Radio Suomen Päivä

Kokeile tähteyttä virtuaalifestareiden lavalla

 • 27 min
 • 27 d

Kauppakeskus Tripla aukeaa Helsingin Pasilassa. Siellä on paljon muutakin kuin kauppapaikkoja. Musiikkimuseo Fameen kuulijoita ja toimittaja Pauliina Toivosta opastaa museon perustaja Olli Ilmolahti.
Suomen Kansallismuseo on yksi Musiikkimuseon pääyhteistyökumppaneista. Reino Helismaan kitarasta kertoo amanuenssi Leena Furu-Kallio. Marija Skara haastattelee.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen

Sändningar

 • to 17.10.2019 10.33 • Yle Radio Suomi

Avsnitt

 • Uuden eläinsuojelulain tullessa voimaan ihan kuka tahansa ei voi ottaa apua tarvitsevaa luonnoneläintä hoiviinsa. Vierailemme vapaaehtoisen eläinsuojelutyötä tekevän Annulii Koposen siilihotellissa Riihimäellä. Toimittajana Johanna Talasterä.

  Sota muuttaa kaupungin ilmettä ja henkistä ilmapiiriä radikaalisti. Helsingin kaupungin taidemuseossa näyttely Mieliala – Helsinki 1939 -1945 kuvaa tuota muutosta ja mielialatiedustelua. Tiedustelu keräsi tietoja kansalaisten tunnoista sotien ja välirauhan aikaa. Suomessa toimi tuhansia salaisen mielialatiedustelun vakoojia. Miksi tällainen tiedustelu oli niin tärkeää? Vastaajana on näyttelyn kuratoinut historioitsija ja kirjailija Anna Kortelainen. Marjo Näkki haastattelee.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Taloyhtiöissä eletään syystalkoiden aikaa. Usein kehotetaan haravoimaan lehdet ja oksat pihoilta tarkkaan, jotta rotat ja muut kammotut otukset eivät löydä lymypaikkoja talven varalle. Biologi Leena Luodon mielestä haravointi-intoa kannattaa hillitä. Miksi? Marja Ala-Kokko kyseli puutarhan syystöistä.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Tvärminnen eläintieteellinen asema sai uuden tutkimusaluksen. Mitä tämä tarkoittaa Itämeren ja erityisesti rannikoiden tutkimisen kannalta? Marija Skara vieraili uutuuttaan hohtavan aluksen kannella. Haastattelussa Itämeriekologian professori Alf Norkko.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Turkki ja Yhdysvallat sopivat eilen tulitauosta Syyriassa. Toteutuuko se ja onko kurdialueelle mahdollista luoda Turkin havittelema suojavyöhyke? Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta analysoi.

  Brexit-sopu syntyi eilen, mutta miten käy huomenna brittiparlamentissa? Antaako Boris Johnsonin hallituksen tukipuolue, Pohjois-Irlannin unionistipuolue sovulle tukensa? Tätä arvioi Ylen ulkomaantoimittaja Minna Pye, joka vieraili vasta Pohjois-Irlannissa.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Espanjan Kataloniassa on tänään yleislakko vastalauseena katalaanijohtajien vankeustuomioille. Ylen toimittaja Pertti Pesonen raportoi.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • EU-erikoistoimittaja Petri Raivio raportoi Brysselistä: Brexitin kohtalonhetki koittaa, taas.

  Viinivuosi Ranskan Bordeax'ssa on sekä laadultaan että määrällisesti hyvä, kertoo sukunsa viinitilaa hoitava Nea Berglund.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Kati eli pari vuotta asunnotta. Kuinka siinä niin kävi? Miltä se tuntui? Nyt hän autaa muita kokemusasiantuntijana. Atte Uusinoka haastattelee.
  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Asunnottomien yön teemana on tänä vuonna Varjojen naiset. Diakonissalaitoksen Naiserityisyys asunnottomuustyössä -hankkeen projektityöntekijä Sari Rantaniemi kertoo, mitä väliä sukupuolella on kodittomuudessa. Atte Uusinoka haastattelee.
  Studiossa Matti Ylönen ja Linda Vettanen.

