Slaget efter tolv - dagens debatt

Höjda pensioner orättvist mot de unga

 • 32 min
 • tillsvidare

Flera politiska ungdomsförbund anser att pensionssystemet är orättvist mot de unga. Nu vill de skära i arbetspensionerna, för att bördan inte skall bli orimligt stor för kommande generationer.
Amanda Pasanen (bilden), ordförande för Unga Gröna, Ole Norrback, ordförande för Svenska pensionärsförbundet och riksdagsledamot Juhana Vartiainen (saml) debatterar under ledning av Bettina Sågbom.
E-post: slaget@yle.fi

Sändningar

 • ti 27.8.2019 12.03 • Yle Vega

Avsnitt

 • Sysselsättningen ska upp, utbildningen ska få mer pengar och dessutom sak en ambitiös klimatpolitik föras. Världsekonomin kastar ändå långa skuggor över framtiden. Är det nu det ska satsas, eller skulle det vara bättre att spara? I Slaget efter tolv diskuterar Matilda af Hällström (saml), Rebecca Åkers (SDP) och statsvetaren Thomas Karv från Åbo Akademi. Debatten leds av Filip Stén.

 • I veckan har höstens repertoar hos symfoniorkestrarna i huvudstadregionen uppmärksammats. Enligt en granskande artikel i Hbl spelar orkestrarna till 95% musik som är skriven av män.
  Huruvida det är ett problem och hur musiker och orkestrar tänker om jämställdhet diskuterar dirigenten och violinisten Jan Söderblom och musikern och journalisten Wivan Nygård-Fagerudd i en kulturdebatt.
  Programledare: Stefan Winiger
  slaget@yle.fi

 • När den folkkära artisten Vesa-Matti Loiri intervjuas på scenen, säger han att han skall dra huvudet fullt på sin födelsedag. Minuterna innan har man djupdykt i hans svåra missbruk av alkohol och droger.
  Och publiken skrattar.
  Varför skrattar vi åt tragiken i ett svårt missbruk och ett sorgligt människoöde? Varför är vårt förhållande till alkohol så svårt?
  Kulturredaktören Silja Sahlgren-Fodstad och den nyktra alkoholisten Christer Schoultz diskuterar vårt förhållande till alkohol i Slaget efter 12.
  Programledare Bettina Sågbom
  slaget@yle.fi

 • Det kokar i köttgrytorna i österbotten sedan Vasa Övningsskola meddelade att man satsar på hållbarhet och under en period inte kommer att servera rött kött i skolmaten. Alla tycker inte att det är en bra ide. En av dem är riksdagsman Anders Norrback från Sfp. I Slaget efter tolv möter han Amanda Pasanen, ordförande för Unga Gröna.
  Programledare: Stefan Winiger
  E-post: slaget@yle.fi

 • Polisen har slagit till mot den kriminella ligan United Brotherhood i flera olika städer som Åbo, Helsingfors och Tammerfors. Polisen varnar samtidigt för att organiserad brottslighet är på frammarsch i vårt land. Vad kan man göra för att mota den här utvecklingen och hur orolig ska man vara? Vad är det som får en del människor att hamna på brottets bana? I Slaget efter tolv deltar Matti Saren med bakgrund som yrkeskriminell, specialforskaren Henrik Linderborg från Brottspåföljdsmyndigheten och Charlotta Wieliczko som är teamledare för krisjouren för unga vid Helsingforsmissionen. Maria Nylund leder ordet.
  E-post: slaget@yle.fi

 • EU-kommissionen satte åtminstone tillfälligt stopp för de lätta bilarna. Men är en hastighetsbegränsad personbil säkrare än en mopedbil för någon annan än den som sitter i den? Skapar de lätta bilarna mer problem än de löser? I Slaget efter tolv trafikläraren Caroline Stenström, forskningschefen vid Trafikskyddet Juha Valtonen (bilden till höger) och politikern Henrik Wickström (SFP) (bilden till vänster). Diskussionen leds av Filip Stén.
  slaget@yle.fi

 • Det stormar kring posten. Personalen strejkar mot lönesänkningar och upprörs över ledningens höga löner och ersättningar. Ett statligt bolag på villovägar? Eller följer posten bara de intstruktioner man fått?

  I Slaget efter tolv diskuterar verkställande direktören Clarisse Berggårdh, Anette Karlsson (SDP), vice ordförande för Finlands svenska socialdemokrater och Pekka Palmgren, journalist på Yle.

  Programledare: Stefan Winiger

  E-post: slaget@yle.fi

 • De äldres råd diskuterar Brexit och ordförandevalet i Centern, men också den undersökning som visar att många rika har en tråkig inställning till ekonomiskt mindre framgångsrika. I De äldres råd sitter Jutta Zilliacus, Ralf Friberg, Per-Erik Lönnfors och Geo Stenius.
  E-post: slaget@yle.fi

 • Bollen är i rullning. Fotbolls-EM 2020 hägrar i horisonten. Ska Markku Kanerva göra idrottshistoria och lotsa herrlandslaget till EM? Eller får vi igen nöja oss med att se på när de andra spelar?

  I debatten deltar FIFA-domaren Lina Lehtovaara, PK-35:s träningschef Sixten Boström och Yle Sportens producent Christoffer Herberts. Anki Karhu leder ordet.

  E-post: slaget@yle.fi

 • Är fyrverkeriet en ståtligaste symbolen för en riktigt lyckad fest - eller är raketer tvärtom ett betydande miljö- och bullerproblem som förorsakar stort lidande för många djur? Den frågan blossade upp igen i helgen då många firade villaavslutning och forneldarnas natt - med både eldar och fyrverkerier. Och samtidigt som röster höjs för ett totalförbud ökar försäljningen av raketer året runt. I Slaget efter tolv deltar Britt-Marie Juup som är aktiv i djurskyddsfrågor (bilden till höger), Matias Dahlberg som säljer fyrverkeripjäser (bilden till vänster) och Kurt Kokko från säkerhets- och kemikalieverket Tukes. Diskussionen leds av Maria Nylund.
  E-post: slaget@yle.fi

 • Vad som ska ske med vårdreformen på det nationella planet är ännu öppet, men i Österbotten jobbas det flitigt på en regional variant. Blir vården bättre - och framför allt, blir vården billigare om en större samkommun tar över? I slaget efter tolv diskuterar politikerna Monica Siren-Aura (sfp, Korsholm), (t.v.) Rainer Bystedt (sfp, Vörå) (t.h.) och Matias Mäkynen (sdp, Vasa). Filip Stén leder ordet.

  E-post: slaget@yle.fi

 • Debatt om de föräldralösa finländska barnen i lägret al-Hol i Syrien, där familjeanhöriga till IS-kämpar sitter i förvar hos den kurdiska YPG-gerillan.
  Deltagare:
  Anders Adlercreutz, riksagsledamot (Sfp)
  Lulu Ranne (bilden), riksagsledamot (Sannf)
  Atte Kaleva, forskare och författare
  Programledare: Bettina Sågbom
  E-post: slaget@yle.fi

Lyssna också