Nyhetspodden

Var gömmer sig det högerpopulistiska spöket?

 • 12 min
 • tillsvidare

Det var inte längesedan vi varnades vi för fascismens nya frammarsch i Europa. Nu börjar vi se högerpopulister falla som dominobrickor, senast i valet i Österriket. Vad är det riktigt som händer? Är populismens dagar räknade eller har populismen bara ändrat skepnad? Nyhetspodden med Ann-Cathrine Jungar, expert på högerpopulism.

Sändningar

 • må 30.9.2019 16.45 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Vad handlar regeringskrisen i Norge egentligen om? Är det en slump att det var landets högerpopulister som utlöste den? Och varför har vi så mycket bättre koll på Sverige än på Norge? Fy skam! Nyhetspodden blickar ut över Nordens politiska landskap och tar pulsen på populismen. Med Johannes Tabermann och Nordenforskaren Johan Strang från Helsingfors universitet.

 • Blir 2020 början på elbilens stora genombrott? Hajpen är stor bland både beslutsfattare och biltillverkare - elbilen ska rädda oss från klimatkrisen. Men är elbilen så mycket bättre? Ska jag känna bilskam för min gamla bensindrivna bil? Nyhetspodden med Johannes Tabermann och Johnny Sjöblom, journalist i Europas bilmecka Tyskland.

 • Resemässan i Helsingfors är i gång och ett tema är hållbart resande eller "landvägen".
  Vi måste börja använda tåget allt mer och minska på flygresande om vi ska nå utsläppsmålen.
  Vilka åtgärder krävs för ett klimatsmart resande och är ansvaret vårt eller beslutsfattarnas?
  Nyhetspodden med Svenska Yles klimatjournalist Anna Dönsberg och Johanna Minkkinen.

 • Vladimir Putin rider på björnar och fascinerar folk världen över.
  Samtidigt utövar den ryska presidenten sin makt - för att aldrig behöva släppa ifrån sig makten.
  Betyder gårdagens manöver då regeringen fick gå att Putin kommer att sitta i Kreml och bestämma för evigt?
  Nyhetspodden med Svenska Yles Susanna Sjöstedt som känner Ryssland och Johanna Minkkinen.

 • Hur ska vi ha råd med alla våra åldringar i framtiden? Det här är en ödesfråga för Finland. Redan nu ser vi stora brister inom äldrevården. Etla föreslår därför ett nytt privat försäkringssystem för den som har råd att betala för premiumvård. Men löser det här problemet med vår åldrande befolkning? Nyhetspodden med ekonomireporter Patrik Schauman och Johannes Tabermann.

 • Efter månader av krisläge ser de slutkörda brandbekämparna i Australien äntligen lite ljus i tunneln, när gynsammare väder tillfälligt mattar av de våldsamma bränderna som härjat på kontinenten. Men det kan vara fråga om en kort andningspaus och arbetet fortsätter oavbrutet. Och så småningom börjar det bli dags att ta tag i konsekvenserna efter katastrofmånaderna - och förbereda sig på att det kan hända igen.

  Thomas Silén samtalar om läget i Australien med vetenskapsredaktör Marcus Rosenlund i dagens Nyhetspodd.

 • Identitetspolitik - ett omtvistat begrepp som både används för att förklara dagens samtalston i samhällsdebatten och för att förklara varför det rör om i politiken i världen.

  I dagens Nyhetspodd med Thomas Silén och Jonas Jungar tittar vi på vad det innebär för samhällsdiskussionerna och för mediejournalistiken när folk inte längre nödvändigtvis ser på politik som tidigare, och inte tycker att journalisterna förmedlar det budskap man vill höra.

 • Statsminister Sanna Marin och hennes nygamla regering har fått en lysande start. Hajpen har varit enorm och det ser nu ljusare ut efter det dramatiska slutet på fjolåret. Både SDP och Centern lyckas vända sin dystra trend i Yles senaste partimätning. Men ett nytt politiskt år med stora utmaningar som sysselsättningen väntar. Så hur länge håller hajpen i sig innan vi står inför en ny regeringskris? Nyhetspodden med Svenska Yles politiska reporter Magnus Swanljung och Johannes Tabermann.

 • Prins Harry och hertiginnan Meghan i Storbritannien meddelar att de tar ett steg tillbaka från sina nuvarande roller i det brittiska kungahuset, och tänker bli ekonomiskt oberoende. En nyhet som mottas med både ilska och gillande, beroende på vem man frågar, och var.

  Det brittiska imperiets glans sinar allt mera i takt med en ny global världsordning, politisk kalabalik på hemmaplan som stavas Brexit, och nu ett kungahus med förpliktelser och obekvämligheter som flera av dess egna medlemmar lite verkar ha tröttnat på. Är det här de sista andetagen för den brittiska storhetstiden, eller genomgår landet bara en slags medelålderskris?

  Det här diskuterar vi i Nyhetspodden i dag med Thomas Silén och Storbritannienkorrespondenten Charlotta Buxton.

 • Iranska missiler träffade två amerikanska militärbaser i Irak i natt. Är Irans hämnd på USA nu fullbordad och konflikten över? Eller hotar hämndspiralen att bara fördjupas? Och vem vinner egentligen på det? Nyhetspodden med Mariette Hägglund, yngre forskare vid Utrikespolitiska institutet och Johannes Tabermann.

 • Läget mellan USA och Iran är på helspänn efter mordet på iranska generalen Qasem Soleimani. Varför beordrade president Donald Trump mordet just nu? Och kan USA komma undan med lönnmord på ett annat lands ledare? Nyhetspodden med Charly Salonius-Pasternak från Utrikespolitiska institutet och Johannes Tabermann.

 • Att vi konsumerar mer brukar ses som något positivt eftersom det vittnar om framtidstro och gynnar tillväxten.
  Samtidigt är rapporterna om klimatförändringen alarmerande och många väljer att konsumera mindre med tanke på miljön.
  Såhär inför jul frågar vi oss om det går att gynna den finländska ekonomin men samtidigt tänka ekologiskt.
  Nyhetspodden med politikreportern Johan Ekman och Johanna Minkkinen

Lyssna också