Aikamatka läpi jaetun Berliinin

Mies kylmästä - arkea ja juhlaa Itä-Berliinissä

 • 19 min
 • tillsvidare

Kansan uutisten ja Yleisradion toimittaja Teppo Tiilikainen teki Berliinissä töitä 1980-luvun loppupuolella ja näki DDR:n romahduksen. Myöhemmin Tiilikainen näki myös oman Stasi-kansionsa ja hämmästyi. Millaista oli elää arkea DDR:ssä ja miltä tiukan kurin valtion lopunajat näyttivät?

Toimittaja Jukka Kuosmanen.

KUVA: Rex Features/All Over Press

Sändningar

 • to 7.11.2019 17.10 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Radiofoninen arkistodokumentti, jossa on hyödynnetty Berliiniin liittyviä radioarkiston aarteita vuosilta 1950-89. Toimittajat Jukka Mikkola ja Jukka Kuosmanen, äänisuunnittelija Kai Rantala, arkistomateriaalit Raimo Mäkelä. Tuottaja Sari Siekkinen.

  Radioarkiston äänitteillä esiintyvät: Leo Matiskainen (1950), Leo Meller (1950 ja 1955), Heidi Hahm (1950), Erna Sack (1955), Walter Ulbricht (1961), Anna-Liisa Fenske (1961), Eila Rantanen (1962), John F. Kennedy (1963), Markku Sopanen (1966), Eero Saarenheimo (1972), Juha Virkkunen (1973), Matti Hara (1973), Erich Honecker (1973), Peter von Bagh (1974), Atte Blom (1974), Yrjö Lautela (1977), Hannu Taanila (1983), Teppo Tiilikainen (1987), Ronald Reagan (1987), Eero Toukkari (1989), Irja Wendisch (1989) ja Esa Tuominen (1989).

  Radiofonisen teoksen musiikkina on käytetty saksalaisten säveltäjien säveltämää ja Berliinin Filharmonikoiden esittämää musiikkia. Säveltäjät: Christoph Willibald von Gluck, Richard Wagner ja Ludwig van Beethoven. Kapellimestarit: Wilhelm Furtwängler ja Hans Knappertsbusch.

  Kuva: EPA / STR

 • Kansan uutisten ja Yleisradion toimittaja Teppo Tiilikainen teki Berliinissä töitä 1980-luvun loppupuolella ja näki DDR:n romahduksen. Myöhemmin Tiilikainen näki myös oman Stasi-kansionsa ja hämmästyi. Millaista oli elää arkea DDR:ssä ja miltä tiukan kurin valtion lopunajat näyttivät?

  Toimittaja Jukka Kuosmanen.

  KUVA: Rex Features/All Over Press

 • Ensimmäiset Berliinin muurin ylityksestä - tai pikemminkin alituksesta - kertovat elokuvat valmistuivat hyvin nopeasti muurin pystyttämisen jälkeen. Seuraavina vuosikymmeninä elokuvaohjaajat sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa tarttuivat aiheeseen. Ikimuistettavin Berliinistä ja sen muurista kertova elokuva on kuitenkin Wim Wendersin runollinen, enkelien Berliinistä kertova tarina Berliinin taivaan alla, jonka yhtenä käsikirjoittajana oli vuoden 2019 kirjallisuuden Nobel-palkinnon saanut Peter Handke. Toimittajana Jukka Mikkola.

  Kuva: Rex Features / All Over Press

 • Elokuvaohjaaja Kirsi Liimatainen opiskeli nuorena Saksan demokraattisessa tasavallassa Itä-Berliinissä sijaisevassa nuorisokorkeakoulussa. Koulussa opetettiin virallisesti marxismi-leninismiä, mutta kaikki ei kuitenkaan ollut sitä miltä näytti - tai miksi sitä kutsuttiin.
  Toimittajana Jukka Kuosmanen.

  KUVA: Dino Fracchia / Alamy / All over press

 • "Me lähetämme terveiset kaikille ystävillemme muurin toisella puolella", David Bowie sanoi ja esitti laulun, jonka myös itäberliiniläiset nuoret tunsivat. Se oli Heroes, sankarit, ja se oli saanut alkunsa Berliinin muurilta. Elettiin kesää 1987, eikä kukaan vielä uskonut muurin murtuvan. Musiikki oli ajatuksia herättävä asia jaetussa kaupungissa, ja ennen pian musiikista tuli olennainen osa idän ja lännen välistä ideologista taistelua. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Berliinin muuri murrettiin musiikin avulla. Apuna olivat maailmantähtien kuten David Bowien ja Bruce Springsteenin lisäksi sekä itä-Berliinin punkkarit että kapellimestari Leonard Bernstein. Toimittajana Jukka Mikkola.

  Kuva: Scherhaufer / Ullstein Bild / All Over Press

Inga kommande avsnitt

Lyssna också