Pörssipäivä

Teemana vastuullinen kuluttaminen

 • 57 min
 • tillsvidare

Vieraina sijoitusjohtaja Mika Leskinen S-Pankista, yksityissijoittaja Merja Mähkä ja tutkimusjohtaja Päivi Timonen Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksesta. Keskustelun taustana IPCC:n elokuussa julkaisema raportti, jonka mukaan metsäkadon, ruokahävikin ja liiallisen lihansyönnin on loputtava, jos ilmaston lämpenemistä aiotaan hidastaa.

Lihansyönnin vähentämisen lisäksi IPCC:n raportissa on monia muitakin ruokaketjuun liittyviä ehdotuksia, korostaa Päivi Timonen, ja nostaa esille tuoretuotteista tinkimisen. Timosen mukaan kuluttaminen nähdään virheellisesti edelleen materian ostamisena, vaikka palveluihin käytetään koko ajan enemmän rahaa.

Merja Mähkästä jatkuva tavaroiden ostaminen tuntuu vanhanaikaiselta, ja hän kertoo kuuluvansa post-consumerismista kiinnostuneiden sijoittajien ryhmään. Aiemmin Mähkä matkusteli aktiivisesti, mutta ilmastosyyt ja liikaturismi saivat hänet vähentämään ulkomaanmatkailua yhteen kertaan vuodessa.

Kun halua on, lentomatkustamisen määrään voidaan tehokkaasti vaikuttaa hinnankorotuksin, jatkaa Mika Leskinen. Sijoittajia Leskinen kehottaa miettimään, onko yrityksen tarjoama tuote osa ongelmaa vai osa ratkaisua.

Toimittajana Mikko Jylhä.

Sändningar

 • on 14.8.2019 13.02 • Yle Puhe

Avsnitt

 • Keskustelemassa Danske Bank Suomen päästrategi Valtteri Ahti ja tutkimusyhtiö GnS Economicsin toimitusjohtaja, Helsingin yliopiston taloustieteen dosentti Tuomas Malinen.

  Analyysitoimisto GnS Economics on varoittanut maailmantalouden hauraudesta jo vuodesta 2017 lähtien. GnS:n mukaan koronavirus käynnisti kriisin, jonka olisimme lopulta joka tapauksessa kohdanneet. Euroopassa on todennäköisesti edessä pankkikriisi, joka johtaa globaaliin lamaan, varoittaa Tuomas Malinen. Hän arvioi, että laman pohja saavutetaan vuonna 2022, mutta sitä ennen korot ja työttömyys nousevat voimakkaasti.

  Monet keskeiset osakeindeksit romahtivat kuukaudessa lähes 40 prosenttia helmikuun huipuista. Valtteri Ahti pitää reaktioita ylimitoitettuina, mutta korostaa samalla, että markkina saattaa siitä huolimatta vielä pudota merkittävästi. Toisin kuin Malinen, hän näkee koronakriisin väliaikaisena tilanteena, joka oikein toimittuna voi jäädä ensimmäiselle vuosipuoliskolle. Vaikka eurooppalaisilla pankeilla on ongelmia kannattavuuden kanssa, niiden taseet ovat vahvassa kunnossa, Ahti vakuuttaa.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Koronavirus ja öljyntuottajien taistelu syöksivät markkinat rajuun laskuun maanantaina 9.3.2020. Helsingin pörssin yleisindeksi OMXH putosi päivän aikana 7,3 prosenttia. Esimerkiksi Nesteen osake halpeni päivässä 12,0 prosenttia, ja Nordean osake 10,9 prosenttia.

  Vaikka markkinaliikkeiden nopeus ja rajuus ovat verrattavissa finanssikriisiin, nyt ei ole kysymys yhtä vakavasta tilanteesta kuin vuonna 2008, sanoo senioristrategi Kaisa Kivipelto Danske Bankista. Hän korostaa, että koronaviruksen aiheuttamaan kriisiin tullaan monessa taloudessa, etenkin Yhdysvalloissa, todella vahvoista asetelmista. Kivipelto kertoo Danske Bankin pitävän edelleen kiinni näkemyksestä, jonka mukaan viruksen vaikutus talouteen jää lyhytaikaiseksi.

