Dokumenterat

Dokumenterat: Det värsta brott man kan begå

 • 45 min
 • utgått

- en podcast om ett av 1920-talets mest omtalade brott. Den 14 januari 1927 hittas affärsmannen John Engblom skjuten på Vårdberget i Åbo. Polisen riktar snabbt misstankarna mot Margit Niininen som studerar vid Åbo Akademi och mot hennes fästman Allan Törnudd. Manus och regi: Annvi Gardberg. Ljuddesign: Jyrki Häyrinen.

Sändningar

 • sö 20.10.2019 9.15 • Yle Vega

Avsnitt

 • Vägen för många svarta hockeyspelare har varit lång och besvärlig. Den nordamerikanska hockeyligan ansågs länge förbehållen vita män, men år 1958 sprängde Willie O’Ree rasbarriären genom att som första svarta spelare debutera i NHL.Han fick höra glåpord och rasistiska kommentarer om sin hudfärg både av publiken och medspelarna. Men stort mycket bättre är det inte idag säger han. Willie O'Ree fick vänta 50 år innan han valdes in i Hockey Hall of Fame.
  Redaktör: Petter Lindberg, ljuddesign: Anne Heikkilä, producent: Staffan von Martens.

 • Många män upplever att de förlorar kontakten med sina barn när de skiljer sig. Den svenska författaren Johan Kling och norrmannen Per Petterson beskriver detta i sina senaste böcker. Klings huvudperson David satsar precis allt på sitt barn, Pettersons Arvid letar vilsen efter hudkontakt ute på stan. Per Petterson själv tvingades välja mellan barnen och den nya kärleken.
  Redaktör: Mi Wegelius
  På bilden Johan Kling. Copyright Viktor Gårdsäter / Natur och Kultur

 • Flickboken som gömdes, men aldrig glömdes. Under fem decennier utkom Merri Viks (pseudonym för Ester Ringnér-Lundgren) serie om den glada och impulsiva flickan Lotta. Böckerna om Lotta sålde i miljoner exemplar och läses än idag av en hängiven skara fans.
  Redaktör: Silja Sahlgren-Fodstad.

 • För två och ett halvt år sedan lämnade Jan Backman allt bakom sig och seglade planlöst iväg från Jakobstad. Peter Lüttge fick åka med en bit på färden. Ur den färden föddes dokumentären "He gar inte ti res från sig själv" i september 2018. Nu över ett år senare möts Jan och Peter igen. Den här gången på den lilla ön Graciosa i Atlanten. Har Jan hittat det paradis han sökte?

 • Tomas Jansson reser till västukrainska Lviv för att hitta bakom rubriker om väpnade konflikter och korruption. Här träffar han tre unga som studerar svenska som biämne. Tillsammans går de runt i staden, talar på svenska om vardag och framtid och metoo, och förstås går det inte att undvika ämnen som den kriget i östra Ukraina.
  Till slut ställer han också frågan han funderat på under hela besöket – varför stannar de kvar istället för att exempelvis flytta till Polen för att studera som 30.000 jämnåriga ukrainare gjort.

  Från vänster: Margo Prodaivoda, Mykyta Nykonchuk och Elizabeth Tsareva.

 • "Vem var Alfred Nobel? Mannen som sände Champagneflaskor fyllda med nitroglycerin runtom i Europa och först inte förstod varför "det knallar i alla knutar". I skrift kunde han också skicka iväg frivola kommentarer, som medelålders kallade han sig för "brumbjörnen" i sina kärleksbrev till Sophie Hess men länge drömde han om en relation med en intellektuell kvinna med en själ.
  Ingrid Carlberg har skrivit den första oberoende biografin över Alfred Nobel sedan arkiven blivit mer åtkomliga och Nobelstiftelsens censur och bevakning av hans äreminne har släppt.
  Redaktör är Mi Wegelius.

 • För 80 år sedan, 30.11.1939, bröt Vinterkriget ut. I ett program från år 1989 berättar de som var med om den stund bomberna började falla över Helsingfors. Redaktör: Georg Wallgren.

 • Hjalmar Mäkelä, kungen i Korpo bygger ortens största hus och en velodrom av trä. Men år 1932 tar förbudstiden slut och spritsmugglingens glansdagar är över. På 1940-talet drabbas Hjalmar av en stor tragedi.

 • Förbudstiden är våldsam och många poliser och smugglare får sätta livet till. En av dem är en ung poliskonstapel. Samtidigt blomstrar Hjalmar Mäkeläs affärer och han äger såväl bilar som en flygsläde för att vara ett steg före myndigheterna.

 • Fylleslag, lönnkrogar, gömda spritkanistrar, jakter med snabba båtar i en mörk och regnig skärgård. Förbudstiden beskrivs ofta i ett romantiserat skimmer. En av förbudstidens smugglarkungar var Hjalmar Mäkelä. Han gäckade polisen gång på gång. Mäkelä var en purfinsk stadsbo som knappt kunde läsa. Men räkna kunde han, och när han flyttar till Korpo tar han ön med storm. Men hans liv fick ett tragiskt slut.

  Redaktör: Nora Engström, ljuddesigner: Stefan Granholm, dramaturg: Are Nikkinen, producent: Staffan von Martens

 • Två barn dör långt före sina föräldrar. Det ena barnets dödsorsak får man aldrig någon klarhet i, det andras död utreds som ett mord. Barnläkaren Lina Schollin Asks dotter Ingrid dog som ett och ett halvt åring, författaren och dokumentärfilmaren Lasse Bergs dotter Linda (till höger på bilden) som trettiofyra åring.
  Redaktör är Mi Wegelius.

 • Möt den Finlandsbekanta regissören Natalie Ringler, och hör hennes berättelse om hur spår av förfäders upplevelser kan leva kvar i ens kropp. Hon berättar om tidiga möten med ett Polen som var så obekant och ändå igenkännbart, om nya upptäckter i Finland, om hur slumpen gjorde att hon föddes i Sverige och inte i Polen eller Israel.

  Ett program av Tomas Jansson.

Klipp

 • Klockan var 9.45 på Annandag jul år 2014. Det var på klockslaget exakt tio år sedan Matti Kallio var med om tsunamin i Thailand. En händelse som kommit att plåga honom det senaste decenniet. Han var en av de lyckligt lottade som överlevde den fruktansvärda tragedin, men han kom aldrig över tsunamin, utan har levt med ångesten sedan dess.
  Redaktör: Kia Svaetichin
  En repris från 2014

 • Lågstadierektorn Bengt Huhta var under några år i slutet på1960-talet och början på 1970-talet känd som sångaren Kristian. Gungerd Wikholm hittade några brev hon fått av Kristian, som svar på idolbrev hon hade skickat till honom i 13-årsåldern. Dokumentären har ett personligt anslag men tecknar också en bild av finländskt musikliv på 1960-talet. Ljudplanerare: Jyrki Häyrinen.

 • Vinnaren i finländska Shortdoxtävlingen 2018. Regissör Nina Eriksén: Öppna vidder och mil på mil av genomskinlig is. Spegelblankt under fötterna och sen det tillfredställande kraset. Det finns något fascinerande och ogreppbart i att ytan både kan bära dig och släppa igenom. Allt kan ändras. Allt kan byta form. Kommer du att räddas eller gå under?

 • Alma Södehjelm har ordet och talar "fritt ur hjärtat" i Sveriges Radio 1943. Temat är behovet av att få slut på fientligheterna i kriget. "Måste fredssträvandena förbli hobby?", frågar hon sig i ett tal om krigets och fredens historia.
  "Kanonen har nu varit en bestseller", säger Söderhjelm.

Lyssna också