Nyländsk förmiddag

Ralf Sundberg, chefredaktör för 120-åriga tidskriften Frisk Bris

 • 12 min
 • tillsvidare

Frisk Bris fyller hela 120 år i år. Första numret gavs ut år 1899 och Nordens äldsta båttidning har klarat sig genom ett drygt århundrade.
För tre år sedan tog Ralf Sundberg över rodret och idag står han för ungefär hälften av allt innehåll i tidningen. Artiklar om ny teknik, gammal båthistoria och aktuella frågor såsom nu senast ett båtkörkort läses av både båtfolk och forskare.
När Sundberg tillfrågades om chefredaktörsuppdraget visste han inte hur bred spridning Frisk Bris verkligen har.
Redaktör Gunilla Ginström.

Sändningar

 • må 26.8.2019 13.00 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Maarit Kinnunen, verksamhetsledare för Emmaus-Westervik, och handledare Laura Pihlaja pratar med Marica Hildén om hur de ser på julen och konsumtionen inför julhelgen.

 • Emmaus-Westerviks verksamhetsledare Maarit Kinnunen och handledare Laura Pihlaja pratar med Marica Hildén om årets julklapp. Loppmarknaden i Ekenäs har massor av återanvända kläder.

 • Rannvi Wallen i Solberg i Ingå har ett hjärta som klappar för levande hantverkstraditioner och för djurens väl och ve.
  Det syns när man kommer hem till henne: Ålandsfår och getter (getterna är av finsk lantras), islandshästar, en kalkon, höns och kaniner, samt hundar trivs alla tillsammans och tar nyfiket emot gäster.
  Allt ska tas till vara så gott det går: fårens ull blir garn, skinnet garvas så småningom - och köttet äts upp.

 • Allt oftare kan man se hur småbarnsföräldrar umgås lika mycket med smarttelefonen som med sina smarta små barn. Men det behöver inte betyda att de vuxna prioriterar bort sina barn till förmån för telefonen. Att både vuxna och barn använder allt mer tid med att stirra på olika skärmar är ändå ett faktum.
  Lite av en nostalgitripp tillbaka till "stenåldern" fick Tiina Grönroos i alla fall uppleva när hon skulle träffa föräldrar med små barn i Sjundeå. Inga mobiltelefoner störde nämligen när föräldrarna Cecilia Montén och Mette Nyberg samt farmor Kerstin Vanhanen deltog i Sjundeå svenska församlings musik- och lekstund Klapp och klang.

 • För första gången någonsin görs det teater på president Mauno Koivisto och hans liv. En nyskriven pjäs kommer att ha premiär i föreningshuset Ingbohed i Täkter i Ingå den 17 oktober 2019. Bakom den stora satsningen står Täkter ungdomsförening och ett produktionsteam från Västnyland och huvudstadsregionen. Det blir en dramakomedi sett ur Täkterbornas perspektiv. Redaktör i Ingå är Tiina Grönroos.

 • I Nylands brigad i Ekenäs möts många unga män och kvinnor från hela Svenskfinland. För en del österbottningar är det första gången de träffar nylänningar och för nylänningarna kan det vara första gången de får höra en österbottnsik dialekt. Vad anser då Finlands framtid om dialekter och vem anser de att pratar standardsvenska? Tiina Grönroos har träffat Max Kopra från Ekenäs, Joar Cederberg från Jakobstad och Robin Bucher från Esbo.

 • Så många kläder på hyllorna, men ingenting att sätta på sig? Jeansen har på något konstigt vis krympt i garderoben, den dyra, fina ylletröjan kliar alldeles förskräckligt och så inser du att den där snärtiga batikskjortan du impulsköpte på semesterresan för två år sedan inte riktigt passar din klädstil här hemma...Känner du igen dig? Bra, eller egentligen tråkigt, men nu ska det handla om att sätta hela, rena kläder i omlopp. Sedan 2013 ordnar Finlands svenska marthaförening en nationell klädbytardag. Den ordnas i år den 17.11. I Karis har två marthaföreningar slagit ihop sig. Reglerna är enkla: rensa i garderoben, hämta max tio plagg till Villa Anemone, som finns i centrum av Karis och byt till något som passar dig. Initiativtagare är Mia Tiainen och hon intervjuas av Tiina Grönroos.

 • Tomma affärslokaler är aldrig roligt. Efter att Aktia nu senast vid årsskiftet stängde en hel del banker; främst i Västnyland och Österbotten, men också en del i huvudstadregionen, har en del bankhus haft svårt att få nya hyresgäster.
  I synnerhet i glesbygden har bankerna funnits i hus som byggts enkom för bankverksamhet. Det är fina hus och ganska stora eftersom det skulle finnas plats för både personal och en lång betjäningsdisk, bankvalv, ett pausrum med kök och representationsutrymmen och förstås ett eget rum för bankdirektören. Men det som få kanske känt till är att de här bankhusen inte har ägts av banken utan av privatpersoner eller sparbanksstiftelser. Ett av de här före detta bankhusen finns i Tenala i Raseborg. Här har sparbanksstiftelsen faktiskt fått en hyresgäst. Efter tio månader, en del kommunal byråkrati och omändringsarbeten sjuder gamla bankhuset av liv - nu har barn och ungdomar flyttat in. I fredags öppnade Uncan i Tenala i det gamla bankhuset och några dagar tidigare hade eftis flyttat dit från det före detta kommunhuset i Tenala. Tiina Grönroos besökte uncan cirka en timme efter att det hade öppnat och blev mottagen av många ungdomar och ungdomsledare Mikael Sandell.

