Nyhetspodden från Svenska Yle går på djupet med dagens största och viktigaste nyhet. Vi förklarar politiken, världen och allt det andra. Med Carin Göthelid och Johannes Tabermann. Producent Jonna Nupponen.

Avsnitt

 • Två misstänkta fall av det smittsamma coronaviruset undersöks i Finland. I Kina stängs hela städer av och hundratals personer är smittade, men här hemma är risken att smittas ytterst liten. I Nyhetspodden pratar infektionsläkaren Peter Klemets och Carin Göthelid om hur smittan sprids och hur man ska skydda sig ifall man befinner sig i ett riskområde.

 • Ett avslöjande om brutala träningsmetoder inom den synkroniserade konståkningen skapar häftig debatt och en tränare med lång erfarenhet är avstängd från sitt uppdrag. Hur långt ska en tränare gå för att adepterna ska nå toppen? Elitidrott kräver uppoffringar, timmar av träning och hård disciplin men hur gör man för att idrottande unga ändå ska må bra, både psykiskt och fysiskt?
  Ungdomstränaren i handboll Toni Kallio samtalar om det här med Carin Göthelid i Nyhetspodden.

 • Nu är riksrättsprocessen i den amerikanska senaten igång. Senatorerna som ska besluta om president Trumps öde får sitta i maratonsessioner, där stämningen är både bitter och uppjagad. Vem ska egentligen få vittna i riksrätten? Vem döljer egentligen vad, och varför?
  Det här diskuterar USA-forskaren Oscar Winberg och Carin Göthelid i Nyhetspodden.

 • Vad handlar regeringskrisen i Norge egentligen om? Är det en slump att det var landets högerpopulister som utlöste den? Och varför har vi så mycket bättre koll på Sverige än på Norge? Fy skam! Nyhetspodden blickar ut över Nordens politiska landskap och tar pulsen på populismen. Med Johannes Tabermann och Nordenforskaren Johan Strang från Helsingfors universitet.

 • Blir 2020 början på elbilens stora genombrott? Hajpen är stor bland både beslutsfattare och biltillverkare - elbilen ska rädda oss från klimatkrisen. Men är elbilen så mycket bättre? Ska jag känna bilskam för min gamla bensindrivna bil? Nyhetspodden med Johannes Tabermann och Johnny Sjöblom, journalist i Europas bilmecka Tyskland.

 • Resemässan i Helsingfors är i gång och ett tema är hållbart resande eller "landvägen".
  Vi måste börja använda tåget allt mer och minska på flygresande om vi ska nå utsläppsmålen.
  Vilka åtgärder krävs för ett klimatsmart resande och är ansvaret vårt eller beslutsfattarnas?
  Nyhetspodden med Svenska Yles klimatjournalist Anna Dönsberg och Johanna Minkkinen.

 • Vladimir Putin rider på björnar och fascinerar folk världen över.
  Samtidigt utövar den ryska presidenten sin makt - för att aldrig behöva släppa ifrån sig makten.
  Betyder gårdagens manöver då regeringen fick gå att Putin kommer att sitta i Kreml och bestämma för evigt?
  Nyhetspodden med Svenska Yles Susanna Sjöstedt som känner Ryssland och Johanna Minkkinen.

 • Hur ska vi ha råd med alla våra åldringar i framtiden? Det här är en ödesfråga för Finland. Redan nu ser vi stora brister inom äldrevården. Etla föreslår därför ett nytt privat försäkringssystem för den som har råd att betala för premiumvård. Men löser det här problemet med vår åldrande befolkning? Nyhetspodden med ekonomireporter Patrik Schauman och Johannes Tabermann.

 • Efter månader av krisläge ser de slutkörda brandbekämparna i Australien äntligen lite ljus i tunneln, när gynsammare väder tillfälligt mattar av de våldsamma bränderna som härjat på kontinenten. Men det kan vara fråga om en kort andningspaus och arbetet fortsätter oavbrutet. Och så småningom börjar det bli dags att ta tag i konsekvenserna efter katastrofmånaderna - och förbereda sig på att det kan hända igen.

  Thomas Silén samtalar om läget i Australien med vetenskapsredaktör Marcus Rosenlund i dagens Nyhetspodd.

 • Identitetspolitik - ett omtvistat begrepp som både används för att förklara dagens samtalston i samhällsdebatten och för att förklara varför det rör om i politiken i världen.

  I dagens Nyhetspodd med Thomas Silén och Jonas Jungar tittar vi på vad det innebär för samhällsdiskussionerna och för mediejournalistiken när folk inte längre nödvändigtvis ser på politik som tidigare, och inte tycker att journalisterna förmedlar det budskap man vill höra.

 • Statsminister Sanna Marin och hennes nygamla regering har fått en lysande start. Hajpen har varit enorm och det ser nu ljusare ut efter det dramatiska slutet på fjolåret. Både SDP och Centern lyckas vända sin dystra trend i Yles senaste partimätning. Men ett nytt politiskt år med stora utmaningar som sysselsättningen väntar. Så hur länge håller hajpen i sig innan vi står inför en ny regeringskris? Nyhetspodden med Svenska Yles politiska reporter Magnus Swanljung och Johannes Tabermann.

 • Prins Harry och hertiginnan Meghan i Storbritannien meddelar att de tar ett steg tillbaka från sina nuvarande roller i det brittiska kungahuset, och tänker bli ekonomiskt oberoende. En nyhet som mottas med både ilska och gillande, beroende på vem man frågar, och var.

  Det brittiska imperiets glans sinar allt mera i takt med en ny global världsordning, politisk kalabalik på hemmaplan som stavas Brexit, och nu ett kungahus med förpliktelser och obekvämligheter som flera av dess egna medlemmar lite verkar ha tröttnat på. Är det här de sista andetagen för den brittiska storhetstiden, eller genomgår landet bara en slags medelålderskris?

  Det här diskuterar vi i Nyhetspodden i dag med Thomas Silén och Storbritannienkorrespondenten Charlotta Buxton.

Lyssna också