk dragkamp? Nyhetspodden med Frank Johansson från Amnesty Finland.

 • Den omvända baby boomen är Finlands stora framtidsfråga. Hela välfärdssamhället står på spel, varnar staten. Men är det verkligen så dystert? Är det ett självändamål att det föds fler skattebetalare, eller är det bara ekonomisk propaganda? Nyhetspodden med ekonomijournalist Patrik Schauman.

 • Skandalerna kring våra vanskötta åldringar förde SDP och Antti Rinne till valseger. Decimalen 0,7 var på allas läppar och det lovades fler händer. Men vad har blivit bättre vid våra äldreboenden? Regeringen lovar nu pengar om fyra år. Samtidigt fortsätter befolkning att åldras. Nyhetspodden med politiska journalisten Ingemo Lindroos.

 • Världens tryggaste land Finland, har en dyster historia av skolmassakrer. Jokela och Kauhajoki finns inpräntat i vårt kollektiva minne, och nu hände det igen. Men hur tydliga är parallellerna, och vad kan vi lära oss av vår dystra historia? Nyhetspodden med medieforskaren Klas Backholm.

 • Kina firar 70 år av kommunistvälde med massiva militärparader. Samtidigt samlas Hongkongbor till massprotester. Situationen är extremt spänd. Kina är nu ett år äldre än när Sovjetunionen rasade samman. Hur länge håller kommunist-Kina ännu ihop? Finns det någon kommunism kvar i Kina, eller finns det bara kapitalism? Nyhetspodden med journalisten Björn Ådahl.

 • Det var inte längesedan vi varnades vi för fascismens nya frammarsch i Europa. Nu börjar vi se högerpopulister falla som dominobrickor, senast i valet i Österriket. Vad är det riktigt som händer? Är populismens dagar räknade eller har populismen bara ändrat skepnad? Nyhetspodden med Ann-Cathrine Jungar, expert på högerpopulism.

 • Vinterkrigsandan sinar. Men försvaret fortsätter envist med parader och gamla bravader. Hur länge till orkar våra unga sitta i skyttegravar och vänta på ryssen? Har värnplikten blivit helt mossig? Nyhetspodden med tidigare fredsbevararen Elli Flén.

 • Vägen till Friidrotts VM i Doha har kantats av slaveri, korruption och extrem hetta. Hur fri är friidrotten? Har den helt kidnappats av politik och pengar? Nyhetspodden med sportjournalisten Chriso Vuojärvi.

Lyssna också