Yle Vega Västnyland

Hus med halmväggar byggs i nytt bostadsområde i Ingå

 • 5 min
 • tillsvidare

Tomtaffärerna går trögt i hela Västnyland och Ingå är inget undantag. Där hade man inte sålt en enda småhustomt på flera år före tomtauktionen på Ingådagen i somras. Nu hoppas man i Ingå att byggandet ska komma igång genom att bland annat erbjuda vissa tomter för halva priset. Ett lite annorlunda byggprojekt har ändå kommit igång i Västerbrinken i Ingå, där ett byggbolag tillsammans med Ingå kommun marknadsför bostadsområdet som hälsosamt och hållbart. Det handlar om hus byggda av halm. Paul Lynch från byggbolaget och blivande halmhusägare Marjatta Lyytikäinen intervjuas av Tiina Grönroos.

Sändningar

 • fr 13.9.2019 8.40 • Yle Arenan

Avsnitt

Klipp

 • Energibolaget St1 bygger en bränsleterminal och en kaj i Ingå hamn. Investeringen uppgår till 40 miljoner. Inkoo Shippings vd Thomas Bergman är nöjd över att hamnen växer. Mika Wiljanen som är vd för St1 säger att det itne var svårt att välja Ingå hamn. Bubi Asplund intervjuar.

 • Nu är det klart vem som tar över gästhamnsverksamheten i Bromarv skärgårdshamn, nämligen Ekenäsbon Mårten Johansson, tidigare stadsdirektör i Raseborg och också projektledare för utbyggnaden av hamnen i Bromarv.
  När han i början av januari fick höra att Bromarv byaråd söker en ny företagare till sin skärgårdshamn behövde han inte många dagar tid på sig för att fatta beslut och lämna in anbud. Med sitt nygrundade företag Strandbistro Bromarv ab, vill han också få till stånd ett samarbete med de olika gästhamnarna i Åbolands skärgård. Redaktör: Tiina Grönroos.

 • Joakim von Bergmann är vd för Kustregionens utbildningsfastigheter som äger och förvaltar utbildningsfastigheter i Karis, Ekenäs och Pargas. I Ekenäs har bolaget också ett stort antal studiebostäder. Joakim von Bergmann pendlar mellan hemmet i Pargas och jobbet i Raseborg. Men hur blir det om gränserna till Nyland spärras av på grund av coronaläget? von Bergmann intervjuas av Veronica Montén.

 • På tisdagen (24.3) väntar vi på om regeringen kommer med besked om förändringar hur vi får röra oss i Nyland och om krogar och restauranger stängs eller inte. Minna Almark har ringt upp Jan Rönnberg, som bor i Karis och som jobbar i Böle på den fjärrstyrningscentral som styr alla tåg i södra Finland. Dessutom äger han en krog i Karis.När Minna nådde honom satt han på morgonkaffe på en bensinstation i Karis.

 • Coronaviruset och sjukhusets framtid oroar de anställda vid Raseborgs sjukhus. Sjukhusets direktör Gabriela "Gabi" Erroll säger att personlaens fokus nu är på patienternas välmående. Bubi Asplund intervjuar.

 • Risken för coronasmitta får folk att lägga om vardagen. Yle Västnyland gjorde en liten rundtur i Ekenäs för att höra hur folk upplever situationen. Reporter: Johanna Lindholm.

 • Ampers och Wikströms bussbolag meddelade för några dagar sedan att de ställer in sin trafik på grund av coronaepidemin. Undantagstillståndet ledde till att bussarna står stilla och inkomsterna faller bort.

 • De undantagsförhållanden som gäller i Finland för tillfället ställer till det också för församlingarna. Eftersom församlingen inte kan ordna gudstjäns där alla kan delta,m bandar man förrättningen och visar den på församlingens webbplats. Anders Lindström som är kyrkoherde i Ekenäsnejdens svenska församling intervjuas av Bubi Asplund.

 • Flera matbutiker håller extra öppet för personer i riskgruppen. I Ekenäs tog en hel del äldre genast till vara på möjligheten att fylla på förråden mellan sex och sju på morgonen.

  S-markets butiker i Västnyland öppnar från och med fredag en timme tidigare än normalt. Morgontimmen är reserverad för personer som hör till de grupper som är speciellt utsatta för coronaviruset.

  För Lena Andersson och Håkan Nystedt är det här den första butiksresan sedan undantagstillstånd infördes i Finland.

  - Hittills har vi klarat oss med det vi har haft hemma och nu börjar det bli dags att att fylla på förråden, säger Håkan Nystedt.

 • Den senaste veckan har det varit full rulle på apoteken. Folk har försett sig särskilt med värkmediciner och desinficeringsmedel men också i övrigt fyllt på lagren - för säkerhets skull.

  Apoteken i Västnyland tar till olika knep för att skydda både sin personal och sina kunder. Yle Västnylands reporter Maria Wasström har varit i kontakt med apoteken i Karis, Ingå, Virkby och Sjundeå.

 • Hur får man vardagen att gå ihop när skolor stänger och folk uppmanas att undvika allmänna platser? I familjen Weckström får barnen bli vana vid att vara ensamma hemma medan företagarföräldrarna är på jobb. Reporter: Nicole Hjelt.

Lyssna också