 • Kauppakeskus Tripla aukeaa Helsingin Pasilassa. Siellä on paljon muutakin kuin kauppapaikkoja. Musiikkimuseo Fameen kuulijoita ja toimittaja Pauliina Toivosta opastaa museon perustaja Olli Ilmolahti.
  Suomen Kansallismuseo on yksi Musiikkimuseon pääyhteistyökumppaneista. Reino Helismaan kitarasta kertoo amanuenssi Leena Furu-Kallio. Marija Skara haastattelee.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen

 • EU-maiden johtajat ovat koolla tänään Brysselissä huippukokouksessa, jossa on tarkoitus hyväksyä Britannian ja EU:n välinen brexit-sopimus.Entiset ulkoministerit, kansanedustajat Erkki Tuomioja ja Ilkka Kanerva arvioivat sopimuksen syntymahdollisuuksia. Seija Vaaherkumpu haastattelee.

  Helsingin Pasilassa avautuu tänään kauppakeskus Tripla, yksi Pohjoismaiden suurimmista. Jo ennestään Suomessa on yli sata isoa kauppakeskusta, joista osalla on asiakkaista pulaa. Mistä asiakkaat saadaan uuteen paikkaan? Työelämäprofessori Lasse Mitronen Aalto-yliopistosta ja Citycon Oy:n liiketoimintajohtaja Mari Laaksonen keskustelevat.

  Studiossa Matti Ylönen ja Linda Vettanen.

 • Maailman ruokapäivä muistuttaa ruokahävikin haitallisuudesta. Samaan aikaan kuin joka 5. maailman ihminen näkee nälkää, vähintään yhtä moni kärsii lihavuudesta ja sen mukanaan tuomista sairauksista. Asiantuntijat puhuvatkin nykyään metabolisesta ruokahävikistä. Haastattelussa Motivan asiantuntija, kotitalousopettaja Elina Ovaskainen.

  Sanaleikkejä ja kaksimielisiä vitsejä hyödyntävä sarjakuva Fingerpori nähdään nyt myös komediaelokuvana. Miten Pertti Jarlan sarjakuvat taipuvat näyttelijöiden tähdittämäksi elokuvaksi?
  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

  Sanaleikkejä ja kaksimielisiä vitsejä hyödyntävä sarjakuva Fingerpori nähdään nyt valkokankaalla. Sarjakuvataiteilija Pertti Jarlan sarjakuvista ammentava samanniminen komediaelokuva pohtii, minkä hinnan olisit valmis maksamaan rakkaudesta.

  Komediassa Fingerporin hahmoja esittävät näyttelijät ja elokuvassa on hyödynnetty muun muassa 40:ä Jarlan sarjakuvaa. Mira Stenström kävi elokuvan ennakkonäytöksessä. Haastattelussa ohjaaja Mikko Kouki, Jarla sekä näyttelijät Jenni Kokander ja Santtu Karvonen.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Millainen päihdetyö kohtaisi käyttäjät tehokkaasti ja yleensäkin saavuttaisi heidät? Mitä jos tietoa palveluista saisi omilta kavereilta ja kaveriporukoilta?

  Tästä ajatuksesta käynnistyi A-klinikkasäätiön, Tukikohta ry:n ja Lumme ry:n OSIS-toiminta. Se on suunnattu päihteitä käyttäville, kuntoutuneille ja kuntoutuville, ja pyrkimyksenä on vähentää päihteiden käyttöön liittyviä haittoja. Millaista tukea sieltä saa esimerkiksi raskaaksi jäävä narkomaani? Tai jos vankeustuomio on tulossa, miten toimitaan kotiin jäävien lasten kanssa?

  Kuinka hyödyllisiä ovat piikityshuoneet ja tarvittaisiinko meillekin testilaboratorioita, joissa voisi testata, onko huume sitä, mitä on luvattu?