 • Så här inför Svenska dagen ska du få träffa en av Finlands mest finlandssvenska argentinare. Det är Lucas Mondino som bor i Billnäs i Raseborg. Lucas Mondino har bott i Finland i drygt 10 år. Det var kärleken som fick Lucas Mondino att lämna sitt hemland Argentina. Han hade just gått ut gymnasiet och skulle påbörja sina universitetsstudier på hösten. Före det reste han till sin morbror som bor i Marbella i Spanien. Och det var där Lucas Mondino träffade finlandssvenska Sofie. Redaktör: Tiina Grönroos

 • Julia Dahlkvist är tutorsekreterare i studerandekåren Novium. Hon pratar med Marica Hildén om hur väntutorerna utbildas.

 • Väntutorerna försöker se till att ingen blir ensam då utbildningen inleds på yrkeshögskolan Novia i Ekenäs, berättar Josefina Linnokari för Marica Hildén. Josefina Linnokari studerar till agrolog.

 • Jonna Panelius har ett eget bageri där hon bakar bullar och matbröd på speltmjöl. Det heter Bakgården och finns på Rånäs i Sjundeå.
  Jonna Panelius köpte en segelskuta tillsammans med sambon för flera år sedan, de hade café och restaurang i Kathrina på vintrarna i Helsingfors och seglade med henne om somrarna.
  Nu är Jonna Panelius ensamförsörjare till fyra flickor. Skutan såldes 2012 och sedan dess har Jonna Panelius varit egenföretagare, och hon kan inte tänka sig något annat än att vara den enda anställda i sitt företag, berättar hon för redaktör Marica Hildén.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • I december 2016 började lokaltidningarna Östnyland och Västra Nyland utkomma två dagar i veckan i stället för fem. Inför förändringen hotade en del prenumeranter att sluta betala för tidningen medan andra trodde att förändringen skulle påverka annonsförsäljningen negativt. Men hur gick det egentligen? Chefredaktörerna Marina Holmberg och Helén Kurri berättar. Redaktör: Malin Valtonen.

 • Den annalkande stormen kan i värsta fall inhibera nyårsfyrverkeriet som planerats i Hangö på lördag (22.2). Anders Augustsson från arrangörsföreningen Hangö fyrverkerikonstförening säger att beslutet om det blir ett fyrverkeri eller inte fattas i kväll. Auguststsson säger arrangörerna skriver på evenemangets Facebooksida huruvida fyrverkeriet blir av eller inte. Malin Valtonen intervjuar.

 • Vad betyder lokaltidningen för allmänheten? Mycket, i alla fall för den äldre befolkningen. Det kom fram under Förmiddagen i Nylands program med fokus på just lokaltidningar och lokala nyheter. Många vill ha den i pappersformat men det finns fördelar med att ha den digitalt, konstaterar Linnea från Kyrkslätt som ringde in i sändningen. Studiogästen, journalisten Olle Spring, berättar om vikten av lokala nyheter och hur det kom sig att han jobbade hela sitt liv på tidningen Västra Nyland. Redaktör: Malin Valtonen

 • I Hangö stadshusgalleri visas just nu föremål som getts som gåva nångång i tiden. En trampbil till barnen, en keramikkaffekopp till en kär hustru, en näsduk som blev en symbolisk flagga för en stad. De till synes minsta lilla föremålen som alla har en berättelse i vår historia.
  Det här är en fint initiativ, för din och min egen historia finns ju i alla brev, fotografier och dagböcker, men också i dom berättelser som den äldre generationen delger oss yngre. Och i föremålen som sparats från en svunnen tid.
  Frågan är: Hur bra är vi inom familjen och släkten att berätta om hur det var förr för barn och barnbarn idag? Vilka slags föremål ska vi egentligen spara för kommande generationer?
  Gunilla Ginström träffade Hangös museichef Laura Lotta Andersson i stadshusgalleriet och Laura Lotta är glad över att den här utställningen "Från mig till dig" kommit till som ett projekt mellan alla västnyländska muséer.

 • Trots att produktionen av ekologiska livsmedel har fördubblats har restaurangägare svårigheter att hitta varor ur hela sortimentet. Inhemska grönsaker och rotfrukter finns inte året om och kött kan vara kenpigt att få utan avtal med producenten eller köp direkt från gården. Företagaren Gustav Söderström från Box bed & breakfast i Sibbo och senior souschef Malin Furu från restaurang Zum Beispiel i Borgå medverkar. Redaktör är Leo Gammals.

