Fokus på

Begreppet Girl Power - från punk till Zara Larsson

 • 56 min
 • 11 mån. 11 d

Varför är det bra med en dålig kvinnlig förebild som Tove Lo? Vad har Spice Girls betytt för kvinnor i musikbranchen och för fans? Hur färdades begreppet "girl power" från punkmarginalen musikens topplistor? Författaren och journalisten Annah Björk har skrivit boken "Ni måste flytta på er" och berättar om glastak, frihet, övergrepp och artister som vanligtvis inte har fått plats då rock- och popmusikens kanon skrivits.

Musiken i programmet:
Tove Lo: Habits
Bikini Kill: Rebel Girl
Spicegirls: Wannabe
Marit Bergman och Kleerup: 3 .a.m.
Zara Larsson: Ruin my life
Rebecca and Fiona: Bullets
Alma: Cowboy
Lana del Rey: Video Games
Hole: Violet
Le Tigre: Hot Topic

Redaktör: Sebastian Bergholm.

Sändningar

 • lö 26.10.2019 13.03 • Yle Vega

Avsnitt

 • DDR var mer än politiskt förtryck och diktatur: på dagen 30 år efter Berlinmurens fall spanar vi in den östtyska popmusiken och ett par östtyska popstjärnor som älskades av folket men som offrades för landets bästa. Hör rock, pop och schlager från den kalla sidan av muren, redaktör är Tobias Larsson.

  Musiken i programmet:
  Sonja Schmidt / Ein himmelblauer Trabant
  Ruth Brandin / Mich hat noch keiner beim Twist geküsst
  Chris Doerk / Sei doch do wie die Sonne
  Nina Hagen / Du hast den Farbfilm vergessen
  Veronika Fischer / Dass ich eine Schneeflocke wär
  Karat / Der blaue Planet
  Silly / Mont Klamott
  Inka Bause / Spielverderber
  Veronika Fischer / Es war ein Land

 • Han har gett de vida slätterna i Österbotten ett sound. I många generationer så brukade Månskensbondens släktingar jorden och det är också ofta han i sina låtar återkommer till tider som har varit. Det är också bakgrunden till Markus Bergfors artistnamn. Kjell Ekholm tecknar ett porträtt på en musiker som har valt att gå sina egna vägar.

 • Varför är det bra med en dålig kvinnlig förebild som Tove Lo? Vad har Spice Girls betytt för kvinnor i musikbranchen och för fans? Hur färdades begreppet "girl power" från punkmarginalen musikens topplistor? Författaren och journalisten Annah Björk har skrivit boken "Ni måste flytta på er" och berättar om glastak, frihet, övergrepp och artister som vanligtvis inte har fått plats då rock- och popmusikens kanon skrivits.

  Musiken i programmet:
  Tove Lo: Habits
  Bikini Kill: Rebel Girl
  Spicegirls: Wannabe
  Marit Bergman och Kleerup: 3 .a.m.
  Zara Larsson: Ruin my life
  Rebecca and Fiona: Bullets
  Alma: Cowboy
  Lana del Rey: Video Games
  Hole: Violet
  Le Tigre: Hot Topic

  Redaktör: Sebastian Bergholm.

 • Niklas Strömstedt slängdes in i hetluften redan som tonåring då han turnerade tillsammans med Ulf Lundell men senare blev han känd också som soloartist. Men hans kändaste låtar har han gjort tillsammans med andra som t.ex. Orup och Anders Glenmark i trion GES. Få vet också att det var han som skrev Byns enda blondin som blev en stor hit för Sven-Ingvars. Tillsammans med Kjell Ekholm går han igenom sitt liv som låtskrivare och artist.

 • Mord och brott förekommer allt oftare i vår underhållning. True Crime är en snabbt växande genre inom TV, poddar och litteratur.

  Inom musiken fortsätter den gamla traditionen med mordballader i modern skepnad. Gangstarappare och svartmetallister sjunger och rappar om att ta livet av varandra.

  Men i mörkret bakom scenerna hittar vi också sanna historier. Det finns musiker som har tagit livet av sina medmänskor i verkliga livet.

  Här presenteras ett dussin ”musikaliska mördare”. Hurudana var deras brott och hur bestraffades de? För lindrigt eller för hårt? Redaktör: Michael Cronström.

 • Dingo gick till historien som ett av de populäraste banden i Finland. Deras storhetstid var i mitten av 80-talet och de flesta kommer ihåg låtar som Autiotalo och Levoton tuhkimo och Sinä ja minä. Tillsammans med musikredaktör Kjell Ekholm blickar solisten Neumann tillbaka på de galna åren då pengarna bokstavligen forsade in men vad blev kvar då bandet splittrades.

 • Michael Cronström och Johanna Grönqvist diskuterar användingen av musik i Quentin Tarantinos filmer. De spelar också musik från filmerna mellan varven.
  Låtlista:
  Dick Dale: Misirlou
  Stealer's Wheel: Stuck in the middle with you
  George Baker Selection: Little Green Bag
  Chuck Berry: You never can tell
  The Delfonics: Didn't I (Blow Your Mind This Time)
  Meiko Kaji: Urami Bushi
  Rolling Stones: Out of Time
  Jennifer Jason Leigh: Jim Jones at Botany Bay
  José Feliciano: California Dreaming

 • Slade sålde mera singlar i Storbritannien under början av 70-talet än någon annan. I slutet av decenniet var de nästan bortglömda, men en ny storhetstid väntade vid decennieskiftet. Redaktör: Michael Cronström.

  Låtarna i programmet:
  Mama Weer All Crazee Now
  Get Down and Get With It
  Coz I Luv You
  Take Me Bak 'Ome
  Know Who You Are
  How Do You Ride
  Gudbuy T'Jane
  Merry X-Mas Everybody
  Far Far Away
  When I'm Dancing I Ain't Fighting
  Run Runaway
  Cum On Feel The Noize

 • Redaktör: Kjell Ekholm.

 • Vemod i gult och blått. Han är den stora romantikern som tycker om att skriva om kärlek och relationer. Med sina låtar har Mauro Scocco har också gett andra artister en bra start i karriären. Men det fanns en lång period i hans liv då han inte vågade stiga upp på en scen själv. I en intervju för Kjell Ekholm berättar han hur framgången plötsligt förvandlades till ett sammanbrott på det personliga planet.

Lyssna också