Äänitarina

Mitään rikkomatta

 • 2 min
 • tillsvidare

Voivatko mies ja nainen olla parisuhteen kariutumisen jälkeen ystäviä? Mitä se vaatii ystävyksiltä, mitä tuumii ympäristö? Tällä ääniraidalla asiaa pohditaan miehen näkökulmasta ja yhden todellisen ystävyystarinan kautta. Toteutus: Mia Sui.

Sändningar

 • må 9.9.2019 18.10 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Lasten ääni on viime aikoina noussut esiin voimakkaammin ilmastokeskustelussa; he ovat tuoneet aikuisia kirkkaammin ja suoremmin esiin tunteet ja kiireen. 6-vuotiaat Lumi ja Sonja esittävät havaintojaan muuttuvista kesistä ja lempivuodenajastaan talvesta. Pelottavien mielikuvien rinnalla heidän uppoutumisensa kauniisiin yksityiskohtiin voi kuulla toivon äänenä siitä, että sukupolvesta toiseen saataisiin todistaa rakkaiden vuodenaikojen saapuvan, koko upeudessaan.

  Ohjaus ja toteutus: Marja Vehkanen
  Tekninen toteutus, äänisuunnittelu: Suvi Tuuli Kataja

 • Tämä Ääniteos kertoo elämän valintojen vaikeudesta ja oman polun etsimisestä nuoren ihmisen näkökulmasta kiireisessä ja vaativassa nyky-yhteiskunnassa. Toteutus: Marika Kilpinen ja Roosa Kosonen.

 • Kilpailuteoksellani haluan kertoa omaa elämääni. Kuinka se on tähän asti mennyt, ja miten sen haluaisin päättyvän. En halua maata viimeisiä vuosiani vaipoissa toisten käänneltävänä. Haluan kaatua saappaat jalassa ja mieli kaikkein korkeimmalla. Toteutus: Juhani Laukkanen.

 • Pallo Hallussa on Karoliina Niemenkarin ja Laila Niemisen HEO kansanopiston äänisuunnittelukurssilla työstämä äänidokumentti. Onko pöytäjalkapallon pelaaminen kuin lasten leikkiä? Haastateltavana Pöytäjalkapallon Suomen mestari Arttu Välimäki. Selostaja Matti Rantala, musiikki Kai Railanmaa.

 • Lyhytdokumentti on koostettu Etelä-Karjalan museolle valmistetun audiosarjan osasta. Teos tutkii Kauskilan ruumiskalmiston nykyistä ja mennyttä äänimaisemaa. Olen äänisuunnittelija, työssäni minua inspiroi luontoon liittyvien äänien rekonstruointi, virheet ja poikkeamat.

  Äänisuunnittelu: Anna M, teksti Mikko Solja.
  Kuva: Emmi Tulokas

 • Kantatie 51:n kainalossa sijaitsee Länsiväylä, moottoritie Helsingin ja Kirkkonummen välillä. Sitä pitkin sahaa kymmeniä tuhansia autoja vuorokaudessa. Rakastatko sinäkin omaa autoasi? Sukkuloitko sillä joka päivä töihin ja takaisin? Tiedätkö, paljonko hiilidioksidia päästelet? Tekijä: Lassi Mäkinen, freelancer-toimittaja, pastori ja espoolainen perunanviljelijä.

 • Tämä on teos kansani historiasta, Suomen historiasta, mutta tätä et ole koulun oppitunneilla kuullut. Tämä on selviytymistarina, joka kulminoituu ylpeyteen. Teos on kunnianosoitus edellisille sukupolville, niille romaneille, jotka elivät kovan elämän, mutta eivät ole saaneet suurempaa kiitosta tai huomiota, jonka he olisivat ansainneet.

  Audiodokumentti on tehty osana Laajasalon opiston dokumenttikurssia.
  Toteutus: Leif Hagert.

 • Kontrasti kertoo muutoksista sekä niiden aiheuttamista sopeutumisvaikeuksista ja ristiriidoista, kun odotukset ja todellisuus eivät kohtaakaan. Kontrasti tutun ja turvallisen sekä uuden ja vieraan välillä saattaa joskus määrittää kokemusta liikaa. Teos on dokumentti kokemuksistani ulkomaille muuttamisesta. Dokumentti on tehty osana Laajasalon opiston dokumenttikurssia. Toteutus: Kaisa Järvinen.

 • Arki katoaa. Pysähdymme harvoin miettimään miltä jokin jokapäiväinen asia tuoksuu, maistuu tai kuulostaa. Kun pysähdymme, on tuo asia jo kadonnut. Se on menneisyyttä ja voimme tavoittaa sen enää muistoissamme. Ehkä tuntona sormenpäissä tai kaikuna korvissa. Jokin uusi on tullut sen tilalle osaksi arkea, odottamaan vuoroaan kadota ja muuttua muistoksi. Toteutus: Eemeli ja Amanda Hakoköngäs.

 • Tällä kilpailuteoksellamme haluamme kiinnittää kuulijoiden huomion nettideittailuun ja sen ominaispiirteisiin. Joillekin ihmisille nettideittipalvelut tuntuvat edelleenkin olevan kummajainen ja jopa häpeällinen asia. Suomessa on paljon yksinäisiä ihmisiä, joiden ei ole helppo löytää kumppania. Mielestämme nettideittailu on täysin normaali ja moderni tutustumistapa ihmisten välillä. Samalla toivomme dokumenttimme tavoittavan myös sellaisia henkilöitä, jotka turhaan loukkaavat vakavissa aikeissa deittipalveluissa kumppania etsiviä ihmisiä. Kohteliaisuus kunniaan!
  Toteutus: Matti Kärki ja Anne Al-Nasser.

 • Päänsisäinen myrsky raivoaa. Mikä on totta, mikä ei? Silta-Valmennus yhdistys ry:n Numa -pajan toisen pienryhmän kuunnelmassa istahdetaan terapeutin vastaanotolle.

 • Rakastan kylmää. Se rankaisee ja hivelee samaan aikaan. Se ajaa minusta esiin sen ytimen, josta en muuten ole edes tietoinen. Teokseni "Kylmän hohde" on kunnianosoitus sille suurelle voimalle, jota en pysty ymmärtämään, mutta jonka huomaan saan halutessani laskeutua ja eheytyä. Teoksen tekijänä on 29-vuotias helsinkiläinen mediaopiskelija, joka tasan vuosi sitten laskeutui elämänsä ensimmäistä kertaa avantoon ja vahingossa muutti elämänsä.
  Toteutus: Catharina Herlin.

Klipp

 • Vinnaren av finländska Shortdoxtävlingen. Koprt audiodokumentär av Nina Eriksén:
  "Öppna vidder och mil på mil av genomskinlig is. Spegelblankt under fötterna och sen det tillfredställande kraset. Det finns något fascinerande och ogreppbart i att ytan både kan bära dig och släppa igenom. Allt kan ändras. Allt kan byta form. Kommer du att räddas eller gå under?"

Lyssna också