Nyländsk förmiddag

Christer Holmlund cyklar till Paris - för att samla in pengar till cancerdrabbade barn

 • 26 min
 • tillsvidare

Ordföranden för Finlands svenska lärarförbund, Christer Holmlund, har en ny utmaning på kommande: Han ska cykla till Paris. Holmlund deltar i välgörenhetsprojektet Team Rynkeby - God Morgon. Projektet går ut på att man samlar in pengar till cancerdrabbade barn genom att varje år cykla till Paris. Christer Holmlund har den senaste tiden legat i hårdträning för att klara av cykelutmaningen. Han berättar hur stor del cykeln tidigare har haft i hans liv, hur han tränat och varför han vill vara med i projektet. Redaktör Gunilla Ginström.

Sändningar

 • må 17.6.2019 14.40 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Maarit Kinnunen, verksamhetsledare för Emmaus-Westervik, och handledare Laura Pihlaja pratar med Marica Hildén om hur de ser på julen och konsumtionen inför julhelgen.

 • Emmaus-Westerviks verksamhetsledare Maarit Kinnunen och handledare Laura Pihlaja pratar med Marica Hildén om årets julklapp. Loppmarknaden i Ekenäs har massor av återanvända kläder.

 • Skogby byaråd och Hangö Frontmuseum bjuder in traktens äldre invånare till julgröt på Frontmuséet i Lappvik (1.12.2018). Tanken är att bjuda de äldre på en guldkant som tack för allt de gjort för en yngre generation.
  Frontmuséet är en speciell plats för alla som besöker platsen. Muséet ligger i autentisk miljö, dvs exakt där striderna mellan finländska och sovjetiska soldater gick under fortsättningskriget.
  Verksamhetsledare Martina Lindberg konstaterar att det är viktigt att känna till sin historia. Därför välkomnar man också skolklasser som får en inblick i vad ett krig egentligen var.
  Vad gäller julgröten på Lilla Jul handlar det om ett beslut som fattades ifjol.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Vi ställde frågan till lyssnarna: Lämnar du nångång mobiltelefonen hemma? Eller är den alltid med i fickan, väskan eller kanske ständigt i din hand?
  Många av er tyckte att den ständiga uppkopplingen irriterar, speciellt i umgänge och när föräldrar surfar på nätet istället för att uppmärksamma sina barn. Nån efterlyste mer folkvett när det gäller mobiltelefonerna.
  För äldre personer är däremot är mobiltelefonen en stor trygghet.
  Gäst i studion, familjeterapeut Barbro Näse.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Rannvi Wallen i Solberg i Ingå har ett hjärta som klappar för levande hantverkstraditioner och för djurens väl och ve.
  Det syns när man kommer hem till henne: Ålandsfår och getter (getterna är av finsk lantras), islandshästar, en kalkon, höns och kaniner, samt hundar trivs alla tillsammans och tar nyfiket emot gäster.
  Allt ska tas till vara så gott det går: fårens ull blir garn, skinnet garvas så småningom - och köttet äts upp.

 • Allt oftare kan man se hur småbarnsföräldrar umgås lika mycket med smarttelefonen som med sina smarta små barn. Men det behöver inte betyda att de vuxna prioriterar bort sina barn till förmån för telefonen. Att både vuxna och barn använder allt mer tid med att stirra på olika skärmar är ändå ett faktum.
  Lite av en nostalgitripp tillbaka till "stenåldern" fick Tiina Grönroos i alla fall uppleva när hon skulle träffa föräldrar med små barn i Sjundeå. Inga mobiltelefoner störde nämligen när föräldrarna Cecilia Montén och Mette Nyberg samt farmor Kerstin Vanhanen deltog i Sjundeå svenska församlings musik- och lekstund Klapp och klang.

