Yle Vega Västnyland

John-Erik Jansén om tidningarnas goda ekonomi på 1980-talet och de ekonomiska svårigheter som följde

 • 19 min
 • tillsvidare

Marica Hildén pratar med John-Erik Jansén om tidningarnas villkor i dag, i synnerhet för tidningen Västra Nyland. John-Erik Jansén går i pension som ledarskribent för Hufvudstadsbladet.

Sändningar

 • on 17.7.2019 10.40 • Yle Arenan

Avsnitt

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • År 2017 var ett fantastiskt år för staden Raseborg - i alla fall om man ser på bokslutet som visade ett överskott på 9,4 miljoner euro. Euforin var stor och tjänstemän och politiker var säkra på att det här håller i sig - ett år senare var tonen en annan. Siffrorna för 2018 var dystra, och 2019 ser ut att bli ett katastrofår med ett underskott på sju miljoner euro. Nu är det dags att fatta beslut om budgeten för 2020 i Raseborg, och stadsdirektör Ragnar Lundqvist drämde till med ett budgetförslag som visade 200 000 euro i underskott.

  Stadsstyrelsen lyckades i alla fall skala bland pengarna och förslaget till fullmäktige på måndag (18.11) är en budget för nästa år med ett överskott på 297 000 euro.

  Marica Hildén har tagit sig en till på budgetförslaget för nästa år.

 • Budgetförslaget för 2020 i Raseborg ska manglas i stadsfullmäktige i Raseborg på måndag (18.11). Inkomstskatten föreslås fortfarande vara 22 procent, budgetförslaget visar ett plus på nästan 300 000 euro och staden investerar för drygt 10 miljoner euro.
  Marica Hildén har tagit sig en titt på budgetförslaget 2020 i Raseborg.

 • Niclas Grönholm från Ingå vann den tionde och sista deltävlingen i VM-serien i rallycross. Den sista deltävlingen kördes i Killerney i Sydafrika. Grönholm placerade sig på fjärde plats i VM-tabellen, och den placeringen är han itne riktigt nöjd med. Tiina Grönroos intervjuar.

 • Styrkelyft har ökat i populäritet i Hangö i år. Allt flera hittar till HIK-styrkelyfts sal i Smörmagasinet. En av dem som börjat med styrkelyft i år är 20 år gamla Miranda Rautomaa. Hon tränas av Johan Henriksson som säger att Rautomaa har alla förutsättningar att gå hur långt som helst inom sportgrenen. Bubi Asplund intervjuar.

 • Fotbollsmålvakten Jonathan Jäntti, 27 år, bytte Ekenäs IF mot AC Kajaani efter säsongen 2018. Säsongen blev inte som han tänkt sig, Två skador gjorde att han spelade endast elva matcher i AC Kajaani i division 1. Bubi Asplund intervjuar.

 • Fotbollsmålvakten Jonathan Jänttis planer för säsongen 2020 är öppna. Han säger att det inte är helt omöjligt att han fortsätter sin karriär i Kajanalaget AC Kajaani som spelar i division 1. Bubi Asplund intervjuar.

 • Ishockeylaget HC Toros spelar i hobbyserien South Coast Hockey League. Matcherna spelas i ishallen i Karis. Lagkaptenen och backen Thomas Nyberg och målvakten Jani Klingberg säger att HC Toros den här säsongen ska vinna serien. I fjol kom Ingålaget på andra plats. Bubi Asplund intervjuar.

 • Husbolag och offentliga byggnader så som till exempel skolor och sjukhus ska i framtiden kunna erbjuda elbilar laddning på så gott som alla parkeringsplatser.
  Så blir det om ett lagutkast från Miljöministeriet och Kommunikationsministeriet godkänns.
  Husbolaget kan själv bygga laddningsstationer på de befintliga parkeringsplatserna, eller välja en lösning som till exempel elbolaget Ekenäs Energi kommer med.
  Marica Hildén åkte med Ekenäs Energis vd, Frank Hoverfelt, i hans elbil för att höra vad det är för nyheter som elbolaget lanserar.
  Marica Hildén åkte med Ekenäs Energis vd, Frank Hoverfelt, i hans elbil för att höra vad det är för nyheter som elbolaget kommer med:

 • I framtiden är det meningen att alla nya bostadshus och bostadshus som genomgår större renoveringar ska kunna erbjuda sina boende laddning av elbilar på så gott som varje parkeringsplats.
  Lagförslaget gäller även byggnader som inte är bostäder, såsom skolor och sjukhus.
  Om det blir så här, beror helt på om ett lagförslag godkänns.
  Lagförslaget bearbetas nu i Miljöministeriet och Kommunikationsministeriet - det är ute på remiss just nu och utlåtandena ska vara inlämnade den 8 november.
  Klarar husbolagen av att uppfylla lagens krav om den godkänns? Marica Hildén har pratat med Arne Nummenmaa som är disponent för bland annat bostadsbolaget Tallmoparken i Karis. Så här kommenterar han lagförslaget om laddningsmöjligheter för elbilar på parkeingsplatserna.

 • Turismsektorn i Hangö och Raseborg ordnar för första gången "Mörka helgen" tillsammans med föreningar, företagare och andra frivilliga. Det är ett nytt evenemangskoncept som är lite mer än ett typiskt halloweenfirande. Ett specialprogram är att den krigstida bunkern Irma i Harparskog har öppet under fredagkväll (1.11) med specialprogram. Piia Hasselberg, Ville Vuorelma och Jon Lindström intervjuas av Tiina Grönroos.

 • Mikaelskolans elever i årskurs 6 i Ekenäs samarbetar med Finlands nationalopera och balett kring skoloperan Djurens planet, en berättelse om barn och vad man kan lära sig av djuren. Eleverna Walter Brommer, Ellen Nyström och Jennifer Högberg samt föräldrarna Mathias Nyström och Kristoffer Holmberg intervjuas av Tiina Grönroos.

 • Den här hösten har flera föräldrar fått samtal från stadens tandvård där man avbokat planerade tandställningar och lovat återkomma med nya tider. Hur länge ska våra barn vänta? undrar föräldrarna, bland annat på sociala medier.
  Tjänsten som specialtandläkare inom ortodonti, det vill säga tandregleringar, är relativt ny i Raseborg. Den kommunala tjänsten kom till i januari 2017. Specialisten har tagit emot barn och andra tandregleringsklienter i Karis. Orsaken till avbokningar beror på att specialtandläkaren sade upp sig i slutet av sommaren, berättar Raseborgs stads övertandläkare Kaisa-Maija Kouri. Redaktör: Tiina Grönroos.

Lyssna också