Nyhetspodden

Kapitalismen dödade kommunismen i Kina - vad hände?

 • 13 min
 • tillsvidare

Kina firar 70 år av kommunistvälde med massiva militärparader. Samtidigt samlas Hongkongbor till massprotester. Situationen är extremt spänd. Kina är nu ett år äldre än när Sovjetunionen rasade samman. Hur länge håller kommunist-Kina ännu ihop? Finns det någon kommunism kvar i Kina, eller finns det bara kapitalism? Nyhetspodden med journalisten Björn Ådahl.

Sändningar

 • ti 1.10.2019 15.30 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Alla verkar inte helt på det klara med att det säljs cancerförsäkringar i Stockmanns namn, inte ens företagets VD. Och det är lite oklart vilka delar av företagets kunduppgifter som lämnats ut och till vilken samarbetspartner. Och metoderna som används av försäljare som ringer upp lämnar dessutom en del övrigt att önska.

  Thomas Silén diskuterar de luddiga vändningarna i den här rumban med Svenska Yles reporter Niklas Fagerström.

 • Demokraternas presidentkamp blir allt brutalare när nu också miljardären Michael Bloomberg ger sig in i leken. Kan han ta sig till Vita huset med bara pengar? Eller börjar USA bli redo för en socialistpresident som Bernie Sanders? Nyhetspodden med utrikesredaktör Viktor Heikel och Johannes Tabermann.

 • Åklagaren som leder Palmegruppen vid den svenska polisen utlovar nu ett slut på mordutredningen, 34 år efter mordet på statsminister Olof Palme. Till sommaren 2020 ska antingen åtal väckas eller också läggs utedningen ned, men åklagaren lovar i alla fall kunna redogöra för vad som hände den sena kvällen 28.2 1986. Om sker vore det ett välkommet slut och en lösning på det nationella traumat och öppna sår som statsministermordet fortfarande är i Sverige.
  Nyhetspodden med journalisten Kari Lumikero och Carin Göthelid.

 • Svenska kulturfonden har fått en ny styrelseordförande och hon heter Mikaela Nylander. Fondernas och stiftelsernas betydelse i Svenskfinland går knappast att överskatta. Men hur ska de förvalta sitt kapital? Kan de få för mycket makt? Och finns det en risk att de börjar sköta sådant som samhället borde ta hand om?
  Nyhetspodden med Magnus Hertzberg och Carin Göthelid.
  Rättelse: I den ursprungliga versionen ingick en tankelek med en summa som varje svenskspråkig skulle få ifall fonderna skulle dela ut hela sin förmögenhet. Den summan sades vara drygt 100 000 euro men det är fel. Den korrekta summan i tankeleken skulle vara 10 000 euro.

 • Just nu utspelar sig en humanitär katastrof i Idlibprovinsen i Syrien. Nästan en miljon människor flyr undan bomber och beskjutning när den syriska armén försöker krossa det sista motståndet i kriget som i övrigt är så gott som över. Flyktingarna är utblottade och har ingenstans att ta vägen. FN vädjar om eldupphör men ingen verkar lyssna, snarare finns det risk för upptrappning och mera strider.
  Nyhetspodden med utrikesreporter Viktor Heikel och Carin Göthelid.

 • Coronaviruset fortsätter att sprida sig och lamslår den kinesiska industrin. Och när Kina drabbas, påverkas hela den globala ekonomin. Borde vi oroa oss eller hålla oss lugna? Kan hela världsekonomin slås ut av Kinas virus eller drabbas den bara av tillfällig hosta? Nyhetspodden med ekonomijournalist Patrik Schauman och Johannes Tabermann.  

 • Spelbranschen växer så det knakar och tar allt mer till hasardspelens lömska metoder. Det här gäller också Supercell - Finlands största spelbolag och skattebetalare. Varför tillåts spelvärlden vara ett vilda västern, när vi har en lång tradition av lördagslotto, enarmade banditer och spelberoende? Varför tittar våra myndigheter bort? Nyhetspodden med grävande journalisten Lucas Dahlström och Johannes Tabermann.

 • Många finlandssvenska unga lär sig inte finska i skolan. Engelskan däremot är stark och många svenskspråkiga unga väljer engelska då de pratar med finskspråkiga. Det här kommer fram i en forskningsrapport från tankesmedjan Magma och frågan väcker både känslor och debatt. Men vart leder det här egentligen?
  Det här diskuterar Carin Göthelid tillsammans med språkforskaren Jenny Stenberg-Sirén som gjorde rapporten.

 • Regeringen Marin kavlar upp ärmarna och det gör också den politiska oppositionen. Där är det Sannfinländarna som klart leder i gallupparna och som får fram sitt budskap i debatten. Det andra större högerpartiet Samlingspartiet däremot letar efter både profil och budskap.
  Nyhetspodden med politiska journalisten Johan Ekman och Carin Göthelid.

 • Årets Oscargala förde Hollywood flera steg närmare en modern tid då en sydkoreansk film kammade hem segern i de tyngsta kategorierna. Men filmindustrin har fortfarande mycket jobb kvar om vi verkligen ska kunna se allas berättelser på filmduken. I Oscargalans historia har till exempel endast fem kvinnor någonsin nominerats för bästa regi, mot drygt 400 män i samma kategori.
  Nyhetspodden med filmkritikern Sara Enholm-Hielm och Carin Göthelid.

 • Regeringen har presenterat en ny familjeledighetsmodell, som ska få pappor att stanna längre hemma och mammor snabbare ut i arbetslivet. BBC och CNN har hyllat modellen, men hur jämställd är den i jämförelse med resten av Norden? Behöver vi fler lattepappor här i Finland? Nyhetspodden med Svenska Yles Nordenkorrespondent Marianne Sundholm och Johannes Tabermann.

 • Pengar, stålar, fyrk, cash - synonymerna är många, och ändå har vi så svårt att tala om det. Men vi borde börja prata mera om pengar och hur vi använder dem. För att betalningsanmärkningarna och vip-lånen bara ökar. Är Nokia som just kom med sitt delårsresultat en bra placering? Eller ska vi hålla oss till bostäder? Nyhetspodden med sparekonom Martin Paasi och Johannes Tabermann.

Lyssna också