Nyhetspodden

Vad vill Google med all sin makt?

 • 9 min
 • tillsvidare

Google är världens mäktigaste företag. Mäktigare än Finland. Men vad vill Google med all sin makt? Hur borde våra beslutsfattare handskas med en så här mäktig samarbetspartner? Frågan är högaktuell nu när Google investerar ytterligare 600 miljoner euro i en datacentral i Finland.

Sändningar

 • fr 20.9.2019 15.30 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Turkiets offensiv i norra Syrien rasar, dödssiffran stiger och allt fler civila flyr. Kurdernas dröm blev en mardröm och frågorna är många: Vart ska det statslösa folket fly, varför blir kurderna om och om igen offer i stormakternas politiska spel? Och kan bergets folk den här gången överleva utan att drömmen om självständighet går i kras? Nyhetspodden med Mellanösternanalytikern Aras Lindh och Johannes Tabermann.

 • Det drar ihop sig kring brexit. Tiden börjar rinna ut och goda råd är dyra. För att du ska förstå vad som händer just nu, måste du gå till brexits rötter. För minst 500 år sedan såddes de första brexit-fröna. Och här hittar du förklaringen till hur brexit sakta började växa fram till den snåriga skog den är idag. Nyhetspodden med brittiska statsvetaren Nicholas Aylott och Johannes Tabermann.

 • Regeringen har gjort det till en hederssak att fixa sysselsättningen och se till att arbetssökande får den hjälp de behöver. Men på marknivå fungerar det inte. Läget på arbetskraftsbyråerna beskrivs som katastrofalt. Nyhetspodden med politikreporter Ingemo Lindroos och Carin Göthelid.

 • President Trumps kaotiska reträtt från Mellanöstern lämnar ett stort maktvacuum efter sig och frågan är vem som fyller det. Därför passar Ryssland på att bygga på gamla allianser, men också skapa nya och därmed stärka sin roll i regionen.
  Nyhetspodden med utrikesreporter Viktor Heikel och Carin Göthelid

 • Nu är det dags igen. Den nya regeringen ska ta vid där den gamla föll och försöka åstadkomma en vårdreform där alla finländare har lika rätt till vård oberoende av region och samhällsställning. Men ska den lyckas och vad hänger det på?
  Nyhetspodden med kommunforskaren Siv Sandberg vid Åbo Akademi och Carin Göthelid.

 • Det drar ihop sig för Storbritannien att komma till skott med sitt uträde ur EU och hur det riktigt ska gå till. Varför har det blivit så komplicerat? Nyhetspodden listar tre punkter som hjälper dig att förstå, tillsammans med Svenska Yles europakorrespondent Rikhard Husu och Carin Göthelid.

 • Nobels fredspris är ett av världens mest prestigefyllda priser. Men valen av pristagare har genom åren fått både ris och ros. Vem är en värdig pristagare? Och hur ska man egentligen definiera begreppet fred? Är det också klimatpolitik och mänskliga rättigheter?
  Nyhetspodden med fredsaktivisten Laura Lodenius och Carin Göthelid.

 • Vad vill Turkiet uppnå med sin militära attack på nordöstra Syrien? Det handlar dels om den gamla konflikten med kurderna som vill ha självstyre. Men det handlar också om att skapa en zon dit miljontals flyktingar skulle transporteras.
  Nyhetspodden med utrikesjournalisten Tom Kankkonen och Carin Göthelid.

 • Välfärden i Finland står och faller på skatteintäkterna från folk som jobbar. Men hur ska fler få jobb? Ska det ske med morot eller piska eller både och? Och var finns framtidens jobb? Något nytt Nokia blir det knappast och det är kanske lika så bra.
  Nyhetspodden med ekonomireporter Patrik Schauman.

 • Trump vill vara sheriff i staden, men sviker sina vapendragare. Hur kan de allierade längre lita på USA? Och är USA längre världspolis? Det här frågar sig nu till och med republikanerna. Nyhetspodden med Charly Salonius-Pasternak, säkerhetspolitisk expert vid Utrikespolitiska institutet.

 • Vad har EU lärt sig av förra flyktingkrisen? Och var står Finland i flyktingfrågan? Flyktingarna fortsätter strömma in från Turkiet i en ökad takt. EU försöker nu snabbt enas om gemensamma spelregler, men finns det politisk vilja eller har vi framför oss år av politisk dragkamp? Nyhetspodden med Frank Johansson från Amnesty Finland.

 • Den omvända baby boomen är Finlands stora framtidsfråga. Hela välfärdssamhället står på spel, varnar staten. Men är det verkligen så dystert? Är det ett självändamål att det föds fler skattebetalare, eller är det bara ekonomisk propaganda? Nyhetspodden med ekonomijournalist Patrik Schauman.

Lyssna också