  Koronavirus COVID-19 ja siihen liittyvät toimet ovat selkeästi kasvattaneet taantuman uhkaa euroalueella ja osin myös Yhdysvalloissa, sanoo pääanalyytikko Antti Saari OP Ryhmästä. Hänen mukaansa tulosennusteet ovat nyt aivan liian korkealla, ja amerikkalaisosakkeet edelleen todella kalliita. Saari ennakoi, että indeksitasolla tullaan vielä 10-15 prosenttia alaspäin, ennen kuin tilanne rauhoittuu kevään aikana.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Suomen Osakesäästäjien koulutusvastaava Svenne Holmströmille oli jo lapsena selvää, että hän haluaa tehdä työtä talouden parissa. Valmistumisensa jälkeen Holmström työskenteli Nordeassa ja Aktiassa, kunnes vuonna 2017 siirtyi yrittäjäksi. Valmentamisen ja kouluttamisen lisäksi Holmström on aktiivinen yksityissijoittaja.

  Indeksisijoittamisen kasvaneesta suosiosta huolimatta Holmström suosii osakepoimintaa. Hän kuvaa omaa sijoitustapaansa buy and hold –tyyliseksi arvosijoittamiseksi, jossa osingoilla on tärkeä osa. Myös shorttaaminen ja vastavirtasijoittaminen kuuluvat hänen työkalupakkiinsa.

  Vuoden alussa osakekursseja ovat heiluttaneet koronavirukseen liittyvät huolet, mutta Holmström ei ole niistä hätkähtänyt. Hänen mukaansa markkinahäiriöt ja heilunta eivät haittaa, kun sijoittajalla on toimiva pitkän aikavälin suunnitelma. Riski on työväline menestykseen, ja erilaisten riskien ymmärtäminen on sijoittajalle keskeinen taito, Holmström korostaa.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Keskustelemassa senioristrategi Tuukka Kemppainen Danske Bankista ja pääanalyytikko Sauli Vilén Inderesiltä.

  Tuloskausi alkoi Helsingin pörssissä erittäin lupaavasti, mutta loppua kohden kauden sato on heikentynyt, pohjustaa Sauli Vilén. Hänen mukaansa loka-joulukuussa Helsingissä päästiin tuloskasvuun kiinni, ja kokonaisuus jää plussan puolelle. Suomalaiset pörssiyhtiöt uskaltavat pääosin ohjeistaa tälle vuodelle tulosparannusta, joten kasvuodotuksille on saatu katetta, Vilén sanoo.

  Yhdysvalloissa S&P 500 -yhtiöiden tulosylitykset ovat jääneet hieman historiallisesta tasosta, mutta riittäneet markkinoille, kertoo Tuukka Kemppainen. Suuret teknologiayhtiöt Apple, Microsoft, Amazon ja Alphabet ovat jatkaneet nousussa tulosten jälkeen, mikä on Kemppaisen mukaan ollut tärkeää markkinoiden kokonaistunnelmalle. Danske Bankin arviossa koronavirus aiheuttaa ensimmäisellä neljänneksellä syvän, lyhyen kuopan Kiinan talouteen, mutta sen jälkeen kasvunäkymät paranevat.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Diplomi-insinööri Heikki Keskiväli aloitti osakesijoittamisen vuonna 2010 valitsemalla salkkuunsa tuttuja nimiä Helsingin pörssistä. Markkinat kuitenkin koettelivat tuoretta sijoittajaa, jonka salkun arvosta hävisi eurokriisissä puolet. Luovuttamisen sijaan Keskiväli opetteli sijoittamista määrätietoisesti, tutustui laajasti alan kirjallisuuteen, ja päätti lopulta koota kokemuksensa kansien väliin. Hänen kirjansa Tähtäimessä osakkeet – Kuinka kääntää tappiotkin voitoiksi ilmestyi helmikuussa.

  Indeksisijoittamisen suosiosta huolimatta Heikki Keskiväli luottaa osakepoimintaan. Hän etsii mielenkiintoisia kohteita sekä Suomesta että ulkomailta. Yksi Keskivälin uusimmista poiminnoista on yhdysvaltalainen Cerence, jonka älyteknologiaa hyödynnetään autoteollisuudessa.

  Keskivälin mukaan onnistuminen ja epäonnistuminen ovat sijoittamisessa yhtä merkityksellisiä, ja parhaat sijoittajat oppivat molemmista. Osakemarkkinoilla ei ole aina toimivia, valmiita ratkaisuja, ja se tekee sijoittamisesta niin mielenkiintoista, hän luonnehtii.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Vieraina markkina-analyytikko Jukka Lähdemäki Suomen Pankista ja päästrategi Antti Saari Nordea Varallisuudenhoidosta.

  Britannian pääministeri Boris Johnson tavoittelee Kanada-mallista vapaakauppasopimusta EU:n kanssa. EU:n ja Kanadan välisen CETA-sopimuksen tekemiseen meni seitsemän vuotta, muistuttaa Jukka Lähdemäki. Hänen mielestään yhdentoista kuukauden mittaisen Brexit-siirtymäajan todennäköisin lopputulos on suppea kauppasopimus, ja esimerkiksi palveluihin liittyvistä asioista sovittaisiin myöhemmin.

