Vegas sommarpratare

Rosanna Fellman

 • 56 min
 • 4 mån. 15 d

Poeten Rosanna Fellman har en autismdiagnos. Men trots det - eller kanske just därför - har hon vunnit Arvid Mörne-tävlingen och flera poetry slams och är i höst aktuell med sin debutbok Strömsöborna. Hela livet har hon kompenserat sina svaga sidor genom att öva upp sig i att bli så bra som möjligt i det hon kan. Öppet berättar hon om hur det är att leva på autismspektrat och om den mobbning som hon utsattes för under stora delar av skolgången. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.

Sändningar

 • to 15.8.2019 10.03 • Yle Vega

Avsnitt

 • Rapartisten Paleface, Karri Miettinen sjunger byssanlull på svenska för sina döttrar och rappar på finska om viktiga samhällsfrågor. Han sommarpratar om små, obetydliga händelser som kan utlösa något stort, om att bli biten av en mygga och hamna i rullstol, om mobbning och om att försvara de svaga och utsatta i samhället. Redaktör: Nina Pulkkis, Parad Media.

 • Poeten Rosanna Fellman har en autismdiagnos. Men trots det - eller kanske just därför - har hon vunnit Arvid Mörne-tävlingen och flera poetry slams och är i höst aktuell med sin debutbok Strömsöborna. Hela livet har hon kompenserat sina svaga sidor genom att öva upp sig i att bli så bra som möjligt i det hon kan. Öppet berättar hon om hur det är att leva på autismspektrat och om den mobbning som hon utsattes för under stora delar av skolgången. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.

 • Att kombinera läkaryrket med en seriös satsning på triathlon är egentligen omöjligt. Men 31-åriga Vasabon Aino Luoma gör det ändå. I höst ska hon tävla i den mest prestigefyllda tävlingen man som triathlet kan delta i - Ironman World Championship 2019 på Hawaii. I sitt sommarprat berättar Aino om sorgen efter sin mamma, om sin envishet och om att hon konsekvent vägrar välja mellan att bli akutläkare eller toppidrottare. Redaktör: Linn Jung, Parad Media.

 • Vi människor kan ljuga ihop ett förflutet som fyller ett politiskt syfte. Vi kan välja bort alla kvinnor för att skapa en bisarr, men enligt många trovärdig, bild av hur det alltid har varit männen som har stakat ut vägen mot framtiden. I sitt sommarprat berättar historikern och författaren Dick Harrison hur vi kan använda historien för att hitta nygamla lösningar, inse oanade samband och - förhoppningsvis - bli bättre människor. Redaktör: Linn Jung, Parad Media.

 • Sjukhusprästen och författaren Katarina Gäddnäs prästvigdes i fjol - 29 år efter att hon inledde sina studier i teologi. Livet kom emellan henne och kallelsen, som hon kände redan som 13-åring. Istället för präst blev hon prästfru på Kökar, fyrabarnsmamma, författare och kulturjournalist. Hon hann också skilja sig, bli mormor och allvarligt sjuk två gånger, innan hon tog tag i sin stora dröm. Nu sommarpratar hon om sin slingrande väg till drömjobbet som sjukhuspräst i Mariehamn. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.

 • Artisten Ville Pusa fick sitt genombrott i musikalen HYPE år 1994. Sedan dess har han jobbat i musikbranschen – bland annat som låtskrivare, producent och coach i tv-programmet The Voice Of Finland. De senaste 14 åren har han ändå haft en paus från soloartisteriet, eftersom musikbranschen på 2000-talet har utvecklats till något helt annat än det var förr. Nu firar han sitt 25-årsjubileum med comeback och sommarpratar om en bransch i förändring. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.

 • För författaren och journalisten Maarit Tyrkkö har det svenska språket har varit nyckeln till många spännande människomöten. Under sin karriär har hon bland annat intervjuat Astrid Lindgren och Ingrid Bergman. Och så har hon övat svenska med president Urho Kekkonen, som hon var väldigt nära vän med. Redaktör: Hanna Lämsä, Parad Media.

 • Inget Österbotten - ingen Kjell Skoglund. Genom hembygdens originella personligheter och trygga gemenskap lärde han sig grunden till näringslivets viktigaste egenskaper; ledarskap, nätverk och engagemang. I sitt sommarprat berättar Finsk-svenska handelskammarens vd Kjell Skoglund om egenskaper som skiljer och förenar oss nordbor. Om vikten av att ta tag i saker själv, engagera och våga. Men också om styrkan i att hålla ihop och jobba tillsammans. Redaktör: Linn Jung, Parad Media.

 • Vicky O'Neon är professionell trumslagare i London, som har stått på flera stora scener. Trots framgångar har hon också fått uppleva branschens baksida. I sitt sommarprat delar hon med sig av sina erfarenheter och talar öppet om både härliga och förfärliga stunder som musiker. Redaktör: Hanna Lämsä, Parad Media.

