Aktuellt 17

Varifrån blåser brexitvindarna och vad vill oppositionen med statens pengar?

 • 26 min
 • 8 mån. 27 d

Var står vi nu i brexit-dramat? Kan Boris Johnson ännu undvika att det blir schackmatt? Beviljar EU en förlänging. Brexit fortsätter bollas över engelska kanalen, och vi frågar vår egen brexit-expert vartåt det nu lutar.

Oppositionen under hela hösten gottat sig i att såga regeringen Rinnes slöseri med statens pengar. Men nu är det dags att komma med egna lösningar. Först ute är Kristdemokraterna, som inledde skuggbudgetsäsongen idag. Men vilken funktion har skuggbudgetarna egentligen?

Tidningen Vihreä lanka läggs ner efter 36 år, när De gröna nu drar tillbaka sitt stöd. Men behövs det längre partitidningar när den politiska debatten har flyttat ut på nätet?

Artificiell intelligens har blivit en integrerad del av samhället. Men hur går det med svenskan i den här teknologiska revolutionen? Finlandssvenskan är både en utmaning och möjlighet för AI, menar en färsk Magma-rapport.

Sändningar

 • on 23.10.2019 17.00 • Yle Vega

Avsnitt

 • De misstänkta coronavirus-fallen har varit dagens stora nyhet här i Finland, och har uppmärksammats också internationellt. De två misstänkta kinesiska turisterna har undersökts hela dagen.

  Experter manar till lugn. Risken för smitta är en på miljonen, sannolikt är det frågan om helt vanlig influensa. Finland har ändå full bredeskap, säger THL:s epidemiexpert Mika Salminen.

  Att sätta hela Ivalo i karantän, som man redan gjort med några städer i Kina, är hur som helst uteslutet

  I Kina har antalet smittade och dödsfall ökat och man har nu tagit till exceptionellt kraftiga åtgärder för att få kontroll över det nya coronaviruset

  Vi ska också diskutera läget inför måndagens strejker. Förhandlingarna har fortsatt idag, och nu har också Fackförbundet Pros strejk skjutits upp.

  Att höja sysselsättningen är den hetaste politiska frågan just nu. Samtidigt är det allt fler finländare som klarar av att leva på sina dåliga löner. Vad beror det här på och vad berättar det? - det ska vi också diskutera idag

 • Regeringen ska göra ett flertal tunga politiska utnämningar i vår. Den första gjordes redan idag, då De grönas Kirsi Pimiä utsågs till inrikesministeriets nya kanslichef. Så på vilka grunder delas de här posterna ut, och hur mycket makt kan partierna utöva genom dem?

  Efter höstens politiska turbulens har partierna nu laddat batterierna, och börjar inta sina positioner inför den politiska våren. Centern fortsätter tjata om varför man sitter med i regeringen, och Sannfinländarna profilera sig allt tydligare via klimatfrågor.

  Ett år har gått sedan skandalerna inom äldrevården, som tvingade vårdjättarna att krypa till korset.
  I dag försöker Esperi Care aktivt putsa upp sitt rykte. Men har det blivit bättre inom vården?

  Internationella domstolen i Haag kräver nu att Myanmar vidtar omedelbara åtgärder för att skydda sin muslimska rohingya-minoritet, som har fortsatt utsättas för övergrepp och förföljelser.

 • Världshälsoorganisationen WHO samlas till krismöte kring det kinesiska coronaviruset, som fortsätter att sprida sig. Det låter dramatiskt, men vid THL ser man ingen orsak till panik. Fortfarande vet vi ändå inte om smittofallen bara är toppen av isberget, säger epidemiexpert Mika Salminen.

  Samlingspartiet samlar nu krafter för att ta upp fajten med regeringen. Och tongångarna är bekanta: Det ekonomiska läget ser allt dystrare ut och regeringen måste förbereda sig för nedskärningar och hårda åtgärder, är Samlingspartiets hälsning.

  Finländare är rätt dåliga på att placera sin pengar i aktier, men etiska och hållbara placeringar är en växande trend som kan få fart på folkkapitalismen.

  Samtidigt fins det stora problem med hela aktiemarknaden. De flesta bolag är nämligen olönsamma som placeringar, bara några få är riktigt lönsamma och kammar hem största potten. Förklaringen är förra decenniets digi-revolution, som skapat globala jättar som Facebook, Google och Amazon.

