Slaget efter tolv - dagens debatt

Hur kan vi bekämpa barnfattigdomen?

 • 29 min
 • tillsvidare

Var fjärde familj har svårt att få pengarna att räcka till - och här finns ett klart samband till familjernas både fysiska och psykiska välbefinnande. Hur kan fattigdom vara ett problem fortfarande år 2019 i ett av världens rikaste länder? I Slaget efter tolv Nadja Suomela, chef för familje- och individomsorg vid Korsholms kommun, och Mikael Nygård som är professor i socialpolitik vid Åbo Akademi. Filip Stén leder ordet.

E-post: slaget@yle.fi

Sändningar

 • on 16.10.2019 12.03 • Yle Vega

Avsnitt

 • Gamla regler i internationell politik förefaller bortglömda. Herrar Johnson och Trump spelar med egna kortuppsättningar. De äldres råd diskuterar den senaste tidens svängar i världspolitiken. I De äldres råd sitter Jutta Zilliacus, Ralf Friberg, Per-Erik Lönnfors och Geo Stenius.
  E-post: slaget@yle.fi

 • Attityderna till kärnkraft har blivit klart mera positiva, på grund av klimatkrisen, som tvingar oss att skära ner våra koldioxidutsläpp radikalt.
  Vilken är kärnkraftens roll i framtidens energiproduktion?
  Frågan debatteras av kärnkraftsmotståndaren Ulla Klötzer, Pekka Salomaa från Finsk energiproduktion rf samt vetenskapsredaktören Marcus Rosenlund.
  Programledare Bettina Sågbom.
  E-post: slaget@yle.fi

 • Den trötta tonåringen drar munkjackans huva djupt över huvudet och lägger sig över pulpetlocket. Man vill inte delta, man vill ingenting. Antalet tonåringar som mår riktigt dåligt i skolan ökar och den utvecklingen har pågått i tio års tid. Vad är det som händer och vad kan vi göra för att stoppa den dystra utvecklingen. I Slaget efter tolv på torsdag diskuterar lektorn i elevhandledning Kim Johansson, överläkaren i ungdomspsykiatri Kim Kronström och Micaela Romantschuk som är verksamhetsledare för Hem och skola. Maria nylund leder ordet. E-post: slaget@yle.fi

 • Var fjärde familj har svårt att få pengarna att räcka till - och här finns ett klart samband till familjernas både fysiska och psykiska välbefinnande. Hur kan fattigdom vara ett problem fortfarande år 2019 i ett av världens rikaste länder? I Slaget efter tolv Nadja Suomela, chef för familje- och individomsorg vid Korsholms kommun, och Mikael Nygård som är professor i socialpolitik vid Åbo Akademi. Filip Stén leder ordet.

  E-post: slaget@yle.fi

 • Fortums köp av det tyska energibolaget Uniper väcker frågor.
  Uniper använder i dag 80% fossila energikällor. Hur rimmar det med miljlötänkandet vi vill se i finländskt näringsliv?
  Riksdagsman Harry Harkimo (LiikeNyt) (till vänster) kritiserar köpet och menar att det är en dålig affär. I Slaget efter tolv möter han Måns Holmberg (till höger), inverstor relations manager på Fortum.
  Programledare: Stefan Winiger

 • Är kriget i Syrien nu på väg att bli ett storskaligt krig? Återuppstår Islamiska staten? Många experter har varnat för den här utvecklingen. Dras omvärlden in på allvar nu?
  I Slaget efter tolv diskuterar Gashaw Bibani, student med kurdisk bakgrund (bilden), Charly Salonius-Pasternak, forskare vid Utrikespolitiska institutet och Antti Kuronen, utrikesreporter på Yle.
  Programledare: Bettina Sågbom

  E-post: slaget@yle.fi

 • Abiy Ahmed, Etiopiens premiärminister får Nobels Fredspris 2019. På kort tid efter att han tillträdde lyckades han medla fred och avsluta konflikten med grannlandet Eritrea som under årtionden plågat befolkningen i båda länderna.
  I Slaget efter tolv diskuterar Midiya Zahir som kom till Finland som flykting från irakiska Kurdistan, utrikesredaktör Viktor Heikel och Mette Nordström, utrikeschef på Svenska Yle. Programledare: Stefan Winiger.
  E-post: slaget@yle.fi

 • Riksåklagaren vill fortsätta rättsprocessen kring olyckan i Skogby under en militärövning för två år sedan. Frågan är vilket ansvar den enskilda beväringen har då en olycka sker?

  Samtidigt sker det tusentals lindrigare olyckor inom försvaret varje år. Vad görs för att minska nära ögat-situationer - och hur farligt är det att genomföra sin värnplikt? I Slaget efter tolv deltar Juho Rasa från Beväringsförbundet, brigadkommendör Arvi Tavaila från Nylands brigad och redaktör Dan Granqvist. Maria Nylund leder ordet.
  E-post: slaget@yle.fi

 • Hatpratet florerar, inte bara i kommentarsfälten utan också i direkt kommunikation till bland annat beslutsfattare. Hur påverkar det här vårt samhälle? I Slaget efter tolv diskuterar stadsfullmäktigeledamoten i Vasa Aino Akinyemi (vf), statsvetaren vid Åbo Akademi Janne Berg (i mitten) och Vasabladets ledarskribent Dan Ekholm (t.h.) under Filip Sténs ledning.
  E-post: slaget@yle.fi

 • Inspirerade av den franske ekonomen Thomas Piketty föreslår nu vänstern att man borde införa ett förmögenhetstak, där förmögenheter på över tio miljoner euro skulle beskattas väldigt högt eller till och med konfiskeras.
  På så sätt skulle man få loss pengar till exempel för klimatomställning och för att utjämna inkomstklyftor i samhället, resonerar man inom Vänsterförbundet.

  Huruvida det här är en bra eller en dålig idé diskuteras i Slaget efter tolv, på tisdag. I debatten deltar Mia Haglund (t.h.) från Vänsterförbundet, riksdagsman Juhana Vartiainen (t.v.) och nationalekonomen Sixten Korkman. Diskussionen leds av Bettina Sågbom.E-post: slaget@yle.fi

 • Det var kanske inte bättre förr, men i varje fall annorlunda. De äldres råd funderar den här gången på vilka saker som har ändrats mest under medlemmarnas livstid. Till det bättre eller det sämre. I De äldres råd sitter Jutta Zilliacus, Ralf Friberg, Per-Erik Lönnfors och Geo Stenius. E-post: slaget@yle.fi

 • Ofattbart många kvinnor utsätts för våld i Finland. En färsk rapport som Kvinnoorganisationernas centralförbund har gjort visar att väldigt mycket fortfarande borde göras för att trygga flickor och kvinnors mänskliga rättigheter i vårt land. Varför får vi inte stopp på våldet - vad måste vi göra bättre? I Slaget efter tolv diskuterar Maria Kronlund från mödra- och skyddshemmet i Åbo (bilden t.h.), Stephan Sundqvist (bilden t.v.) från Åbopolisen och Sari Somppi från Brottsofferjouren. Maria Nylund leder ordet.
  E-post: slaget@yle.fi

Lyssna också