 • Skådespelerskan Ulla-Britt "Ubi" Boström var tre år gammal då vinterkriget bröt ut och åtta år då freden äntligen kom i september 1944. Familjen Boström och drygt 7 000 andra invånare i Porkala-området fick tio dagar på sig att packa ihop sina hem och sina liv, då området skulle bli en sovjetisk militärbas. Trots krig, evakuering och fattigdom hade hon en lycklig barndom. Hon lärde sig att drömma och att ta tillvara varje stund av lycka och att med hjälp av konsten fly verkligheten. Med den parallella verkligheten har hon sedan jobbat ett helt liv, som skådespelerska. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media

 • "Det hör till åldern" fick hon höra från flera år när hon berättade om sitt psykiska illamående som ung. Skådespelaren, Instagrammaren och feministen Siri Fagerudd sommarpratar om mod, drömmar, patriarkatet och längtan efter en pappas bekräftelse. Men också om vikten av att prata om det svåra och sätta stopp där det behövs. Redaktör: Linn Jung, Parad Media.

 • Åbo Akademis nya rektor Moira von Wright vill inte låta sig definieras av ett CV utan tror att små personliga historier och ett öppet samtal berättar mer om vem en person är. I hennes sommarprat får vi vara med i samtalet om hur friheten, samhörigheten och uppbrotten format henne som människa. Redaktör: Maria Sundblom Lindberg, Parad Media.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • David Björkström, en beroende, tillfrisknande narkoman. 25 år gammal och bor i Österbotten var jag också är uppvuxen.

  Med mitt bidrag vill jag dela med mig, inte bara av min historia, utan av allt det som jag under min tid i missbruket och på vägen därifrån har lärt mig. Jag vill berätta allt det som annars blir osagt. Jag vill gärna sommarprata om drogernas makt, om min första kontakt med beroendet via alkoholen och om min väg ut ur missbruket.

  Efter tio år av missbruk lever jag i dag ett drogfritt liv och jobbar med att föreläsa och hjälpa andra. Trots att varje historia är unik, är många känslor och tankar väldigt lika.

 • Johannes Romppanen, fotograf och konstnär. Född i Helsingfors 1982, bor med familj i Esbo. Fru, tre barn i ålder 10, 8 och 5 år.

  Mitt sommarprat handlar om de tankar, känslor och upplevelser som jag har varit med om sedan vår dotter Lilja föddes 2013. Födelsen var svår, hon hade syrebrist som genast ledde till hjärnskador. Livet går sällan som planerat och jag reflekterar över hur man kan hitta glädje och hopp i stunder som känns hopplösa. Samtidigt som det också har varit viktigt att få känna alla de känslor som dyker upp och att ta det lugnt i livet då allting helt enkelt blir för mycket.

  En bekant frågade mig häromdagen: Vad allt har er dotter lärt er? Det är en bra fråga. Det ska jag fundera på i mitt sommarprat.

 • Kaj Arnö, IT-företagare och Münchenbo med hjärtat i Nagu. VD för MariaDB Foundation, en stiftelse som driver samarbetet kring databasen MariaDB Server, efterföljaren till MySQL.

  På fritiden är jag dels begeistrad idrottshedonist, dels kolumnist, och skriver på Svenska Yles kultursidor och i Forum för Ekonomi och teknik. Just nu är jag Upprörd med stort U över hur dåligt det svenska Finland är presenterat på Wikipedia. För att ändra på det har jag tillsammans med ett knappt tiotal andra startat Projekt Fredrika.

  Nu brinner jag för att för Yle Vegas lyssnare berätta om vem som kan bidra med vad, och hur. Och givetvis lovar jag väva in lite självutlämnande prat om de episoder och händelser som gjort mig till Fredrikapredikant.

 • Anna Gullichsen, författare och uppvuxen i Helsingfors och i Nouxskogarna i Esbo.

  Jag är varken en ung eller en gammal livsnjutare, mitt motto har blivit en dag i sänder, här och nu. Det har tagit mig ett helt liv att lära mig att släppa kontrollen, att inte ansvara för andras välmående, att inte suga åt mig skuldkänslor, att mera fokusera på mig själv utan att ha det minsta dåligt samvete. Som barn kallades jag Annika vilket jag aldrig har haft nånting emot. Duktiga Annika däremot blev för mig ett skällsord som inbegrep hela det kaos som skulden och saknaden efter min brors oförklarliga död innebar för mig.

  Det ska jag prata om. Men också lite om trädgården, barnbarnen och kärleken.

 • Laura Johansson, en 42 år ung företagarkvinna, mamma, sambo, fd innebandyspelare med nackskada från en krock med en rattfyllerist och mycket mera.

  Tidigare skärgårdsbo, bor numera i Vanda. Orsaken till flytten var inte Vandas vackra natur utan kärlek och pengar. Jag hade varit företagare i Pargas i flera år och fick det nätt och jämt att gå runt. Sedan flyttade jag och fick det att gå runt bättre, men priset var högt. Sömnlöshet, och om jag sov hade jag mardrömmar om undergång. Jag vill prata om företagsamhet och människor, lärdomar, misstag och framgång. Om hur det är att verkligen stå på branten och inte ha någon aning om hur man klarar nästa amortering eller hyra och om hur man vänder på det.

  Jag tycker att människor ska våga visa sina svagheter och sina misstag och att perfekta typer sist och slutligen är väldigt tråkiga.

Lyssna också