Yle Vega Västnyland

Matsvinnsbanken är en dröm om bättre framtid men klimatsmart redan nu

 • 4 min
 • tillsvidare

Matsvinnsbanken i Karis som verkar i Raseborg har nu kommit igång på allvar och har hållit öppet nästan varje dag i en månads tid. Matsvinnsbanken fungerar så att restaurangerna hör av sig när de har överbliven mat efter lunch eller stängningsdags. Efter det åker eldsjälen och initiativtagaren till matsvinnsbanken, Sole Garghentino-Nygård efter maten, öppnar banken och delar gratis ut maten. För Sole är det här en dröm om lite bättre framtid, för restaurangägare Samira Zaoui-Nyberg ett klimatsmart och enkelt sätt att ta vara på överbliven mat. Reporter Tiina Grönroos.

Sändningar

 • må 16.9.2019 13.35 • Yle Arenan

Avsnitt

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Nu tar FBC Raseborg Knights sats i B-nivån i innebandyns division två. Som helhet är det ett ungt lag som behöver mera rutin, men samtidigt finns det stor potential konstaterar spelarna Niklas Malm och Oskar Grönman. En ny tränare har laget också i Aki Korkiakoski.

 • Fjärdeklassarna Liam Grönlund, Vanezza Ekholm, Olivia Nyberg, Ada Nordström och Elin Herrmans samt lärarna Maria Peräsalo och Catharina Engblom berättar om läsvanor och hur viktigt det är att läsa. Helena Rosenblad intervjuar.

 • Grönområdesplanerare Maria Eriksson och trädgårdsmästare Tanja Liljeqvist vid Raseborgs stad berättar om hur löven tas om hand.

 • I Yle Västnyland idag rör vi oss bland mjölk- och köttproducenter för att höra om de lider av klimatångest eller om de lider mer av de kampanjer som förs för mjölk- och köttfria alternativ.

  Lihaton Lokakuu, på svenska köttfri oktober, är en av veganförbundets kampanjer för att få finländare att minska på köttätandet, allra helst vill förbundet att man ska sluta helt med animaliska produkter. Så hur smart är det då att öppna ett nytt slakteri? Det är vad drygt tjugo delägare, de flesta köttproducenter i Nyland och Åboland har gjort. Raija Rehnberg är vd för slakteriet Meatgard i Ingå som varit igång i cirka ett år nu. Raija Rehnberg tror starkt på att vi finländare fortsätter äta kött och säger att slakteriet jobbar för att minska på klimatförändringen. I klippet hörs också mjölkbonden Johan Wasström. Redaktör:Tiina Grönroos.

 • Känner du dig som en miljöbov när du kör ensam i din bensin- eller dieseldrivna bil, äter korv och kött och dricker mjölk?
  I Helsingfors tänker man halvera kött- och mjölkkonsumtionen på stadens alla enheter för att nå uppställda klimatmål fram till 2025. Liknande funderas det på många andra håll - allt från kommuner till enskilda hushåll.
  Hur känner då mjölk- och köttproducenterna som i många fall är födda och har vuxit upp på den gård de driver? Mjölkbonden Kristian Westerholm i Ingå känner sig i dag mera som en miljöbov än som en hjälte. Reporter: Tiina Grönroos.

 • Klimatförändring, klimatångest och hur minska miljöpåverkan. Det är sånt de flesta av oss går omkring och funderar på. Också mjölk- och köttproducenterna gör det fast de känner att de utpekas som miljöbovar. Tiina Grönroos har träffat några västnyländska mjölkbönder. Frågan är mer aktuell än någonsin efter att Helsingfors stadsfullmäktige i förra veckan beslöt att man ska halvera konsumtionen av kött och mjölk i stadens alla enheter, från dagisar till äldreboenden och allt däremellan fram till år 2025. Ni hör mjölkbönderna Kristian Westerholm i Ingå och Johan Wasström i Svartå.

 • Nya downhill-banor i Påminne i Raseborg lockar cyklister över all förväntan. Cykelentusiasten Anders Pyy som har byggt banorna demonstrerar hur de fungerar. Reporter Johan Gullmets.

 • Säsongen 2021 körs VM-serien i rallycross sannolikt med elbilar. Det tror Pojobördige Joni Wiman. Det är framtid, säger han nyss hemkommen från USA där han körde två deltävlingar i den amerikanska rallycrosserien ARX. Bubi Asplund och Sebastian Dahlström intervjuar.

 • Bybon Jari Sopen-Luoma som har tagit initiativ till friluftsleden berättar om den. Veronica Montén intervjuar.

 • Elever och lärare från fem EU-länder besöker Källhagens skola i Virkby den här veckan. De pratar tillsammans med elever och lärare i Virkby om hur våra samhällen kan bli mera hållbara i framtiden.
  Eleverna i Källhagens skola ska tillsammans med sina utländska gäster presentera olika idéer för ett hållbart samhälle och en hållbar konsumtion.
  Fanny Määttä och Béa Keto i åttonde klass är några av dem som ska presentera sina projekt om hur vi i Finland gör med till exempel plast, hur vi pantar flaskor, hur Källhagens skola tänker kring sortering och mycket mera.
  Béa Keto och Fanny Määttä pratar med Marica Hildén om hur Källhagens skola tänker om miljön:

 • Källhagens skola i Virkby har besök av elever och lärare från fem olika EU-länder. De är här tack vare ett projekt som heter Erasmus+ och det är hållbarhet som är temat för veckan.
  Marica Hildén följde med när Källhagens skolas rektor Monica Lemberg visade runt i skolan.

 • Skadorna har spolierat sprinterlöparen Jonna Berghems, Hangö IK, två senaste säsonger helt och hållet. Hennes trilskande baklår opererades för ett par år sedan, men den operationen misslyckades. Efter en ny operation nyligen ser hon fram emot tävlingssäsongen 2020 och har lagt upp nya mål för den. Bubi Asplund och Veronica Montén intervjuar.

Lyssna också