  Brexit-huolien hälvetessä viime syksynä brittiosakkeisiin virtasi rahaa muualta maailmasta, kertoo Antti Saari. Hänen mukaansa kartalle on tuotu lisää riskejä vuodenvaihteen jälkeen, mutta se ei ole saanut sijoittajia jättämään Britannian osakemarkkinoita. Indeksinäkökulmasta tarkasteltuna Saari jäisi odottamaan parempia ostopaikkoja.

  Haastateltavana myös Bloomberg Newsin toimittaja Kasper Viita, joka kertoo listautumisaktiivisuuden laskeneen Lontoon pörssissä selvästi Brexit-kansanäänestyksen jälkeen. Monet uudet pörssiyhtiöt ovat valinneet listautumispaikaksi esimerkiksi Milanon tai Tukholman. Lisäksi puheenaiheina Aston Martin, peliyhtiöt ja päivittäistavarakauppaa mullistava Ocado Group.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Nuori Seppo Saario teki ensimmäisen sijoituksensa sotien jälkeen, kun hän laittoi kesätöissä ansaitsemiaan rahoja Oy Ford Ab:n osakkeeseen. Näin töölöläinen koulupoika löysi yllättäen itsensä yhtiökokouksen illallispöydästä toimitusjohtajan vierestä.

  Uransa aikana Saario työskenteli kahdessa pörssiyhtiössä: Huhtamäessa ja Amerissa. Kiinnostus sijoittamiseen, Yhdysvalloissa vietetty aika ja kokemus liike-elämästä yhdistyivät 1970-luvun alussa kirjaksi Pörssiosakkeet sijoituskohteena. Sen jatkoksi syntynyt Miten sijoitan pörssiosakkeisiin on suomalaisen sijoituskirjallisuuden klassikko, josta tammikuussa 2020 ilmestyy jo 17. painos.

  Teknologinen murros ja toimialat ylittävä kilpailu ovat Saarion mukaan tehneet buy and hold -strategiasta entistäkin ajankohtaisemman. Nykyisin sitä on helppo toteuttaa ETF-rahastojen avulla. Pääosa Saarion sijoituksista on viidessä indeksiosuusrahastossa, joista hän ei aio luopua. Kohteiksi ovat valikoituneet Helsingin pörssin large cap –yhtiöt eli OMXH25, suurimmat pohjoismaiset pörssiyhtiöt, NASDAQ-100-indeksi, yhdysvaltalainen quality dividend –indeksi ja maailman pörssi-indeksi, jossa on mukana 1600 yhtiötä.

  ETF-sijoittamisen järkevyydestä huolimatta Saarion sydän sykkii edelleen myös osakepoiminnalle.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Vieraina toimitusjohtaja Vesa Engdahl Front Varainhoidosta ja talousasiantuntija Martin Paasi Nordnetistä.

  Vuonna 2009 alkaneen härkämarkkinan aikana on kuultu monia ennustuksia osakemarkkinoiden korjausliikkeistä ja pörssiromahduksesta. Martin Paasi heitti oman ennustuksensa ilmoille viime vuoden lopussa: syyskuussa 2020 edessä on kymmenien prosenttien kurssilasku. Hän puhuu pilke silmäkulmassa, mutta synkälle arviolle voi löytää tukea esimerkiksi käänteisestä korkokäyrästä. Paasin mielestä pitkäjänteisen sijoittajan ei pidä tyhjentää salkkuaan uhkakuvien takia, vaan laittaa jäitä hattuun ja hyödyntää hyvät ostopaikat.

  Reipaskaan kurssilasku ei haittaa, kun oma sijoitusstrategia on kirkkaana mielessä ja riskitaso valittu oikein, sanoo Vesa Engdahl. Hänen mielestään markkinoilla ei kannata jäädä odottelemaan korjausliikkeitä, vaan etsiä hyviä pitkän aikavälin sijoituskohteita. Engdahlin mukaan tulevaisuuden voittajat löytyvät viidestä megatrendistä, jotka ovat teknologinen murros, ilmastonmuutos, väestön ikääntyminen, kaupungistuminen ja maailmantalouden painopisteen siirtyminen lännestä itään.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Vieraina toimitusjohtaja, analyytikko Mikael Rautanen Inderesiltä ja seniorianalyytikko Kimmo Stenvall OP Ryhmästä.

  Nokian kompurointi 5G-teknologiassa oli yksi suurimpia pettymyksiä Q3-tuloskaudella Helsingin pörssissä. Mikael Rautasen mielestä verkkomarkkinoiden keskittyminen kolmen suuren valmistajan ympärille on Nokian pelastus. Viisitoista vuotta sitten vastaava epäonnistuminen uudessa teknologiassa olisi todennäköisesti merkinnyt joutumista kokonaan ulos kilpailusta, Rautanen arvioi.

