Radio Suomen Päivä

Kova vääntö aluekehitysmiljardeista

 • 28 min
 • 25 d

Ministerijohtoinen työryhmä pohtii parhaillaan, miten EU:n rakennerahastovarat jaetaan eri osiin Suomea. Ja siitähän riittää eriäviä näkemyksiä. Haastattelussa aluejohtaja Satu Vehreävesa Pohjois-Savon liitosta. Toimittaja Marianne Mattila.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Sändningar

 • on 14.8.2019 11.02 • Yle Radio Suomi

Avsnitt

 • Netin vaarat ja toimintaohjeet. Netissä lapsiin kohdistuva häirintä ja hyväksikäyttö puhuttavat. Pelastakaa lapset on mukana nettivideoiden tekijät ja katsojat yhteen tuovassa Tubecon-tapahtumassa. Haastattelussa erityisasiantuntija Antti Järventaus Pelastakaa lapset -yhdistyksestä.

  Tubecon tuo nettivideoiden teosta kiinnostuneet Helsinkiin. Lasten ja nuorten nettivideotapahtuma Tubecon on juuri alkamassa. Haastattelussa Suomen tubettajat -yhdistyksen puheenjohtaja Jussi Koski ja tubettaja Joona Hellman. Tubeconissa on paikalla toimittaja Linda Vettanen.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Lukemisen sanotaan vähenevän. Millä sen suosiota voisi kasvattaa? Haastattelussa Lukukeskuksen viestintä- ja hankepäällikkö Emmi Jäkkö ja kansallisen lukutaitofoorumin asiantuntija Aleksis Salusjärvi. Hän myös kouluttaa huonosti lukevia nuoria ja aikuisia lukemaan ammattikouluissa, erityisopetuksessa ja vankiloissa. Toimittaja Atte Uusinoka.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Monessa hampurilaispaikassa valtaosa pilleistä ja mukinkansista on jo tiskin alla. Haastattelussa Krista Ruusunen, Niko Modig, Veeti Juva, Verner Raittinen sekä Porin ja Rauman McDonald`s yrittäjä Johanna Junkkari. Toimittaja Tapio Termonen.

  Kotimaanmatkailu aakkosittain. Janet ja Jouni Tervashonka Kangasniemeltä kiertävät Suomen kuntia aakkosjärjestyksessä. Miksi? Millä aikataululla?

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Isävuoro. Miten isä selviytyy erosta? Haastattelussa Isävuoro-kirjan kirjoittaja Tuomas Rajala.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Tarvitseeko Uusimaa oman erillisen sote-ratkaisun? Mitä se tarkoittaa muulle Suomelle? Mikä on uuden hallituksen sote-linja verrattuna aikaisempaan yritykseen? Sosiaali- ja terveyspalveluiden muutoshankkeista tietää toimittaja Tiina Merikanto.

  Kuka saa, keneltä otetaan? Valtiovarainministeriön budjettiehdotus on tulossa julki ja kaikkien kommentoitavaksi puoliltapäivin. Miten käy ostovoiman, entä kilpailukvyn? Haastattelussa valtiovarainministeri Mika Lintilä. Toimittaja Päivi Neitiniemi.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Merenkurkun hylyt kiehtovat ja haastavat sukeltajia. Myös Pekka Anttilaa ja Anneli Salmelaa. He ovat Suupohjan sukeltajien aktiivisimpia. Merja Siirilä tapasi heidät ja kyseli kesän sukellusten löydöistä ja elämyksistä.

  Studiossa Matti Ylönen ja Aki Laine.

 • Mitä todella tiedämme hunajan terveellisyydestä? Hunajaa käytetään kurkkukipuun ja yskään ja sitä löytyy myös haavanhoitotuotteista. Suomen mehiläishoitajien liiton projektipäällikkö Anneli Salonen kertoo.