 • Visans vänner i Östnyland ordnade en Vändagskonsert i Nickby, Sibbo den 14.2.2020. Vi hör ordförande Sebastian Sebbe Häggblom och artisten Tove Ljungqvist prata om bland annat visor, hembygden och djupa känslor som förmedlas genom texter och musik. Redaktör är Leo Gammals.

 • Det finns många kommuner utanför huvudstadsregionen som gärna skulle växa och erbjuda ett bekvämt boende för pendlare. Kranskommunerna i Nyland har lyckats ganska bra, men hur är det med kommunerna lite längre ifrån Helsingfors?
  Faktum är att många familjer som tar steget ut från storstaden trivs bra på den nya hemorten när de väl kommer in i småstadslivet.
  En sån familj är familjen Långvik i Karis. Pappa Otto kommer från Borgå - mamma Katja från Tammerfors och efter ett antal studieår i Åbo föll valet på Karis för dem.
  De tre barnen som vuxit upp här stortrivs och vill absolut inte flytta också om både mamma och pappa är tvungna att sätta en hel del tid på pendlandet till arbetsplatserna i vardagen.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Yvonne Korenius brinner för återbruk. Hennes eget intresse för begagnat har vuxit allt sedan hon blev mamma för tre år sedan. Barnkläder fungerar bra på nätloppisar, men damkläder är besvärligare. Kvinnor vill ofta prova det de köper och det kan vara lite opraktiskt om du handlar på nätet.
  Därför öppnar Korander en egen secondhand affär med damkläder, skor och accessoarer i Karis.
  På Sequel restyle ska allt vara helt och rent och fräscht, säger Yvonne Korenius.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Enligt Fastighetsförmedlarnas senaste prognos för början av 2020 sägs att det ser rätt bra ut för bostadshandeln överlag, att prisstegringen har bedarrat och fortsätter det som under 2019 så stiger efterfrågan också på äldre lägenheter.
  Detta gäller speciellt huvudstadsregionen.
  Medelpriset för en äldre aktielägenhet i Helsingfors är 4200 euro per kvadratmeter, vilket är ungefär dubbelt mer än för lägenheter utanför Ring III.
  På de mindre orterna i Nyland lever vi köparnas marknad.
  För Ekenäs del ser läget också rätt bra ut just nu, menar fastighetsförmedlarna. Mycket tack vare att prisnivån hållits nere jämfört med huvudstadsregionens skyhöga bostadspriser.
  I Ekenäs efterfrågas framförallt nybyggda våningshuslägenheter med hiss, rapporterar fastighetsförmedlarna.
  Vad gäller det omtalade området i Norra hamnen i Ekenäs - Port 19 - området som skulle byggas ut från handelshamn till både bostads- och affärsområde - där har ämdå inte allt gått precis som på Strömsö.
  En stormarknad blev inte av, alla planerade bostadshus har inte byggts och affärslägenheterna i bostadshusens markplan intresserade inte affärsidkare. De har byggts om till lägenheter.
  Idag är ett tiotal av totalt fyrtio lägenheter osålda i Port 19.
  Lillemor Granlund hör till fastighetsförmedlarna som försöker locka intresserade köpare till de nya, dyra lägenheterna vid havet i Ekenäs.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Fastighetsförmedlare Kerstin Ståhlberg vann en tävling inom sitt förmedlarföretag och som pris fick hon en resa till New York.
  Där deltog hon i ett seminarium om fastighetsförmedlingens utmaningar ur ett amerikanskt perspektiv och nu är hon full av entusiasm för att locka fler bostadsförsäljare och förstås köpare till sig.
  Prisresan var en glad överraskning, säger Kerstin Ståhlberg.

 • I början av februari ordnas en hel del Harry Potter-evenemang lite varstans i Nyland. I bakgrunden finns evenemanget Harry Potter Booknight som förlaget Bloomsbusy står bakom. Tanken är ge fans världen över möjlighet att diskutera böckerna både i skolor och där hemma men det ordnas också publika evenemang i flera bibliotek. Men hur kommer det sig att Harry Potterböckerna ännu i dag, över 20 år sedan den första boken kom ut, fängslar läsare över hela världen? Barnbibliotekarien och Harry Potter-fantasten Rebecka Asikainen intervjuas av Malin Valtonen.

 • Köksmästarföreningen i Raseborg fortsätter att locka matintresserade raseborgare till Köksmästarmiddag Raseborg runt. Den här gången stod Ekenäs i tur (2.2.2020) och på menyn fanns allt från rökt hjorthjärta och levermousse till rotsakssoppa och abborrfilé med hummersås.
  Idag hör åtta köksmästare till föreningen och det är Mikael Kokkonen, Kenneth Löfberg, Uffe Wadenström, Henni Vähäsalo, Samuel Mikander, Hasse Lundström, Janne-Matti Weckström samt Emmi Retva.
  När de komponerar sina egna rätter blir helheten definitivt fine dining, säger Hasse Lundström.
  Redaktör Gunilla Ginström.

Lyssna också