 • Hangöborna och gäster i Hangö hittar allt mer till Regatta SPA, simanläggningen ute på Fabriksudden.
  Ägarna och företagsledningen är mycket nöjd med att besökssiffrorna stigit rejält på ett år.
  Konceptet går ut på att hotellgäster och aktieägare får ha SPAet för sig själva under sommarmånaderna, medan det är öppet för vem som helst under hösten, vintern och våren.
  I Hangö har diskussionerna tidvis gått varma om SPAet överhuvudtaget är till glädje för allmänheten och om hangöborna fick en egen simhall eller inte. Nu senast handlade diskussionerna också om att priset på inträdesbiljetterna steg från 20 euro för en vuxen till 25 euro.
  En traditionell simhall fick ju Hangö inte, men nog en simanläggning med bassänger, olika bastun och med möjlighet till behandlingar.
  Enligt business manager Lars Sonck ökar besöken i Regatta SPA hela tiden.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Sparbanksstiftelserna har erbjudit en rejäl guldkant för många föreningar och projekt under 25 års tid. Det konstaterar Maria Wasström-Sarkola, som skrivit en historik om Sparbanksstiftelsen i Ingå. Bara i Ingå delar stiftelsen ut omkring 300 000 tusen per år. Största projektet i Ingå var förverkligandet av Aktia Arena.
  Men ortens föreningar har också kunnat glädjas åt mindre summor, helt avgörande för verksamheten.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Dialektforskare Caroline Sandström är optimistisk. Våra finlandssvenska dialekter talas fortfarande - också bland ungdomarna. Så hon tror att de förändras, men kommer att överleva ännu länge.
  Vi ställde frågan till lyssnarna: Talar du alltid din egen dialekt? Eller byter du till standardsvenska i mer officiella sammanhang?
  Det visade sig att många nylänningar har varieteter i sitt språk. Vi talar mer dialekt med våra närmaste och mer neutralt med andra sammanhang.
  Lisbeth från Sibbo ringde och berättade att hon håller liv i sibbodialekten tillsammans med sina väninnor.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • För första gången någonsin görs det teater på president Mauno Koivisto och hans liv. En nyskriven pjäs kommer att ha premiär i föreningshuset Ingbohed i Täkter i Ingå den 17 oktober 2019. Bakom den stora satsningen står Täkter ungdomsförening och ett produktionsteam från Västnyland och huvudstadsregionen. Det blir en dramakomedi sett ur Täkterbornas perspektiv. Redaktör i Ingå är Tiina Grönroos.

 • I Nylands brigad i Ekenäs möts många unga män och kvinnor från hela Svenskfinland. För en del österbottningar är det första gången de träffar nylänningar och för nylänningarna kan det vara första gången de får höra en österbottnsik dialekt. Vad anser då Finlands framtid om dialekter och vem anser de att pratar standardsvenska? Tiina Grönroos har träffat Max Kopra från Ekenäs, Joar Cederberg från Jakobstad och Robin Bucher från Esbo.

 • Så många kläder på hyllorna, men ingenting att sätta på sig? Jeansen har på något konstigt vis krympt i garderoben, den dyra, fina ylletröjan kliar alldeles förskräckligt och så inser du att den där snärtiga batikskjortan du impulsköpte på semesterresan för två år sedan inte riktigt passar din klädstil här hemma...Känner du igen dig? Bra, eller egentligen tråkigt, men nu ska det handla om att sätta hela, rena kläder i omlopp. Sedan 2013 ordnar Finlands svenska marthaförening en nationell klädbytardag. Den ordnas i år den 17.11. I Karis har två marthaföreningar slagit ihop sig. Reglerna är enkla: rensa i garderoben, hämta max tio plagg till Villa Anemone, som finns i centrum av Karis och byt till något som passar dig. Initiativtagare är Mia Tiainen och hon intervjuas av Tiina Grönroos.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Vi besöker Lovisa stads museum och utställningen De odödliga tingens minne.
  Det är en utställning som undersöker hur gamla föremål kan bevara spår av det förflutna.
  Sex unga konstnärer medverkar med ny och tankeväckande konst inspirerad av museets samlingar
  Utställningen handlar också om museets grundare Jedvard Iverus, som lät samla in de föremål som nu visas upp.
  Redaktör Leo Gammals fick en guidad rundtur i Kommendantshuset av museets intendent Ulrika Rosendahl.

 • Bästa hållbarhetstänket vad gäller kläder är fortfarande att minska våra klädinköp.
  Det konstaterar Elena Horttana, textillärare för högstadieelever i Karis och aktiv i miljö- och hållbarhetsfrågor.
  Hon vill gärna väcka tankar hos tonåringarna. Det gäller att tänka på både material, produktionsmetoder och transporter om man vill vara en klimatsmart klädkonsument.
  Loppisar med begagnade kläder är förstås ett bra val.
  Men loppisar är inte lösningen på det största klädproblemet, nämligen våra alltför stora högar av kläder som vi egentligen inte använder.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Det är Folkhälsan i Tenala som sedan i våras (2019) arrangerar sittgymnastik för äldre och de här träffarna har blivit jättepopulära.
  Faktum är att en liten förening som Folkhälsan i Tenala står bakom en hel rad program för både äldre och yngre tenalabor. Tack vare helt frivilliga föreningskrafter ordnar de allt från simskolor till sommarläger, lucia, pilates och program för äldre.
  Det lokala vårdbolaget Lunacares personal leder sittgymnastiken och när Gunilla Ginström hälsade på var det Ingemo Walldén som ledde ballonggymnastiken.
  På plats var ett femtontal äldre deltagare samt Marika Enberg från Lunacare och Michaela Lindholm som är ordförande för Folkhälsan föreningen.