  Haastattelussa myös mehiläistarhaajat Mika Olsbo ja Tanja Oreto, jotka odottavat tänä vuonna kohtuullista hunajasatoa. Toimittajana Kaija Kellman.

  Studiossa Matti Ylönen ja Aki Laine.

 • Ateneumin ystävät ry on tukenut taidemuseota jo 100 vuotta. Nyt Ateneumissa avautuu Sata vuotta ystävyyttä -näyttely, joka esittelee ystäväyhdistyksen lahjoittamaa ja rahoittamaa taidetta. Kaija Kellman lähti katsomaan kansallisaarteitamme. Oppaina näyttelyn kuraattori, museon amanuenssi Hanne Selkokari sekä Ateneumin ystävät ry:n toiminnanjohtaja. Kuvassa vasemmalla Hugo Simbergin teos Keinutuolissa, Anni Bremer ja oikealla tuleva lahjoitus, Marcus Collinin Mustapukuinen nainen. Kuva: Kaija Kellman/Yle

  Studiossa Matti Ylönen ja Aki Laine.

 • Millainen maa Irakista on tullut kun turvapaikanhakijat ovat lähteneet? Ja miltä näyttää Irakin tulevaisuus? Toimittaja Nina Järvenkylä matkusti Irakiin ottamaan selvää. Hän tapasi muun muassa kotiväkivallan uhrin, hengenvaarallisessa työssä toimivan poliisin sekä nykyajan paineiden ja uskonnollisten perinteiden välimaastossa seurustelukulttuuria etsivää nuorisoa.

  Silja Raunio tapasi Lähi-idän tutkimuksen konferensissa myös professori Gareth Stansfield Exeterin yliopistosta. Hän tuntee Irakin perusteellisesti.

  Studiossa Matti Ylönen ja Aki Laine.

 • Reaktiot valtiovarainministeriön budjettiehdotukseen. Ylen politiikan toimittaja Pekka Kinnunen analysoi.

  Kontrolli ja väkivalta varjostavat monen maahanmuuttajataustaisen tytön elämää. Mitä keinoja viranomaisilla ja lainsäätäjillä on puuttua väkivaltaan ja sen uhkaan? Haastattelussa kansanedustajat Eva Biaudet (r) ja Veronika Honkasalo (vas).

  Studiossa Matti Ylönen ja Aki Laine.

 • Mitä voitaisiin tehdä poikien oppimishaasteiden voittamiseksi? Haastattelussa Suomen luokanopettajat -yhdistyksen puheenjohtaja Marko Jokinen. Toimittaja Atte Uusinoka.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Pikku Kakkonen eskareille. Totta kai esikoululaisilla pitää olla oma PK-sovellus. Haastattelussa sovellusta kokeileva neljävuotias Vilho sekä Pikku Kakkosesta Teija Ryösä ja Hanna-Mari Kauhanen. Toimittaja Mari Vesanummi.

  Ebola-lääke. Lääkkeellä on saatu rohkaisevia tuloksia. Millaista menestystä se lupaa taudin kukistamiseen? Haastattelussa THL:n johtava asiantuntija Jussi Sane. Toimittaja Kaija Kellman. 

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen

Klipp

 • Millaisia terveysvaikutuksia hunajalla on? Moni käyttää hunajaa kurkkukipuun ja yskään, mutta kannattaako hunajaa laittaa kuuman teen joukkoon? Mitä tutkimukset kertovat hunajan vaikutuksista ja terveellisyydestä? Kaija Kellman kysyi hunajatutkimuksesta projektipäällikkö Anneli Saloselta Suomen Mehiläishoitajien liitosta.

  (Kuva: Kalevi Rytkölä / YLE)

 • Poliisi on paljastanut poikkeuksellisen ison lapsiin ja nuoriin kohdistuneen seksuaalirikosten sarjan. Seksuaalinen hyväksikäyttö tapahtui pääosin netissä. Epäilyllä on jopa yli 50 uhria, jotka ovat iältään 9-15 vuotiaita.

