Efter Nio radio

Efter Nio radio: Artisten och musikern Annika Cleo fick hjälp med att skapa en produkt av sin kreativitet

 • 33 min
 • utgått

Att skapa och vara kreativ är Annika Cleos drivkraft. Att komma till skott och göra kreativiteten till en produkt hon ekonomiskt kan leva på är däremot svårt. Johanna Stenback är producent och att hjälpa kreativa personer framåt i karriären är för henne en passion.

Sändningar

 • on 16.10.2019 21.03 • Yle Vega

Avsnitt

 • I veckans Efter Nio tar författaren Sanna Tahvanainen programvärdarna Sonja Kailassaari och Mårten Svartström i handen och guidar dem genom processen att skriva dagbok. Från det att de väljer en lämplig dagbok till att de sätter igång med det dagliga skrivandet. I programmet får vi också höra valda snuttar ur deras respektive dagböcker.

 • Att skapa och vara kreativ är Annika Cleos drivkraft. Att komma till skott och göra kreativiteten till en produkt hon ekonomiskt kan leva på är däremot svårt. Johanna Stenback är producent och van att jobba med kreativitet. Att hjälpa kreativa personer framåt i karriären och få dem att sluta prokrastinera är för henne en passion.

 • Då det på föräldramötet är dags att välja klassföräldrar är det många som vänder bort blicken eller gömmer sig. Speciellt svårt är det att få pappor med i verksamheten. Föräldrarna Johan Lindberg och Anders Adlercreutz från Hem och skola jobbar för att fler pappor ska komma med och skapa evenemang där föräldrar, lärare och barn lär känna varandra.

 • Programledaren och mediapersonligheten Tom Nylund gillar att utmana sig med helknasiga saker. Att leva ett högintensivt liv är härligt men också beroendeframkallande. För Tom Nylund är det betydligt svårare att sluta röka eller stå ut med vardagstristessen än att kasta sig ner för stup eller sluka eld. I dagens Efter Nio utmanar han programledarna Sonja och Mårten med en liten tävling av det mer knäppa slaget i bästa Tom Nylund stil.

 • Programvärdarna Sonja Kailassaari och Mårten Svartström utmanade sig att leva utan kött och fisk under två veckor. Hur gick det? Med i studion är också professor Mikael Hildén från Finlands miljöcentral, som berättar om kostens och matproduktionens stora inverkan på miljön.

 • Matentusiasten och kokboksförfattaren Louise Mérus fick i uppdrag att fiska under sommaren och ta till vara fiskarter som mört och braxen. Sebastian Hielm jobbar som livsmedelssäkerhetsdirektör vid jord-och skogsbruksministeriet. Han fiskar gärna under somrarna och uppmanar oss att äta mera inhemsk fisk. Hur tycker han att vi ska ta till oss råvaran och hur gör Louise Mérus för att få familjens minsta att gilla pasta med mörtsås?

 • I veckans Efter Nio utmanar Eveliina Lindell kocken Filip Forsberg och hans kollegor att följa upp matsvinnet och hitta på lösningar för att minska det. Filip Forsberg är matansvarig för ett stort hotell, dess restaurang och tillhörande bageri. Eveliina Lindell jobbar med att hitta ekologiska lösningar för att minska matsvinnet.

 • Hur reagerar omgivning på ens utseende då man bär på tydliga spår av misshandel? Det här provade politikern Eva Biaudet på då hon lät sig sminkas till ett misshandelsoffer under kvinnoveckan. Kampanjen ville uppmärksamma våldet som många kvinnor utsätts för i vårt land. Med och diskuterar är också skådespelaren Marika Parkkomäki som bevittnat familjevåld i sin barndom och utsatts för det själv som vuxen. Hur ser mekanismerna ut som håller en kvar i våldsamma relationer och hur ska man göra för att hjälpa någon närstående komma ur en destruktiv relation?

 • För att få till stånd underhållande TV-program har programvärdarna Sonja Kailassaari och Mårten Svartström lagt sig själva i blöt otaliga gånger. Vilka utmaningar har varit dom mest oförglömliga, tankeväckande eller utmanande? I dagens program går de igenom minnesvärda, lärorika eller pinsamma utmaningar från de gångna åren.

 • Varför kan jag inte bara ta det chill? Vad är hemligheten? En sönderbiten tand, eller ett telefonsamtal från dottern. För Maria Sten (till höger på bilden) kan till synes vardagliga företeelser vara tillräckligt för att tankarna ska skena iväg och oron bli nästan omöjlig att kontrollera. För att få bukt med sina katastroftankar tog Maria Sten hjälp av psykologen och psykoterapeuten Ulrika Segercrantz. Andningsövningar varvas med frågeformulär. Det långsiktiga arbetet får en god början.

 • Magnus Taxell insjuknade i typ 2-diabetes för tio år sedan. För diabetiker är livsvanorna avgörande och att slarva med kost och motion kan vara ödesdigert. Dagens utmanade medger att han inte tagit hand om sin sjukdom, men vill nu få till stånd en förändring. För att lyckas med det har han bett sin läkare Robert Paul att komma med i utmaningen. Tillsammans gjorde de upp en plan för att bygga upp en vardag med sundare vanor. Har blodvärdena förändrats och vad har motionerandet haft för effekt?

 • Enligt statistiken lär unga killar som går i yrkesskola vara dom som minst av alla vill ta till sig litteratur. Under en månads tid har bibliotekarien Mikael Gros jobbat med en grupp blivande fordonsmekaniker på yrkesinstitutet Prakticum. Varje skoldag har de läst skönlitteratur, sysslat med högläsning eller pratat litteratur. Har det haft önskad effekt och blev de unga sugna på mer böcker och litteratur? Med i programmet är studerandena Kevin Johansson och Karri Seppälä.

Klipp

 • Fredrik Furu är musiker och van vid att skriva låttexter. I veckans Efter Nio utmanar han sig med att skriva en barnbok. För att komma igång med processen får han hjälp av författaren Hannele Mikaela Taivassalo. Vad behövs för en lyckad text och vad ska man tänka på då man skriver? I slutet av programmet blir det världspremiär då Fredrik Furu läser sin pinfärska berättelse för oss.

 • Kasper Strömmans låt.

Lyssna också