Dokumenterat

Kallad av Gud - civilingenjören Gustav Ahlman konverterade och studerar till katolsk präst i Frankrike

 • 44 min
 • tillsvidare

Det blev en familjekris när civilingenjören Gustav Ahlman konverterade till katolicismen och nu i Frankrike studerar sig till katolsk präst. Hans föräldrar undrar över hur han kan tänka sig ett liv utan en egen familj, utan ett samliv och vem skall den latinska liturgin vara bra för mer än för latinmumlande nördar?
I “Kallad av Gud” träffar Mi Wegelius både Gustav och hans föräldrar Ingrid och Martin Ahlman.

Sändningar

 • sö 13.10.2019 9.15 • Yle Vega

Avsnitt

 • Nationalspelet framom alla andra finländska brädspel är Afrikas stjärna. I snart 70 år har vi jagat den försvunna diamanten, övertygade om att den eftertraktade ädelstenen finns på St. Helena, i Saharas öken eller vid Victoriafallen. Spelet skapades av en tonåring i en källarlokal vid Kajsaniemigatan i Helsingfors

  Redaktör: Petter Lindberg, ljuddesigner: Jyrki Häyrinen, producent: Staffan von Martens

 • Erminia har tagit hand om andra människors barn i över 30 år. Nora håller åldringar i handen under deras sista tid i livet. Inköpt ömhet är en dokumentär om dem som tar hand om oss i början och slutet av våra liv. Om nannyn, som lämnar sina egna barn hemma för att ta hand om barn som inte är hennes, men som kallar henne mamma. Om vårdaren som tröstar åldringen, vars familj inte dök upp på julen. Vilka är människorna, som vi ger över det käraste vi har till?

  Redaktör: Hanna Nordenswan, ljuddesigner: Jyrki Häyrinen, producent: Staffan von Martens

 • "Det finns många verkligt stora kompositörer i musikhistorien som skrev fantastisk musik, men om de inte hade existerat skulle det knappast ha förändrat musikhistoriens förlopp. Men en musikvärld utan Beethoven är praktiskt taget omöjlig att föreställa sig. Utan Beethoven skulle konstmusiken ha utvecklats i en helt annan riktning".
  Den amerikanska pianisten Jonathan Bliss hör till dem som i Albert Ehrnroots program om 250-årsjubilaren Ludwig van Beethoven förklarar vari Beethovens storhet ligger och varför hans musik fortfarande är så populär. Om man får tro den brittiska radiokanalen Classic FM:s årliga, stora marknadsundersökning så är Beethoven idag konstmusikens mest omtyckta tonsättare. Tidigare toppade Mozart alltid listan.

 • Den lidande kvinnan och flera klichéer
  Religionsforskaren Sofia Sjö har film som specialområde och är intresserad av serievärldens sätt att behandla kvinnokroppen, religionen och ondskan.

  Redaktör: Silja Sahlgren, ljuddesigner: Anne Heikkilä, producent: Staffan von Martens
  Bilden från "Sorjonen", copyright Fisher King

 • Psykopater och andra offer
  Skådespelaren Anna Paavilainen fick nog av att spela våldtäktsoffer på scenen och började göra film istället. Och Sampo Sarkola vet hur det känns att ständigt spela rollen som kylig psykopat.

 • Ser världen verkligen ut såhär?
  En strypt kvinna invirad i plast. En styckad kvinna i en frysbox. Två bilder som kunde vara hämtade ur vilken kriminalserie som helst. Men hur väl överensstämmer dessa bilder med verkligheten?

 • Vägen för många svarta hockeyspelare har varit lång och besvärlig. Den nordamerikanska hockeyligan ansågs länge förbehållen vita män, men år 1958 sprängde Willie O’Ree rasbarriären genom att som första svarta spelare debutera i NHL.Han fick höra glåpord och rasistiska kommentarer om sin hudfärg både av publiken och medspelarna. Men stort mycket bättre är det inte idag säger han. Willie O'Ree fick vänta 50 år innan han valdes in i Hockey Hall of Fame.
  Redaktör: Petter Lindberg, ljuddesign: Anne Heikkilä, producent: Staffan von Martens.

