Yle Vega Västnyland

Både företagsamheten och kulturen lever upp under sommaren i Barösund

 • 10 min
 • tillsvidare

Företagarna Linda Hellström-Pasanen och Anne Ek intervjuas, samt paret Tom och Anne Waselius som engagerat sig i kulturlivet i byn. Sebastian Dahlström intervjuar.

Sändningar

 • ti 25.6.2019 13.00 • Yle Arenan

Avsnitt

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Kristoffer Silfver är ny ordförande för friidrottsföreningen IF Raseborg. Han efterträder Cales Smeds i uppgiften. Silfver har aldrig själv friidrottat utan kom med i verksamheten tack vare dottern som blev intresserad av friidrott. Veronica Montén och Bubi Asplund intervjuar.

 • Rysk antracit skeppas ut i Europa från Koverhar hamn i Hangö sedan några veckor. Marica Hildén kontaktade Joakim Laxåback som är vd för Karlebyföretaget Rauanheimo för att fråga om antracit dammar. Han säger att det inte dammar.

 • Yle Västnylands Marica Hildén åkte i väg till Ingå hamn en tidig morgon för att kolla om det dammar av stenkol och petrokoks som hamnbolaget Inkoo Shipping lossar och lagrar på området. Vd Thomas Bergman visade omkring i hamnen.

 • Oscar Snellman från Karis och Emil Wikström från Sjundeå är två av höstens studenter. De har studerat vid Virkby gymnasium, som dagen före Finlands självständighetsdag firar i dubbel bemärkelse. Skolan uppmärksammar de nybakade studenterna, men också Finlands 102-årsdag. Redaktör är Johan Gullmets.

 • Det gamla stadshuset vid Rådhustorget i Ekenäs är sålt till företaget Moviator för 770 000 euro.
  Alldeles intill det gula, före detta stadshuset, finns två trähus i gult med vita knutar. De kallas för socialkanslierna - och i det huset som är närmast stadshuset verkar hantverkare och ett par fotografer.
  Även socialkanslierna är sålda till samma köpare - summan är 280 000 euro.
  Eva Tordera och Marina Thurén visade Marica Hildén hur det ser ut i nedre våningen i Gula huset - Marina Thurén har arbetat i huset i drygt tio år och Eva Tordera i ungefär ett och ett halvt år. Rundturen började i Eva Torderas studio.

 • Det gamla stadshuset vid Rådhustorget i Ekenäs är sålt till företaget Moviator för 770 000 euro.
  Alldeles intill det gula, före detta stadshuset, finns två trähus i gult med vita knutar. De kallas för socialkanslierna - och i det huset som är närmast stadshuset verkar hantverkare och ett par fotografer.
  Även socialkanslierna är sålda till samma köpare - summan är 280 000 euro.
  Marica Hildén besökte Gula huset, som socialkanslierna kallas av dem som har sin verksamhet där.
  I Gula huset jobbar man och säljer också många andra hantverkares produkter.
  Marica träffade fotografen Eva Tordera som också är grafisk designer - och hantverkaren Marina Thurén.
  Eva Tordera tycker mycket om sitt lilla rum i Gula huset:

 • Karisklubben BK-46:s historia har nu samlats inom pärmar. I nästa vecka (vecka 50) utkommer boken "Bollklubben-46 en historisk BildKavalkad". Arbetsgruppen bakom boken består av Johan Lönnberg, Hans Nyman och Birger Blomqvist. Boken har 320 sidor och omkring 400 bilder. Bubi Asplund intervjuar.

 • Yle Västnylands reporter Maria Wasström bevakade det första mötet om servicenätet som Raseborgs stad ordnar för invånare. Det blev många diskussioner om hur skolnätet ser ut i framtiden. Redaktör i studion: Marica Hildén.

 • Fredagen den 29 november ordnas en klimatstrejk utanför Raseborgs stadshus på Ekåsenområdet i Ekenäs. Marica Hildén pratar med initiativtagaren Solja Kvarnström om strejken.

 • I hamnen i Ingå hoppas både ledning och fackanslutna på ett snabbt slut på poststrejken. Stuvarna vill helst få slut på strejken före torsdag. Det är då stuvarna ska lägga ner arbetet i två dygn. På Inkoo Shipping vill stuvarna visa sitt stöd för de postanställda, men förtroendeman Matias Sundström säger att de fackanslutna hamnarbetarna hoppas på ett snabbt slut på strejken. I klippet hörs också hamnbolagets vd Thomas Bergman. Redaktör: Bubi Asplund.

 • För sex år sedan började Nina Pettersson-Perklén jobba som tränare för travhästar. I oktober 2018 blev hon vald till årets travkvinna. De hä'star hon tränar har travat hem över 100 000 euro i prispengar i år. Bubi Asplund intervjuar.

Lyssna också