Efter Nio radio

Efter Nio radio: Kocken Filip Forsberg utmanas att se över matsvinnet på det hotell han är matansvarig för (Finns på Arenan)

 • 33 min
 • utgått

Filip Forsberg är matansvarig för ett stort hotell, dess restaurang och tillhörande bageri. Inom hotell-och restaurangbranschen är det extra viktigt att se över produktionskedjan så man i slutändan slipper kasta bort mat som gått förlorad på grund av dålig planering. Eveliina Lindell jobbar med att hitta ekologiska lösningar för att minska på problemet.

Sändningar

 • on 11.9.2019 21.03 • Yle Vega

Avsnitt

 • Programvärdarna Sonja Kailassaari och Mårten Svartström utmanade sig att leva utan kött och fisk under två veckor. Hur gick det? Med i studion är också professor Mikael Hildén från Finlands miljöcentral, som berättar om kostens och matproduktionens stora inverkan på miljön.

 • Matentusiasten och kokboksförfattaren Louise Mérus fick i uppdrag att fiska under sommaren och ta till vara fiskarter som mört och braxen. Sebastian Hielm jobbar som livsmedelssäkerhetsdirektör vid jord-och skogsbruksministeriet. Han fiskar gärna under somrarna och uppmanar oss att äta mera inhemsk fisk. Hur tycker han att vi ska ta till oss råvaran och hur gör Louise Mérus för att få familjens minsta att gilla pasta med mörtsås?

 • I veckans Efter Nio utmanar Eveliina Lindell kocken Filip Forsberg och hans kollegor att följa upp matsvinnet och hitta på lösningar för att minska det. Filip Forsberg är matansvarig för ett stort hotell, dess restaurang och tillhörande bageri. Eveliina Lindell jobbar med att hitta ekologiska lösningar för att minska matsvinnet.

 • Hur reagerar omgivning på ens utseende då man bär på tydliga spår av misshandel? Det här provade politikern Eva Biaudet på då hon lät sig sminkas till ett misshandelsoffer under kvinnoveckan. Kampanjen ville uppmärksamma våldet som många kvinnor utsätts för i vårt land. Med och diskuterar är också skådespelaren Marika Parkkomäki som bevittnat familjevåld i sin barndom och utsatts för det själv som vuxen. Hur ser mekanismerna ut som håller en kvar i våldsamma relationer och hur ska man göra för att hjälpa någon närstående komma ur en destruktiv relation?

 • För att få till stånd underhållande TV-program har programvärdarna Sonja Kailassaari och Mårten Svartström lagt sig själva i blöt otaliga gånger. Vilka utmaningar har varit dom mest oförglömliga, tankeväckande eller utmanande? I dagens program går de igenom minnesvärda, lärorika eller pinsamma utmaningar från de gångna åren.

 • Varför kan jag inte bara ta det chill? Vad är hemligheten? En sönderbiten tand, eller ett telefonsamtal från dottern. För Maria Sten (till höger på bilden) kan till synes vardagliga företeelser vara tillräckligt för att tankarna ska skena iväg och oron bli nästan omöjlig att kontrollera. För att få bukt med sina katastroftankar tog Maria Sten hjälp av psykologen och psykoterapeuten Ulrika Segercrantz. Andningsövningar varvas med frågeformulär. Det långsiktiga arbetet får en god början.

 • Magnus Taxell insjuknade i typ 2-diabetes för tio år sedan. För diabetiker är livsvanorna avgörande och att slarva med kost och motion kan vara ödesdigert. Dagens utmanade medger att han inte tagit hand om sin sjukdom, men vill nu få till stånd en förändring. För att lyckas med det har han bett sin läkare Robert Paul att komma med i utmaningen. Tillsammans gjorde de upp en plan för att bygga upp en vardag med sundare vanor. Har blodvärdena förändrats och vad har motionerandet haft för effekt?

 • Enligt statistiken lär unga killar som går i yrkesskola vara dom som minst av alla vill ta till sig litteratur. Under en månads tid har bibliotekarien Mikael Gros jobbat med en grupp blivande fordonsmekaniker på yrkesinstitutet Prakticum. Varje skoldag har de läst skönlitteratur, sysslat med högläsning eller pratat litteratur. Har det haft önskad effekt och blev de unga sugna på mer böcker och litteratur? Med i programmet är studerandena Kevin Johansson och Karri Seppälä.

 • Sofia Oksanen är en prisbelönt stylist med världen, modehusen och reklambranschen som sina främsta kunder. Själv går hon helst i slitna jeans eller joggingbyxor och sminkar sig sällan. Hon utmanas att experimentera med sin egna klädstil. Som mentor och klädkonsult har Sofia haft skådespelaren och artisten Mia Hafrén ur a cappella-gruppen Fork. I vanliga fall är det Sofia som stylar sånggruppen inför sina uppträdanden, men den här gången var rollerna ombytta.

 • Varje morgon hittar Veronica Isaksson-Nyström på ursäkter för att ta bilen och inte gå den dryga kilometern till sin arbetsplats. Personliga tränaren Anna Markelin har sparrat henne till att röra på sig mer. I programmet får vi höra tips och idéer på hur man ska tänka och göra för att få motionen att bli en lustfylld del av vardagen.

 • "Hon saknar tålamod och jag tvivlar på att hon klarar av utmaningen utan att bryta ihop." Jan-Erik Söderström utmanade hustrun Tuula Söderström att damma av symaskinen hon aldrig ens rört och sy en klänning åt sig själv. Textilkonstnären Annika Baarman-Sundblom har hjälpt Tuula att nå sitt mål. Utmaningen blev nämligen mer dramatiskt än vi kunnat tro.

 • Simon Sid är sångare i EDM(electronic dance music)-duon Sam Zimon. Han säger sig vara en rastlös person som helst ser på actionfilmer. Regissören och dirigenten Erik Söderblom har däremot vuxit upp vid operascenen och blev ombedd att få Simon Sid att blir förtjust i operagenren. Lyckas han och hur ska man närma sig konstformen som oinvigd?

Klipp

 • Fredrik Furu är musiker och van vid att skriva låttexter. I veckans Efter Nio utmanar han sig med att skriva en barnbok. För att komma igång med processen får han hjälp av författaren Hannele Mikaela Taivassalo. Vad behövs för en lyckad text och vad ska man tänka på då man skriver? I slutet av programmet blir det världspremiär då Fredrik Furu läser sin pinfärska berättelse för oss.

 • Kasper Strömmans låt.

Lyssna också