Yle Vega Västnyland

Glada Ingå vill bjuda en barnfamilj på gratis semestervecka i Barösund

 • 6 min
 • tillsvidare

Margita Björklöf och Sanna Hellman är de som startat projektet håller i trådarna.
Tanken är att en barnfamilj som av olika orsaker inte har möjlighet att åka på semester - till exempel på grund av sjukdom eller svag ekonomi ska få njuta av semestern gratis, berättar Björklöf.
I ett upprop på sociala medier utmanades företagare och privatpersoner i Ingå att stödja projektet på olika sätt - och många har gått med.
Nu återstår bara att hitta barnfamiljen.

Sändningar

 • ti 16.7.2019 14.45 • Yle Arenan

Avsnitt

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Täkterbon Tom Dahlin har i över 30 år jobbat för Lantmäteriverket och är väl förtrogen med den västnyländska skärgården. Han tycker att Livsmedelsverket drar för snäva och stränga geografiska gränser för vilka bybutiker som beviljas butiksstöd och vilka som blir utan. Redaktör: Tiina Grönroos.

 • En nyutkommen bok om historiker, professor, skolmannen och Karisbon John Gardberg ska göra Gardberg mer känd för en bredare allmänhet. Gardberg levde under åren 1899-1974 och var rektor för Karis-Billnäs samskola. Vid sidan av sitt rektorsjobb var John Gardberg forskare och vetenskapsman. Bland dåtidens akademiker inom folklivsforskning och lokalhistoria var han en erkänd auktoritet, men eftersom han på hemmaplan var mest känd som lokalpolitiker och föreningsaktiv i dåvarande Karis köping, har många glömt hans betydelse inom den vetenskapliga forskningen. Det är den lokalhistoriska föreningen Gardberg Center som låtit skriva boken om John Gardberg. Boken har skrivits av historiker och Karisbon Victor Wilson. Redaktör: Tiina Grönroos.

 • Det blev inget butiksstöd för bybutikerna i Bromarv och på Skåldö i Raseborg. Livsmedelsverket definierar inte de här byarna och områdena som glest bebyggd landsbygd. I Barösund i Ingå har bybutiken Barösundsboden inte fått besked ännu, men det ser ut som att också den butiken blir utan stöd. Maria Wasström har träffat Anne Ek som förestår Barösundsboden och Anders Holmberg som är byarådets ordförande.

 • Kristoffer Silfver är ny ordförande för friidrottsföreningen IF Raseborg. Han efterträder Cales Smeds i uppgiften. Silfver har aldrig själv friidrottat utan kom med i verksamheten tack vare dottern som blev intresserad av friidrott. Veronica Montén och Bubi Asplund intervjuar.

 • Rysk antracit skeppas ut i Europa från Koverhar hamn i Hangö sedan några veckor. Marica Hildén kontaktade Joakim Laxåback som är vd för Karlebyföretaget Rauanheimo för att fråga om antracit dammar. Han säger att det inte dammar.

 • Yle Västnylands Marica Hildén åkte i väg till Ingå hamn en tidig morgon för att kolla om det dammar av stenkol och petrokoks som hamnbolaget Inkoo Shipping lossar och lagrar på området. Vd Thomas Bergman visade omkring i hamnen.

 • Oscar Snellman från Karis och Emil Wikström från Sjundeå är två av höstens studenter. De har studerat vid Virkby gymnasium, som dagen före Finlands självständighetsdag firar i dubbel bemärkelse. Skolan uppmärksammar de nybakade studenterna, men också Finlands 102-årsdag. Redaktör är Johan Gullmets.

 • Det gamla stadshuset vid Rådhustorget i Ekenäs är sålt till företaget Moviator för 770 000 euro.
  Alldeles intill det gula, före detta stadshuset, finns två trähus i gult med vita knutar. De kallas för socialkanslierna - och i det huset som är närmast stadshuset verkar hantverkare och ett par fotografer.
  Även socialkanslierna är sålda till samma köpare - summan är 280 000 euro.
  Marica Hildén besökte Gula huset, som socialkanslierna kallas av dem som har sin verksamhet där.
  I Gula huset jobbar man och säljer också många andra hantverkares produkter.
  Marica träffade fotografen Eva Tordera som också är grafisk designer - och hantverkaren Marina Thurén.
  Eva Tordera tycker mycket om sitt lilla rum i Gula huset:

 • Det gamla stadshuset vid Rådhustorget i Ekenäs är sålt till företaget Moviator för 770 000 euro.
  Alldeles intill det gula, före detta stadshuset, finns två trähus i gult med vita knutar. De kallas för socialkanslierna - och i det huset som är närmast stadshuset verkar hantverkare och ett par fotografer.
  Även socialkanslierna är sålda till samma köpare - summan är 280 000 euro.
  Eva Tordera och Marina Thurén visade Marica Hildén hur det ser ut i nedre våningen i Gula huset - Marina Thurén har arbetat i huset i drygt tio år och Eva Tordera i ungefär ett och ett halvt år. Rundturen började i Eva Torderas studio.

 • Karisklubben BK-46:s historia har nu samlats inom pärmar. I nästa vecka (vecka 50) utkommer boken "Bollklubben-46 en historisk BildKavalkad". Arbetsgruppen bakom boken består av Johan Lönnberg, Hans Nyman och Birger Blomqvist. Boken har 320 sidor och omkring 400 bilder. Bubi Asplund intervjuar.

 • Yle Västnylands reporter Maria Wasström bevakade det första mötet om servicenätet som Raseborgs stad ordnar för invånare. Det blev många diskussioner om hur skolnätet ser ut i framtiden. Redaktör i studion: Marica Hildén.

Lyssna också