Yle Vega Västnyland

Stig-Henrik "Putte" Sjöblom pratar med Marica Hildén om yrkeschaufförernas önskemål för trafiken i Västnyland

 • 10 min
 • tillsvidare

Stig-Henrik "Putte" Sjöblom är ordförande för Västra Nylands yrkesbilister. Här pratar han om intressebevakningsorganisationen Finlands Transport och Logistik SKAL:s evenemang då riksdagsledamöter fick åka med tunga fordon till arbetet i Helsingfors. Vägskatter och riksväg 25 var några av de viktigaste ämnena företagarna ville prata om.

Sändningar

 • to 5.9.2019 10.45 • Yle Arenan

Avsnitt

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Det är tråkigt med snöfattiga vintrar. Då faller en del motionsgrenar bort. Barn som inte fått lära sig skida och skrinna under flera säsonger kan sedan tycka att det är svårt och krångligt. Det säger Julia Salmela som är tf chef för idrott och hälsomotion i Raseborg. Tiina Grönroos besökte Ekenäs simhall i slutet av sportlovet och pratade också med simövervakarna Hannelie Fröberg och Benny Forsström.

 • För några år sedan flyttade Helsingforsborna Petra och Roope Päivänen från Helsingfors till Mjölbolsta i Karis. Petra jobbar fortfarande inom restaurangbranschen och Roope med reklam- och videoproduktion, men båda hade en dröm om att få bo på landet. Och när de nu köpte Mangs gård i Karis så kom de på samma idé som ganska många andra finländare för ett par år sedan; de byggde om en gammal ladugård till ett jättestort bb för gräshoppor. Så nu har de några getter och höns och många miljoner gräshoppor. Redaktör: Tiina Grönroos.

 • Tiina Grönroos besöker en gård i Mjölbolsta i Karis där det finns två getter, ett tjugotal höns och många miljoner gräshoppor. Intervju med Petra och Roope Päivänen.

 • För några år sedan blev det pop i Finland att börja föda upp gräshoppor som livsmedel, det vill säga mat.
  Det grundades både större och mindre gräshoppsfarmer runtom i Finland och många hoppades på goda affärer.
  Tanken är att insekterna åtminstone delvis ska ersätta köttet i maten. Men gräshoppa i maten har inte precis fått finländarna att sucka av hänförelse och nu har redan de flesta gräshoppsfarmer satt lapp på luckan. I Mjölbolsta i Karis finns en av södra Finlands största odlare av gräshoppor - eller hussyrsor som det är fråga om. På Villa Mangs i Karis går nästan alla gräshoppor på export till Mellaneuropa, men tror Petra och Roope Päivänen tror nog att finländarna ska lära sig äta syrsor. Redaktör: Tiina Grönroos

 • Sjundeå Gymnastikförening arrangerar under sportlovsveckan ett populärt tvåspråkigt sportläger för barn i lågstadieåldern. Edvi, Oliver, Bianca, Linus och Freja är några av de barn som deltar i lägret där Maria Söderholm och Bea Söderholm fungerar som ledare. Under lägret idrottar och leker barnen både ute och inomhus. Lägret ordnas i Sjundeå svenska skola. Tiina Grönroos intervjuar.

 • Den varma och regnrika vintern har gjort att Raseborgs å i Västnyland svämmar över rekordmycket och rekordtidigt. Tiina Grönroos har träffat Minttu Peuraniemi som är projektchef för Raseborgs å. Målet är att minska på översvämningarna och däremd få både ån, omkringliggande åkrar och havet att må bättre.

 • På fem år har Lojoföretaget Emmy Clothing vuxit från en vag dröm i ett 30 kvadratmeter stort lager i Esbo, till en av Lojos främsta arbetsgivare för unga. Nu planerar de expandera till hela Nordeuropa.

 • Den här vinterns hjortjakt avslutades på lördagen (15.2).De västnyländska jaktlagen fällde omkring 3900 hjortar vilket är ungefär tio procent fler än senaste hjortjakt. Tomas Randström, som är verksamhetsledare för den relativt nya föreningen Västra Nylands jaktvårdsförening säger att tyngdpunkten på vinterns jakt var att skjtua flera honor än hannar och att mer än hälften av alla fällda hjortar skulle vara kalvar. Tiina Grönroos intervjuar.

 • Raseborgs Skyttars Krister Holmberg har under sina mer än trettio aktiva år som tävlingsskytt samlat på sig enormt många medaljer och pokaler. En del av dem finns i ett särskilt pokalskåp, en del hänger i en specialbyggd ställning medan resten är undangömda i sko- och pappkartonger. På söndag (23.2) börjar EM i luftvapen i polska Wroclaw där Holmberg deltar i sin gren rörligt mål. Bubi Asplund intervjuar.

 • Täktervägwen i Ingå har varit i uselt skick i åratal. Det finns massor med gropar i vägen. De som bor lägns Täktervägen ahr klagat över detta och nu kommer deras önskemål om en förbättring att hörsammas. I sommar ska vägen få ny beläggning. Anette Högström, Sonja Eklund-Dahlin och Tom Dahlin bor längs med Täktervägen och är väldigt glada över detta. Bubi Asplund intervjuar.

 • Fredagen den 14 februari ordnas de gamlas dans runt om i gymnasierna. Det är då andra årets studerande som festar, efter att abiturienterna firade stort runt omkring i Västnyland under sin sista dagen i gymnasiet.
  De gamlas dans går ut på att tvåorna dansar i finkläder i skolan.
  Marica Hildén har besökt Virkby gymnasium där hon träffade tvåorna Wilma Grandell, Binta Smith, Anna Wikström, Oliver Lodenius och Kelvin Lehtimäki.
  De har förberett sig för de gamlas dans genom att delta i skolans danskurs och dessutom har de själva ordnat danskurs på fritiden, efter skolan. De tyckte att det behövdes för att lära sig de drygt tio danser som de ska visa.

 • Ekenäs gymnasiums lärare bjöd sina abiturienter på gemensam frukost tidigt på bänkskuddardagen. Med mat i magen klarar man bättre av resten av dagen, filosoferar rektor Petra Blomqvist. I skolan har man också i övrigt försökt frångå mobbning och fula skämt mot skolans andra elever och lärare. Också i Gamlas dansdagen efter penkisen väljer Ekenäs gymnasium att ta till nya former. Alla dansar med alla. Tiina Grönroos har träffat abiturienterna Anna Ring, Emilia Lindh och Felix Lönnqvist. Ni hör också rektor Petra Blomqvist och vicerektor Petra Vahteristo.

Lyssna också