Smältpunkt 2.0

Smältpunkt 2.0: Välfärd utan tillväxt - en galen tanke eller vägen till lycka?

 • 28 min
 • utgått

Ekonomisk tillväxt är grundpelaren i dagens samhälle. Men det här vill Degrowth-rörelsen ändra på. Målet är en värld där ekonomin inte växer, men där människor ändå mår bra. Frågan är hur det ska gå till? Efter FN:s klimatmöte i Köpenhamn år 2009 var det många som blev deppiga. Förväntningarna var höga och besvikelsen stor då det inte blev något nytt klimatavtal. Vilken roll spelar FN:s klimatmöten i dag? Är det något som engagerar eller har andra frågor tagit över? I det här avsnittet handlar det också om shopping och glödlamporna som förpassades till historien genom ett EU-beslut år 2008. Är det någon som saknar dom? I Smältpunkt 2.0 tar vi en titt i backspegeln på de Smältpunktprogram som gjordes för 8 till 10 år sedan. Vad har hänt med miljöfrågorna? Vilka frågor har försvunnit ut i marginalen och vilka är lika aktuella nu som då? Redaktörer: Louise Bergman och Patrik Skön.

Sändningar

 • lö 21.9.2019 12.03 • Yle Vega

Avsnitt

 • Klimatfrågan diskuteras nästan överallt i vårt samhälle. Det känns nästan som att vi inte ens kan syssla med en hobby utan att tänka på hur den bidrar till klimatförändringen? I det här avsnittet åker vi på motorcykelträtt till Oravais. Bland nästan 300 motorcykelfantaster känns frågor om klimatförändring inte helt relevanta. Men några miljöbovar anser hojfantasterna inte att de är.

  För 10 år sedan diskuterades begreppet ’peak oil’ flitigt. Det var den tidpunkt då oljeproduktionen skulle nå sin topp för att sedan minska tills oljan en dag skulle ta slut. I dag är det här en term som knappt används. Betyder det att oljan inte är en ändlig resurs?

  I det här avsnittet handlar det också om fåglar som måste sjunga högre och starkare för att överrösta buller. Inte ens i haven är det tyst och fiskar får allt större problem att höra vad polarna säger.

  I Smältpunkt 2.0 tar vi en titt i backspegeln på de program vi gjorde i Smältpunkt för 8 till 10 år sedan. Vad har hänt med miljöfrågorna? Vilka frågor har försvunnit ut i marginalen och vilka är fortfarande aktuella?

  Redaktörer: Louise Bergman och Patrik Skön.

 • Ekonomisk tillväxt är grundpelaren i dagens samhälle. Men det här vill Degrowth-rörelsen ändra på. Målet är en värld där ekonomin inte växer, men där människor ändå mår bra. Frågan är hur det ska gå till?

  Efter FN:s klimatmöte i Köpenhamn år 2009 var det många som blev deppiga. Förväntningarna var höga och besvikelsen stor då det inte blev något nytt klimatavtal. Vilken roll spelar FN:s klimatmöten i dag? Är det något som engagerar eller har andra frågor tagit över?

  I det här avsnittet handlar det också om shopping och glödlamporna som förpassades till historien genom ett EU-beslut år 2008. Är det någon som saknar dom?

  I Smältpunkt 2.0 tar vi en titt i backspegeln på de Smältpunktprogram som gjordes för 8 till 10 år sedan. Vad har hänt med miljöfrågorna? Vilka frågor har försvunnit ut i marginalen och vilka är lika aktuella nu som då?

  Redaktörer: Louise Bergman och Patrik Skön.

 • På Hedet i Övermark (Närpes) byggs en vindkraftspark. 18 vindkraftverk håller på att förändra landskapsbilden totalt. I den lilla jaktstugan på Hedet hoppas jägarna att lugnet snart ska lägga sig igen och att höstens älgjakt ska kunna genomföras som normalt.

  Många människor lever som om klimatförändringen inte existerar. Men hur är det bland forskare och experter? För 10 år sedan gick debatten het, men finns det en samsyn i dag?

  I Smältpunkt 2.0 tar vi en titt i backspegeln på de ämnen vi gjorde i programmet Smältpunkt för 8 till 10 år sedan. Vad har hänt med miljöfrågorna? Vilka frågor har försvunnit ut i marginalen och vilka är fortfarande aktuella?

  Redaktörer: Louise Bergman och Patrik Skön.

 • Trots att kött får mycket kritik både av miljöskäl och etiska skäl äter finländare i snitt omkring 80 kg kött varje år. På Österbottens Kött ser man ändå att köttkonsumtionen långsamt håller på att förändras. Och då det vegetariska är rätt och köttkonsumtion är fel, gäller det att ha framtidsstrategierna klara, säger bolagets VD.

  I det här avsnittet diskuterar vi också ekologiskt och konventionellt jordbruk och frågar varför vi konsumenter egentligen ska köpa ekologiskt?

  I Smältpunkt 2.0 tar vi en titt i backspegeln på de program vi gjorde för 8 till 10 år sedan och som då hette Smältpunkt. Vad har hänt med miljöfrågorna? Vilka frågor har försvunnit ut i marginalen och vilka är fortfarande aktuella?

  Redaktörer: Louise Bergman och Patrik Skön.

 • För drygt 10 år sedan var vattnen utanför Vexala i Nykarleby fyllda av braxen, medan sik och lax minskade. Då bestämde sig några fiskare och entreprenörer för att göra något åt den så kallade skräpfisken. Nu tar man upp mer än 100 000 ton braxen varje år och levererar bland annat som fryst fiskfärs. Det här är inte bara goda affärer, utan braxenfisket gör också så att fosfor och kväve försvinner ur havet.

  Miljöförstörelsen gör att antalet utrotningshotade arter globalt ökar. Men i Finland har antalet arter ökat med 3 000 under de senaste 10 åren. Hur är det här möjligt?

  I Smältpunkt 2.0 tar vi en titt i backspegeln på de program vi gjorde i programmet Smältpunkt för 8 till 10 år sedan. Vad har hänt med miljöfrågorna? Vilka frågor har försvunnit ut i marginalen och vilka är fortfarande aktuella?

  Redaktörer: Louise Bergman och Patrik Skön.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också