  Kehittämissuunnittelija Hede Laasonen kertoo toiminnasta Marija Skaralle.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Klipp

 • Tvärminnen eläintieteellinen aseman uusi tutkimusalus sai nimekseen Augusta. Millaista tutkimusta uudella 18-metrisellä katamaraanilla päästää tekemään siitä kertoo, Helsingin yliopiston Itämeriekologian professori Alf Norkko. Toimittaja Marija Skara haastattelee. Kuva: Marija Skara.

 • Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta uskoo, että kompromissi Syyrian tilanteeseen voi hyvinkin löytyä Turkin ja Venäjän presidenttien tapaamisessa. Venäjän presidentti Vladimir Putinin asema tilanteen ratkaisussa on olennainen, sillä Venäjällä on neuvotteluyhteys sekä Turkin että Syyrian kanssa. Turkin eilen Yhdysvaltain varapresidentille Mike Pencelle lupaama tulitauko ei ole pitänyt. Alarannan mukaan on vaikea tietää, mikä tilanne oikeasti on.
  Linda Vettanen ja Matti Ylönen haastattelevat.

 • Miltä tuntuu, kun elää ilman vakinaista osoitetta? Tai kun et tiedä, nukutko seuraavan yösi tutun sohvalla vai kadulla? Radio Suomen Päivässä haastateltu Kati kertoo, että asunnottomuus on selviytymistä hetkestä toiseen ja että vankilassakin hän tunsi olevansa paremmin turvassa. Kati toimii nykyään naisasunnottomuuden kokemusasiantuntijana. Hän oli asunnottomana parin vuoden ajan. Ennen asunnottomuuttaan hän teki merkonomin töitä, ennen kuin päihteet ja heikentynyt elämänhallinnankyky veivät katon pään päältä. Toimittajana Atte Uusinoka.

 • Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa on käynnissä hanke, jonka avulla pyritään nopeuttamaan seksuaali- ja väkivaltarikosten uhriksi joutuneiden lasten ja nuorten oikeusprosessia. Tarkoituksena on myös varmistaa väkivaltaa kokeneille lapsille riittävä tuki ja hoito. Islannista peräisin olevan Barnahus-menetelmän tavoitteena on, ettei lapsen tarvitsisi kertoa kokemastaan väkivallasta tutkimusten aikana toistuvasti. Haastateltavana on johtava asiantuntija Taina Laajasalo THL:stä. Toimittajana on Kaija Kellman. Kuva: Tiina Jutila / Yle

 • Miten suomalainen elokuva voi nyt, koska se kukoisti ja koska rypi pohjamudissa? Suomen elokuvasäätiö on suomalaisen elokuvan tärkein rahoittaja. Nyt jo 50-vuotias instituutio on kiistelty laitos, politiikan pelinappula, pelättykin portinvartija ja joskus riitaisan kentän ukkosenjohdatin. Toimittaja ja tietokirjailija Kalle Kinnunen on kirjannut elokuvasäätiön historian kansien väliin.

  Linda Vettanen ja Matti Ylönen haastattelevat.

 • Metsästävä IT-konsultti Aleksi Lumme pohtii tuntemuksiaan hirvimetsällä. Hän on päässyt mukaan hirviporukkaan. Onnistuneen kaadon jälkeen tunne on voimakkaan positiivinen, mutta siihen liittyy myös surullisia tunteita, kertoi Aleksi Lumme Radio Suomen Päivässä. Häntä jututtivat Linda Vettanen ja Matti Ylönen. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

 • Syyriassa kurdit ovat pyytäneet presidentti Bashar al-Assadin hallintoa apuun pysäyttääkseen Turkin hyökkäyksen Koillis-Syyriaan. Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Ilkka Kanerva kommentoi, millainen tilanne natomaa-Turkin hyökkäys kurdialueelle ja nyt syvemmälle Syyriaan on sotilasliitto Natolle. Kanervan mukaan Nato ei ole vastuussa Turkin toimista ja Euroopalla on suuri intressi ratkaista kriisi.