  Millaisesta kokonaisuudesta on kyse? Asiaa kommentoi tutkinnanjohtaja, rikoskomissario Max Bock. Toimittajina ovat Matti Ylönen ja Aki Laine. Kuva Marko Väänänen / Yle

 • The Beatles-yhtyeestä Abbey Roadilla otetusta kuvasta tulee tänä kesänä kuluneeksi 50 vuotta. Monelle Beatles-fanille kuva on ikoninen. Monet ovat myös käyneet ottamasta itsestään kuvan samalla suojatiellä. Kuvaan liittyy kuitenkin paljon outoja huhuja ja tarinoita, kertoo musiikkitoimittaja Jake Nyman Matti Ylösen haastattelussa.

 • Suomi-kouluja on ympäri maailmaa noin 140. Niissä opiskelee yli 4000 ulkosuomalaislasta ja - nuorta.

  Suomi-koulujen opettajien kokoontumiseen Helsingissä osallistuneet Kaarina Havilo Milanon Suomi-koulusta ja Pirjo Brooks Portlandin Suomi-koulusta kertovat, millaisia arvoja lapsille opetetaan ja millaista on koulujen yhteisöllisyys. He avaavat myös sitä, miten kieltä, kulttuuria ja juuria pidetään yllä. Toimittajana Marija Skara.

 • Marja- ja sieniretki on monelle turistille elämys. Feel the nature -luontomatkailuyritys järjestää ohjattuja marjan- ja sienenpoimintaretkiä pienryhmille Nuuksion kansallispuistossa. Helsinkiin saapuvat matkailijat ovat valmiita maksamaan siitä, että he pääsevät lomamatkallaan oppaan johdolla muutamaksi tunniksi vaikkapa mustikkaan.

  Eräopas Olli Rinne sanoo, että valtaosa ohjatuille marjaretkille osallistujista on Aasiasta. Matkailijat Nistha, Vivek ja Kumiko kertovat havainnoistaan, millaista on poimia marjoja ja miltä metsämustikka maistuu. Toimittajana Mira Stenström.

 • Helsingissä suunnitteilla olevan pikaraitiotie Raide-Jokerin hakkuut on laitettu jäihin, koska radan varrelta Pajamäestä on löytynyt liito-oravien papanapuu. Korkein hallinto-oikeus päätti keskeyttää puunkaadot, jotta se voi tutkia Pajamäen alueen luontoarvojen turvaamiseksi tehdyn valituksen.

  Onko liito-oravasta tullut kaupunkisuunnittelijan pahin painajainen? Entä voiko löytyneistä papanoista päätellä kuinka monta liito-oravaa alueella asustaa? Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan tutkija Maarit Jokinen Sanna Pirkkalaisen ja Juha Blombergin haastateltavana.

 • Suomen tasavaltainen hallitusmuoto eli vuonna 1919 säädetty perustuslaki täyttää sata vuotta. Varsinainen merkkipäivä on 17.7. ja sen kunniaksi liput liehuvat saloissa. Miten tähän on päästy?

  Vahvistettu hallitusmuoto ja siihen liittyvä lainsäädäntö on vaikuttanut monella tapaa siihen, että millaisessa Suomessa nyt elämme. Hallitusmuodolla ratkaistiin ylimpien valtioelinten ja erityisesti valtionpäämiehen, hallituksen ja eduskunnan keskinäiset suhteet. Lisäksi säädettiin tavasta, jolla valtion päähenkilö valitaan.