 • Många män upplever att de förlorar kontakten med sina barn när de skiljer sig. Den svenska författaren Johan Kling och norrmannen Per Petterson beskriver detta i sina senaste böcker. Klings huvudperson David satsar precis allt på sitt barn, Pettersons Arvid letar vilsen efter hudkontakt ute på stan. Per Petterson själv tvingades välja mellan barnen och den nya kärleken.
  Redaktör: Mi Wegelius
  På bilden Johan Kling. Copyright Viktor Gårdsäter / Natur och Kultur

 • Flickboken som gömdes, men aldrig glömdes. Under fem decennier utkom Merri Viks (pseudonym för Ester Ringnér-Lundgren) serie om den glada och impulsiva flickan Lotta. Böckerna om Lotta sålde i miljoner exemplar och läses än idag av en hängiven skara fans.
  Redaktör: Silja Sahlgren-Fodstad.

 • För två och ett halvt år sedan lämnade Jan Backman allt bakom sig och seglade planlöst iväg från Jakobstad. Peter Lüttge fick åka med en bit på färden. Ur den färden föddes dokumentären "He gar inte ti res från sig själv" i september 2018. Nu över ett år senare möts Jan och Peter igen. Den här gången på den lilla ön Graciosa i Atlanten. Har Jan hittat det paradis han sökte?

 • Tomas Jansson reser till västukrainska Lviv för att hitta bakom rubriker om väpnade konflikter och korruption. Här träffar han tre unga som studerar svenska som biämne. Tillsammans går de runt i staden, talar på svenska om vardag och framtid och metoo, och förstås går det inte att undvika ämnen som den kriget i östra Ukraina.
  Till slut ställer han också frågan han funderat på under hela besöket – varför stannar de kvar istället för att exempelvis flytta till Polen för att studera som 30.000 jämnåriga ukrainare gjort.

  Från vänster: Margo Prodaivoda, Mykyta Nykonchuk och Elizabeth Tsareva.

 • "Vem var Alfred Nobel? Mannen som sände Champagneflaskor fyllda med nitroglycerin runtom i Europa och först inte förstod varför "det knallar i alla knutar". I skrift kunde han också skicka iväg frivola kommentarer, som medelålders kallade han sig för "brumbjörnen" i sina kärleksbrev till Sophie Hess men länge drömde han om en relation med en intellektuell kvinna med en själ.
  Ingrid Carlberg har skrivit den första oberoende biografin över Alfred Nobel sedan arkiven blivit mer åtkomliga och Nobelstiftelsens censur och bevakning av hans äreminne har släppt.
  Redaktör är Mi Wegelius.

Klipp

 • Lågstadierektorn Bengt Huhta var under några år i slutet på1960-talet och början på 1970-talet känd som sångaren Kristian. Gungerd Wikholm hittade några brev hon fått av Kristian, som svar på idolbrev hon hade skickat till honom i 13-årsåldern. Dokumentären har ett personligt anslag men tecknar också en bild av finländskt musikliv på 1960-talet. Ljudplanerare: Jyrki Häyrinen.

 • Vinnaren i finländska Shortdoxtävlingen 2018. Regissör Nina Eriksén: Öppna vidder och mil på mil av genomskinlig is. Spegelblankt under fötterna och sen det tillfredställande kraset. Det finns något fascinerande och ogreppbart i att ytan både kan bära dig och släppa igenom. Allt kan ändras. Allt kan byta form. Kommer du att räddas eller gå under?

 • Alma Södehjelm har ordet och talar "fritt ur hjärtat" i Sveriges Radio 1943. Temat är behovet av att få slut på fientligheterna i kriget. "Måste fredssträvandena förbli hobby?", frågar hon sig i ett tal om krigets och fredens historia.
  "Kanonen har nu varit en bestseller", säger Söderhjelm.

Lyssna också