  SPR:n kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi kuvaa sotaa pakenevien ihmisten tilannetta Syyrian rajamailla toteamalla, että ihmiset ovat joutuneet lähtemään kodeistaan lyhyellä varoitusajalla. Hän avaa myös sitä, millainen paine Kreikan saarille kohdistuu Turkista tulevista pakolaisista. Toimittajina Linda Vettanen, Matti Ylönen ja Marja Ala-Kokko.

 • Sadat miljoonat eläimet Euroopassa viettävät koko elämänsä häkissä. Eläimen hyvinvoinnille on ensisijaisen tärkeää, että se saa toteuttaa lajityypillisiä käyttäytymistä. Häkeissä se onnistuu kovin harvoin tai ei ollenkaan. Yhä useampi kuluttaja on havahtunut tähän. 1,5 miljoonaa eurooppalaista on allekirjoittanut kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan häkkikasvatuksen kieltämistä Euroopassa, Suomessa enemmistö kannattaa kyselyn mukaan nykyisenlaisesta tuotannosta luopumista.

  Miksi ylipäätään kasvatamme nykyään eläimiä häkeissä ja karsinoissa? Isovanhempien lapsuudessa eläimet elivät aivan toisin.

  Dosentti ja eläinlääkäri Laura Hänninen Helsingin yliopistosta tutkii tuotantoeläinten hyvinvointia ja tietää miksi. Toimittajana on Heidi Laaksonen.

 • Yhdysvalloissa ollaan herätty siihen, että vuosittain kymmeniä tuhansia ihmisiä kuolee opioidipohjaisten kipulääkkeiden vuoksi. Myös kovien huumeiden, kuten heroiinin ja morfiinin käyttö on lisääntynyt, kertoo Suomessa vieraillut amerikkalaistutkija. Opioidipohjaisia kipulääkkeitä valmistavia ja markkinoivia lääkeyhtiöitä vastaan on nostettu kymmeniä oikeusjuttuja. Radio Suomen Päivän haastattelussa olivat huumeriippuvuutta tutkiva professori Mark Greenwald ja A-klinikan johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki. Toimittajana on Johanna Östman. Kuva: EBU

 • "Maltsu-maisemalle leimallisia tekijöitä ovat räkälän happy hour, kelakorvaus- ja sossumassipäivät, koulupudokkuus ja geneettinen taipumus rähinäkänniin. Jos se kaikki pitäisi paketoida yhteen arvostelmaan: Elämäm___Koulu iz strong in this one."
  Hippo Taatila: Teflon Bible.

  Ysärin alussa kasvavan nuoren suurin haaste Maltsussa eli Malminkartanon lähiössä oli taistelu tylsyyttä vastaan. Syntyikö Teflon Brothers tuosta tylsyydestä vai siitä huolimatta? Maradona (Kesä`86), Maailman seksikkäin jäbä, Lähiöunelmii ja monet muut hitit ovat teflareiden käsialaa. Bilepumppu on nyt 10-vuotias. Juhlan kunniaksi on ilmestynyt Taatilan kirjoittama järkälemäinen Teflon Bible.

  Se kertoo Pyhimyksen, Heikki Kuulan ja Volin levottomasta teini-iästä ja tiestä menestykseen. Samalla se kertoo jotain yleisempää lähiöistä ja nuoruudesta.

  Heidi Laaksonen lähti Maltsuun nostalgiatripille teflareiden ja Hipon kanssa:

 • Tiedätkö, miten kotisi ilmanvaihto toimii? Entä tiedätkö sähkönkulutuksesi piikit?
  Motiva Oy:n asiantuntija Päivi Suur-Uski antaa vinkkejä energiansäästämiseen Radio Suomen Päivässä. Onhan energiansäästöviikko.
  Juontajina Matti Ylönen ja Aki Laine.

 • Ajattomat ja kehittävät leikit ovat suosiossa vuosikymmenestä toiseen, arvioi leluvalmistaja Legon tuotegrafiikan ja materiaaliosaston muotoilujohtaja Zina Kranck. Hän kehottaa kasaamaan ja purkamaan rakennussarjoja koko perheen voimin.
  Toimittaja on Kaija Kellman.

Lyssna också