  Kimmo Stenvallin mukaan Nokian vaikeuksia viidennen sukupolven matkapuhelinverkoissa selittävät osaltaan Alcatel-Lucent-fuusioon liittyvät integraatio-ongelmat. Stenvall uskoo Nokian 5G-teknologian suorituskykyyn tulevaisuudessa, mutta kiinnittää huomiota yhtiön kustannusrakenteeseen.

  Lisäksi puheenaiheina muun muassa Ericsson, Telenor, Telia, F-Secure ja Nixu sekä IT-palvelumarkkinat.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Vieraina toiminnanjohtaja Sanna Hughes Suomen Vuokranantajista ja yksityissijoittaja Tellervo Uotila.

  Junassa on vielä tilaa, mutta paikkoja voi olla vaikeampi löytää kuin aikaisemmin, kuvailee asuntosijoittajien tilannetta Sanna Hughes. Taustatyöt on syytä tehdä hyvin, mutta menestyäkseen asuntosijoittajan ei tarvitse olla ammattilainen, hän rohkaisee. Hughesin mukaan lyhytvuokraus on toistaiseksi vähäistä Vuokranantajien jäsenten keskuudessa, mutta erityisesti Rovaniemellä Airbnb ja vastaavat palvelut vaikuttavat jo markkinoihin.

  Tellervo Uotila aloitti asuntosijoittamisen 2010-luvun alussa, ja nykyisin hän omistaa miehensä kanssa yli kaksikymmentä kohdetta. Jos Uotila saisi mahdollisuuden tehdä jotakin toisin, hän aloittaisi asuntosijoittamisen aikaisemmin. Suorat asuntosijoitukset sopivat niille, jotka haluavat olla ihmisten kanssa tekemisissä ja tehdä myös itse, Uotila korostaa.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Vieraina koulutusvastaava Svenne Holmström Suomen Osakesäästäjistä ja erityisasiantuntija Antti Sinkman valtiovarainministeriöstä.

  Vuodenvaihteessa käyttöön otettava osakesäästötili houkuttelee sijoittamaan kotimaisiin pörssiosakkeisiin. Svenne Holmström ei pidä merkittävänä ongelmana, että tilille tulevista ulkomaisista osingoista ei hyvitetä lähdeveroa. Hänen mielestään tappiolliset osanostot pitäisivät kuitenkin olla vähennyskelpoisia, ja 50 000 euron talletuskatto korkeampi.

  Lain mukaan sijoittajalla saa olla kerrallaan vain yksi osakesäästötili. Kahdesta samanaikaisesta tilistä lankeaisi vuodessa 7300 euron lasku, kertoo Antti Sinkman. Ulkomaisen lähdeveron kohdalla päädyttiin nykyiseen malliin, koska osakesäästötilistä haluttiin yksinkertainen ja ymmärrettävä, Sinkman perustelee.

  Holmström ja Sinkman kommentoivat ohjelmassa myös kysymyksiä, joita Facebookissa toimiva Sijoituskerho kokosi Pörssipäivää varten.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Vieraina seniorianalyytikko Ville Henttonen Fastmarkets RISI:ltä, seniorianalyytikko Henri Parkkinen OP Ryhmästä ja analyytikko Antti Viljakainen Inderesiltä.

  Suomalaisten metsäyhtiöiden Q3-tulokset osuivat odotuksiin, mutta epävarmuus on saanut yhtiöt kiinnittämään entistä enemmän huomiota kustannuksiinsa, pohjustaa Henri Parkkinen. Tämänhetkisten markkina-arvioiden mukaan UPM:n, Stora Enson ja Metsä Boardin tulokset olisivat ensi vuonna samaa tasoa kuin tänä vuonna, hän kertoo.

  Kesästä suomalaisten metsäyhtiöiden osakkeet ovat kallistuneet kymmeniä prosentteja, eikä niitä voi sanoa edullisiksi, jatkaa Antti Viljakainen. Ulkomaisista yhtiöstä Viljakainen nostaa mielenkiintoisiksi kohteiksi International Paperin ja Mondin, Parkkinen puolestaan BillerudKorsnäsin.

  Uusiutuvista pakkausmateriaaleista kiinnostuneita Ville Henttonen kehottaa kiinnittämään huomiota myös niiden jatkojalostukseen. Esimerkiksi Mondilla ja Stora Ensolla on merkittävää omaa jatkojalostusta, mutta SCA:lla ei sellaista ole, Henttonen kertoo.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

Lyssna också