Yle Vega Västnyland

Theo Ekholm fick hjärtinfarkt som 23-åring: "Mamma, jag dog precis"

 • 12 min
 • tillsvidare

Skötaren skrek “irti”. Theo Ekholms förskräckta mamma stod utanför ambulansen. Han hade fått en hjärtinfarkt under vad som skulle vara en rolig utekväll med kompisarna.

Sändningar

 • on 17.7.2019 11.30 • Yle Arenan

Avsnitt

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • I Stadshusgalleriet i Hangö pågår utställningen "Washed ashore" som visar fotografier på plastskräp som plockats på stränderna i Hangö. Konstnär Johanna Sandin har tillbringat många timmar med att plocka, sortera, putsa, placera och fotografera fult plastskräp så att det blir visuellt tilltalande. Många av tavlorna är också rätt finurliga. Intäkterna av de tavlor som säljs (till mycket humana priser) går oavkortade till välgörenhet. Johanna Sandin vill att pengarna ska användas till Hangös stränder.

 • Kommunstyrelseordförande Merja Laaksonen berättar om läget i Sjundeå kommun och vad som är aktuellt inför höstens beslutsfattande. Intervjuas av Sofia Kajander.

 • Liten, men naggande god och otroligt vacker! Det är Antskog bruk, en by några kiolmeter förbi Fiskars mot Lojohållet. Trots att också byborna i Antskog har varit raseborgare i tio år saknar byn ännu en vägskylt som berättar att man anländer till Raseborg samtidgt som man kommer till Antskog. Kalle Dönsberg är Antskogbo i fjärde led och han är väldigt stolt över sin by. Tiina Grönroos har träffat Kalle Dönsberg.

 • Redan i höst ska järnvägsstationen i Karis, det vill säga Karis resecenter, snyggas upp med två nya muralmålningar, alltså konstverk som målas direkt på väggar. Det var i våras som det utlystes en konsttävling där man efterlyste idéer, förslag och skisser på lämpliga väggmålningar som dels ska pryda en vägg i järnvägstunneln, dels en kilformad sida av den nya järnvägsbron. Vinnarna är Karisbon Emilia Nyberg och Hyvingebon Rosalia (råsalia) Silfer. Tiina Grönroos har träffat dem och också tävlingsjuryns sekreterare, kulturplanerare Sirpa Huusko som jobbar på Raseborgs stad.

 • Henrik Wickström, kommunstyrelseordförande i Ingå, deltog i det inledande mötet för städerna och kommunerna i Nyland för att diskutera en särlösning för Nyland, sedan det blivit klart att social- och hälsovårdsreformen ska utgå från 18 landskap. Wickström ser en risk i att en särlösning Nyland kan komma att stupa i grundlagsutskottet. Dessutom är han orolig över över hur de mindre kommunernas röst kommer att bli hörd under beredningen. Intervjuad av Sofia Kajander.

 • Henrik Wickström, kommunstyrelsens ordförande i Ingå, berättar vilka som är de viktigaste frågorna inom det kommunala beslutsfattandet i Ingå i höst. Intervjuad av Sofia Kajander.

 • Ekenäsbon Tommy Fagerholm, 47 år, gjorde sin andra Ironmantävling senaste lördag (17.8). Han klarade tävlingen på dryga tolv timmar och säger att han som följande kunde prova på att göra en svensk klassiker. Bubi Asplund och Veronica Montén intervjuar.

 • Det gamla stadshuset i Ekenäs är till salu. Försäljningen sköts via anbud på en auktionssajt. Hur mycket Raseborgs stad vill ha för den cirka 900 kvadratmeter stora byggnaden mitt i Ekenäs är en hemlighet, men redan en vecka efter att stadshuset kom till försäljning har budgivningen tagit fart. Bubi Asplund har stämt träff med stadsutvecklingssektionens ordförande Jan-Mikael Ekholm, före detta turistchefen guiden Viveca Blomberg och mätningschef Roger Nyberg. Redan adressen i sig är imponerande:

 • Raseborgs stad testar en ny form av kollektivtrafik. En minibuss plockar varje vardagsförmiddag upp kommuninvånare som bor utanför Ekenäs eller Karis centrum. I centrum får man sedan uträtta ärenden i cirka två timmar innan skjutsen går tillbaka hem. Billigt och bekvämt, men lite strul var det kring bokningssystemet, åtminstone under första dagen. Tiina Grönroos premiäråker Raseborgs byabuss tillsammans med chaufför Dennis Hjort.

 • Veckans sportmåndagsgäst är Ekenäsbon Emmy Erroll. Hon har boxning som hobby och berättar om hur intresset uppstod och om hur boxningen syns i hennes vardag. I dagsläge sysslar hon inte med boxning på tävlingsnivå. Hon berättar också om hur det var att träna med proffsboxaren Amin Asikainen.

  Emmy Erroll intervjuas av Veronica Montén och Bubi Asplund.

 • Militär-FM i fotboll kör i gång på tisdag (20.8) i Karis och i Ekenäs. Tio truppförband deltar och bronsmatchen och finalen spelas på fredag (23.8). Hanna Tallberg är informatör vid arrangören Nylands brigad, löjtnant Patric Westerlund är lagledare för Nylands brigads lag och Janec Jousmaa är högerback i laget. De berättar om turneringen. Bubi Asplund intervjuar.

 • 30-åriga Joel Rappe är bonde på heltid efter att han vid årsskiftet tog över sina föräldrars gård i Olsböle i Tenala. Han är deltar aktiv i jordbrukarnas intressebevakning både i Nyland och i Europa. Redaktör: Sofia Kajander.

Lyssna också