  Miten paljon nuo suhteet ovat siinä järjestyksessä kuin ne olivat sata vuotta sitten? Asiaa kommentoi valtiotieteen tohtori ja Helsingin yliopiston poliittisen historian dosentti Martti Häikiö. Toimittajana Silja Raunio. Kuva: Yle

 • Helsingin poliisi lopettaa rikostutkintaryhmiään, jotka ovat tutkineet rikollisuutta omaehtoisesti ja niitä paljastaen.
  Esimerkiksi jengi- ja katurikollisuuteen liittyvät ryhmät lakkautetaan ja resursseja siirretään osin talousrikostutkintaan.
  Jatkossa muun muassa ulkomailta tulleiden rikollisliigojen tekemät taskuvarkaudet ja asuntomurrot selvitetään eri yksiköiden yhteistyöllä. Helsingin poliisin rikostutkintayksikön päällikön Jonna Turusen mukaan kyse on kuitenkin vain resurssien siirtämisestä, ei vastuiden muuttamisesta tai toiminnan lopettamisesta.
  Turusta aiheesta haastatteli Heidi Laaksonen.
  Kuva: Paulus Markkula/Yle.

 • Sanonnan mukaan ruotsinsuomalaiset tuntevat olevansa eniten kotonaan ruotsinlaivalla, Suomen ja Ruotsin välissä. Mutta päteekö tämä myös nuoriin, Ruotsissa asuviin suomalaisiin?
  Marika Pietilä muutti Tukholmaan seitsemän vuotta sitten. Hän ei koe olevansa täysin ruotsalainen, mutta ei myöskään enää täysin suomalainen. Pietilä kokee sen sijaan saavansa molemmista kulttuureista parhaat puolet.
  Minun Suomeni -sarjassa tavataan toisen polven ruotsinsuomalaisia. Pietilää tämän Suomen road tripillä haastatteli Pirkko Kukko-Liedes. Haastattelu tehtiin Ruotsin ja Suomen rajalla, jossa myös Pietilä kokee henkisesti elävänsä.
  Kuva: Pirkko Kukko-Liedes. Kuvassa vasemmalla Marika Pietilä ja oikealla ystävä Aino Sartola.

 • Miten öljypohjaisia pakkausmateriaaleja voidaan korvata ympäristön kannalta paremmilla vaihtoehdoilla? Tämä voi olla maapallon kannalta olennainen kysymys.
  Teknologian tutkimuskeskus VTT esitteli uusia vaihtoehtoja fossiilipohjaisille materiaaleille. Joko tiedät, millaista on sienirihmastolla valmistettu "nahka" tai nyhtösilakka?
  Tutkija Matti Tähtinen, tutkimusprofessori Ali Harlin ja tutkija Tuure Parviainen VTT:lta kertoivat tulevaisuuden materiaaleista.
  Kaija Kellman haastatteli.
  Kuva: Henrietta Hassinen/Yle.

 • Suomalainen IQM Finland -niminen yritys on kerännyt reilun 11 miljoonan euron rahoituksen kvanttitietokoneen kehittelyyn. Yritys on syntynyt Aalto-yliopiston ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n suojissa. Aalto-yliopiston kvanttiteknologian professori Mikko Möttönen avaa Sanna Pirkkalaisen ja Juha Blombergin haastattelussa, mitä 11 miljoonalla eurolla saa aikaan ja minkä kokoisesta koneesta kvanttitietokoneessa on kyse.

 • Kaksi erillistä kansalaisaloitetta vaatii verkkokalastukseen rajoituksia saimaannorpan elinalueilla. Toinen aloitteista haluaa, että verkkokalastus on kiellettävä ympäri vuoden Saimaalla kokonaan saimaannorpan levinneisyysalueilla. Toinen puolestaan toivoo, että verkkokalastus tulee kieltää saimaannorpan elinalueella syyskuun loppuun asti.

  Verkkoihin on kuollut neljä saimaannorpan kuuttia heti kalastusrajoitusten päätyttyä. Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela on ollut noutamassa kuutteja ja hän kuvaa kalastajien tunnelmia surullisiksi. Toimittajina Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine. Kuva: Petri Vironen / Yle

Lyssna också