Fokus på

Quentin Tarantinos val av musik till sina filmer - från obskyra oldies till kungen av surfgitarr

 • 56 min
 • 9 mån. 16 d

Michael Cronström och Johanna Grönqvist diskuterar användingen av musik i Quentin Tarantinos filmer. De spelar också musik från filmerna mellan varven.
Låtlista:
Dick Dale: Misirlou
Stealer's Wheel: Stuck in the middle with you
George Baker Selection: Little Green Bag
Chuck Berry: You never can tell
The Delfonics: Didn't I (Blow Your Mind This Time)
Meiko Kaji: Urami Bushi
Rolling Stones: Out of Time
Jennifer Jason Leigh: Jim Jones at Botany Bay
José Feliciano: California Dreaming

Sändningar

 • lö 28.9.2019 13.03 • Yle Vega

Avsnitt

 • En av Sveriges största och mest älskade artister, Marie Fredriksson från Roxette, avled på morgonen den 9 december 2019.
  Roxette var Sveriges mest framgångsrika band efter Abba. 60 miljoner sålda skivor världen över och fyra ettor på singellistan i USA. Roxette visade att ibland är ett plus ett lika med tre. Både Per Gessle och Marie Fredriksson var redan bägge mycket framgångsrika artister i Sverige, men när de kom samman blev hela världen deras. Redaktör: Dan Eskil Jansson.
  (Programmet är från år 2015)

 • Det började som en blygsam hobby i en en cykelfabrik i Jakobstad i början av 40-talet. På grund av bristen på material började man tillverka cykelringar av trä. Det utvecklades så småningom till att bli den största gitarrfabriken i Europa och sedan skulle världen erövras. Redaktör: Kjell Ekholm.

 • En helt ny Klang. Efter att hennes första skiva utkom så var kritikerna i Sverige ense om att hon är landets följande stjärnskott. Då Sarah Klang hade sin andra skiva färdig träffade Kjell Ekholm henne och de pratade om trycket hon kände på att prestera något ännu bättre.

 • Det var inte alls meningen att Sara Zacharias skulle bli artist eller att hon överhuvudtaget skulle börja sjunga. Genom sin pappa Ted Gärdestad hade hon kunnat se artistlivets avigsidor. Men livet tog en vändning den dagen hon hittade en låda med sin pappas gamla inspelningar som han hade gjort innan han dog.
  Processen blev lång och svår för ursprungligen var tanken att det skulle vara en god vän som sjöng låtarna men det fanns inget skivbolag som var intresserade. Efter många om och men gav Sara efter och ställde sig framför mikrofonen och på den vägen är det.
  Sara Zacharias har varit mån om sin integritet och gett bara några intervjuer sedan första skivan utkom 2013. Redaktör: Kjell Ekholm.

 • En miljonsäljande hårdrockhit från år 1990 skrevs på baksidan av en pizzakartong. En annan skrevs bakom ratten i en bil i Londontrafiken. Den vann en Oscar. Toaletten i studion blir ofta fristad för textförfattaren som skriver nästa vers medan sångaren redan sjunger in den föregående.
  Den portugisiska termen desenrascanco beskriver processen där man låter det undermedvetna skapa fritt och ofiltrerat.
  I programmet Fokus på klassikerlåtar skrivna i sista minuten får du höra vad artister kan få till stånd då klockan tickar obarmhärtigt. Redaktör: Michael Cronström.

 • Skickliga jazzmusiker har det alltid funnits i Finland och med jämna mellanrum har en yngre generation tagit över och fört musiken vidare. Om än fortfarande i marginalen, ser den inhemska jazzen för tillfället ut att leva ett starkt skede. Bland de nya, intressanta namnen har t.ex. Bowman Trio, Katu Kaiku och Ok:ko alla i år gett ut sin andra skiva och håller på att etablera sig på Helsingforsscenen. Om den österbottniska jazzen berättar i sin tur jeppistrumpetisten Rickard Slotte. Redaktör: Ralf Sandell.

 • DDR var mer än politiskt förtryck och diktatur: på dagen 30 år efter Berlinmurens fall spanar vi in den östtyska popmusiken och ett par östtyska popstjärnor som älskades av folket men som offrades för landets bästa. Hör rock, pop och schlager från den kalla sidan av muren, redaktör är Tobias Larsson.

  Musiken i programmet:
  Sonja Schmidt / Ein himmelblauer Trabant
  Ruth Brandin / Mich hat noch keiner beim Twist geküsst
  Chris Doerk / Sei doch do wie die Sonne
  Nina Hagen / Du hast den Farbfilm vergessen
  Veronika Fischer / Dass ich eine Schneeflocke wär
  Karat / Der blaue Planet
  Silly / Mont Klamott
  Inka Bause / Spielverderber
  Veronika Fischer / Es war ein Land

 • Han har gett de vida slätterna i Österbotten ett sound. I många generationer så brukade Månskensbondens släktingar jorden och det är också ofta han i sina låtar återkommer till tider som har varit. Det är också bakgrunden till Markus Bergfors artistnamn. Kjell Ekholm tecknar ett porträtt på en musiker som har valt att gå sina egna vägar.

 • Varför är det bra med en dålig kvinnlig förebild som Tove Lo? Vad har Spice Girls betytt för kvinnor i musikbranchen och för fans? Hur färdades begreppet "girl power" från punkmarginalen musikens topplistor? Författaren och journalisten Annah Björk har skrivit boken "Ni måste flytta på er" och berättar om glastak, frihet, övergrepp och artister som vanligtvis inte har fått plats då rock- och popmusikens kanon skrivits.

  Musiken i programmet:
  Tove Lo: Habits
  Bikini Kill: Rebel Girl
  Spicegirls: Wannabe
  Marit Bergman och Kleerup: 3 .a.m.
  Zara Larsson: Ruin my life
  Rebecca and Fiona: Bullets
  Alma: Cowboy
  Lana del Rey: Video Games
  Hole: Violet
  Le Tigre: Hot Topic

  Redaktör: Sebastian Bergholm.

 • Niklas Strömstedt slängdes in i hetluften redan som tonåring då han turnerade tillsammans med Ulf Lundell men senare blev han känd också som soloartist. Men hans kändaste låtar har han gjort tillsammans med andra som t.ex. Orup och Anders Glenmark i trion GES. Få vet också att det var han som skrev Byns enda blondin som blev en stor hit för Sven-Ingvars. Tillsammans med Kjell Ekholm går han igenom sitt liv som låtskrivare och artist.

 • Mord och brott förekommer allt oftare i vår underhållning. True Crime är en snabbt växande genre inom TV, poddar och litteratur.

  Inom musiken fortsätter den gamla traditionen med mordballader i modern skepnad. Gangstarappare och svartmetallister sjunger och rappar om att ta livet av varandra.

  Men i mörkret bakom scenerna hittar vi också sanna historier. Det finns musiker som har tagit livet av sina medmänskor i verkliga livet.

  Här presenteras ett dussin ”musikaliska mördare”. Hurudana var deras brott och hur bestraffades de? För lindrigt eller för hårt? Redaktör: Michael Cronström.

 • Dingo gick till historien som ett av de populäraste banden i Finland. Deras storhetstid var i mitten av 80-talet och de flesta kommer ihåg låtar som Autiotalo och Levoton tuhkimo och Sinä ja minä. Tillsammans med musikredaktör Kjell Ekholm blickar solisten Neumann tillbaka på de galna åren då pengarna bokstavligen forsade in men vad blev kvar då bandet splittrades.

Lyssna också