 • Under veckoslutet kritiserade flera fackförbund och också arbetsgivarorganisationer Piekkalas insats som medlare i de pågående arbetsmarknadskonflikterna. Nu har Elektikerförbundet gått så långt att det har lämnat in ett klagomål över Vuokko Piekkalas passivitet till Justitiekanslern.

  Befolkningen åldras och nativiteten sjunker, konkluderar Centralhandelskammaren i sin färska kvartalsrapport. Men samtidigt som vi skulle behöva mera folk i arbetsför ålder så har invandare svårt att hitta jobb i Finland.

  Över tjugotusen vapen-aktivister i går samlades till en stor demonstration i staden Richmond - i delstaten Virginia. Demonstranterna är upprörda över att delstats-parlamentet tänker skärpa vapenlagarna.

  Riksrättsprocessen mot Donald Trump inleds i senaten. Trump anklagas för att ha försökt pressa Ukraina att starta en utredning som skulle ha berört Joe Biden, som försöker bli Demokraternas presidentkandidat i höstens val. Trump anklagas också för maktmissbruk och för att ha försökt att hindra kongressens arbete.

 • Aktuellt 17 handlar om regeringskrisen i Norge: i dag blev det nämligen klart att ett av de fyra regeringspartierna, högerpartiet Fremskrittspartiet, lämnar regeringen. Droppen som fick bägaren att rinna över var att Norge hjälpte hem en norsk-pakistansk kvinna från al Hol-lägret i Syrien.
  Det handlar också mycket om klimat- och miljöfrågor, bl a om hur finländska företag ska förbereda sig inför ett varmare klimat
  I Sverige igen pågår exakt samma diskussion om skogen som hos oss: avverkning kontra kolsänkor.
  Och i Tyskland upprör ett nytt kolkraftverk som elbolaget Fortum via delägda bolaget Uniper tar i bruk där. Kolkraft hör till det förgångna, anser den tyska miljörörelsen.

 • Om bara några månader måste regeringen komma med en trovärdig plan för hur sysselsättningen kan höjas med 30 000. Arbetsminister Tuula Haatainen försökte idag lugna ner kritikerna och övertyga alla om att tidtabell håller. Men regeringens står inför en stor utmaning.

  Också den stora vårdreformen står och väntar, och även här börjar det bli bråttom - igen. Enligt ansvariga ministern Krista Kiuru ska lagarna ges till riksdagen inom det här året.

  Hur ser Rysslands stormaktspolitiska ambitioner riktigt ut i år? Frågan blev extra intressant efter president Putins besked om att regeringen byts ut. Fortsätter Ryssland höja sin profil i Mellanöstern, eller vad kan vi vänta oss?

  I Teheran har ayatolla Khamenei lett fredagsbönen för första gången på åtta år, i ett försök att lugna ner det inflammerade politiska läget i Iran. Vad vill folket av regimen och vågar de säga vad de vill?

 • Aktuellt 17 följer med avtalsrörelsen: det strejkvarslande fackförbundet Pro träffar arbetsgivarparten Teknologiindustrin på riksförlikningsmannens byrå. Också i den här tvisten handlar det bl a om de 24 extra arbetstimmarna per år.
  EU utreder möjligheten till en minimilön för alla EU-medborgare. Det här väcker oro framför allt i Norden.
  Vi spinner också vidare på Vladimir Putins planer på att ändra den ryska grundlagen och att byta premiärminister - och hör kommentarer av Rysslandsexperter.
  Dessutom handlar det om kampen för välfärdsstaten i Frankrike: fransmännen rasar inte bara mot den planerade pensionsreformen utan också mot andra nedskärningar i välfärden.

 • Rysslands president Vladimir Putin har upplöst regeringen och premiärministern Dimitry Medvdev skyfflas åt sidan, bara timmar efter Putins årliga tal till nationen.

  Också i USA rör det sig i politiken - demokraternas presidentkandidater har argumenterat för sin plats som Donald Trumps utmanare, den amerikanska senaten väntas ta emot åtalspunkterna i riksrättsprocessen mot Trump, och ett temporärt eldupphör i handleskriget mellan Kina och USA ska undertecknas.

  I Sverige har man diskuterat hur man ska gå vidare med bekämpningen av den grova gängkriminaliteten, inte minst med tanke på det senaste bombdådet på Östermalm i centrala Stockholm.

  Och här på hemmaplan har vi på Svenska Yle kollat upp vilka kommuner som får mest och minst av skattekakan - och tittat närmare på hur en av dem förvaltar slantarna.

 • Grundlagsutskottet har behandlat frågan om utrikesminister Haavistos agerande var olagligt, när barn från syriska lägret al-Hol tilläts komma till Finland. Initiativet kommer från tio riksdagsledamöter från oppositionen, Sannfinländarna, Samlingspartiet och Kristdemokraterna.

  Det är vanligt med lönefusk inom transportbranschen. Chaufförer får inte den lön de har rätt till enligt kollektivavtalet, eftersom många företag låter bli att betala till exempel övertidsersättningar och natt-tillägg. Både företagarna själva och facket säger att lönefusket beror på grå ekonomi inom branschen och hård konkurrens från utländska transportbolag.

  Imorgon, på onsdag, ska USA och Kina underteckna det första kapitlet av ett större handelsavtal mellan länderna. Lämpligt inför undertecknandet har Trumps USA bestämt att de inte längre klassificerar Kina som en “valutamanipulatör". Tills idag har USA anklagat Kina för att medvetet försvaga sin valuta för att få handelsfördelar. Det här ses ännu inte som ett slut på handelskriget, utan snarare som en vapenvila.

  Idag uppmanades också den delen av befolkningen i sydvästra Australien som inte är känslig för rök att inte uppehålla sig utomhus. Det kan komma att räcka veckor innan läget normaliseras. De som protesterar mot regeringens klimatpolitik påminns om att kol är ett av Australiens viktigaste exportprodukter.

 • En svår vår väntar på arbetsmarknaden med nya strejkhot. Inte minst bland vårdarna och lärarna som kräver högre löner. Trycket är stort, men kommunernas ekonomi dålig. Arbetsmarknadsforskare Mika Helander förutspår att regeringen tvingas ingriper. Men kan den undvika att upprepa höstens misstag?
  Timo Soini bröt idag sin långa tystnad då hans nya bok om populismens frammarsch publicerades. Är den gamla Soini nu tillbaka? Och är siktet inställt på presidentposten, eller vill han bara spinna medierna i sann populistisk anda?

  Hur ser svenskarna på hotet från öst och hur mycket är de redo att rusta upp sitt försvar? Det här är den stora frågan under säkerhetskonferensen Folk och Försvar som inleddes i Sälen i dag. Men det är också en stor politisk fråga i år, då Sverige ska rusta upp sitt försvar.

  Presidentvalet i Taiwan gick inte som Kina hade hoppats på. Den öppet kritiska presidenten Tsai Ing-wen sitter kvar. Vad betyder det här för Taiwans framtid - går man nu i Hongkongs fotspår?

 • Aktuellt 17 handlar i dag en hel del om flygplan, bl a får vi senaste nytt om den ukrainska plan-kraschen i Teheran i onsdags. I dag har vi till exempel fått veta att det fanns hela 17 svenska medborgare ombord.
  EU:s utrikesministrar har samlats till krismöte för att diskutera det spända läget i Mellanöstern.
  Vi har också följt med statsminister Sanna Marins besök i Estland i dag.
  Här hemma har flygvapnet börjat testa den första av de fem jaktplansmodeller som tävlar om att efterträda Hornetarna. Det här handlar om mer än en plantyp, det handlar om ett hurudant försvar vi vill ha, säger en expert.

 • Aktuellt 17 handlar i dag om slutspurten för brexit: det brittiska parlamentets underhus väntas nu godkänna det lagpaket som verkställer brexit.
  Finland håller kvar de finländska soldaterna i Irak tills vidare, trots missilattacken från Iran. Aktuellt 17 frågar hur sanktioner fungerar som maktmedel, när USA försöker få Iran på knä med hjälp av sanktioner.
  Det handlar också om språk och hälsa, till exempel att finlandssvenskar sjukskriver sig till mer sällan än finskspråkiga, enligt ny forskning.
  Och om klimat kontra konsumtion - å ena sidan får vi höra att vi ska konsumera mera för att hålla ekonomin i gång, å andra sidan sägs det att det här inte är hållbart med tanke på klimatet.

Lyssna också