 • Från mitten av 1800-talet blev östra Nyland ett riktigt centrum för osttillverkning i Finland, främst emmentaler. Pensionerade mejerimästaren Bengt Wallén och greve Johan Creutz har personliga minnen av ostberedningen i Liljendal och Pernå. Leo Gammals är redaktör.

 • Om du hör till dom som har en hel rad olika rengöringsprodukter, flaskor, burkar, tvålar och sprayanordningar, där hemma i städskåpet och i badrumsskåpet,så kan det löna sig att lyssna på det här. Om du dessutom använder mycket vatten, hett vatten, när du städar så kan det löna sig att tänka om.
  Det finns dom som förespråkar lite vatten, bara kallt vatten, och knappast nåt städmedel överhuvudtaget när du städar, diskar, tvättar ditt byke eller torkar damm där hemma. Om du vill använda städmedel så finns det faktiskt helt giftfria varianter, gjorda av naturprodukter som ska skydda både din egen hud och ditt hem.
  Erika "Ika" Svenskberg i Hangö är såkallad enjoprenör. Dvs återförsäljare av ett österrikiskt företagskoncept som går under namnet ENJO.
  Allt är miljövänligt här. Också de anställda på ENJO fabrikerna lever enligt miljövänliga principer.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Vi besöker ett litet ysteri i Hindsby i Sibbo där Kaisa Rantama tillverkar artesanostar. Pensionerade mejermästaren Bengt Wallén berättar också om olika ostar som haft betydelse för landskapets ostkultur. Leo Gammals är redaktör.

 • Josefin Fabricius debutroman Välkommen hit välkommen hem har kommit ut i våras (2019) och handlar om ett gäng ungdomar som startar sin gymnasietid i ny skolmiljö med nya utmaningar.
  Josefin Fabricius är nyss fyllda 27 och har egentligen vuxit upp med ena foten i Finland och den andra i Sverige.
  Hon har bott och gått i skola i Ekenäs och återkommer till släkt och vänner regelbundet. Josefin firar också varje sommarledighet ute på ön Kadermo norr om Hangö, där hennes familjs släktstuga finns. Men hon har också bott och gått i skola i Uppsala, där hon gick gymnasiet och blev student för ett antal år sedan.
  Hennes debutroman är en skildring i uppsalamiljö.
  Idag bor och jobbar Josefin Fabricius som skolkurator i Stockholm och vid sidan av det civila jobbet drömmer hon om att en dag kunna leva av sitt författarskap.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Det behöver inte kosta skjortan att dekorera trädgården till halloween. T.ex parkavdelningen i Raseborg återbrukar överblivet material och återanvänder sina dekorationer flera år i rad.
  På julen pyntas parkerna med julbockar och annat juligt. På påsken kan man hitta en påskkärring som flugit rakt in i ett träd och till halloween är det förstås spöken som ska skrämma och roa raseborgarna.
  Gunilla Ginström träffade parkarbetarna Anu Lappalainen, Maj-Len Gerke, Åsa Ekström och arbetsledaren Tuija Merikanto när de var i färd med pyntandet av kyrkparken i Ekenäs inför helgens halloween (2019).

 • Karamellproduktion kan liksom det mesta annat också vara äkta hantverk. Om man gör karamellerna från början till slut och en hel del av tillverkningen sker för hand, med armkraft. Och om man vet precis varifrån råvarorna kommer. Då kan karamellerna kallas både närproducerade och hantverkskonst.
  Camilla Forsman har hållit igång sin egen karamellfabrik Caramilla i ett års tid och den är inhyst i gårdens gamla, fina ladugård i Ingå.
  Samtidigt har hon varit mamma- och föräldraledig för sina två små flickor. Så Camilla kallar karamellerna för halvtidsjobb, men så småningom kommer hon att få mer tid för sina egen lilla fabrik. Responsen har varit god från första början.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Fiskars Museum fyller 70 år den 30 oktober och det var faktiskt exakt den dagen, 30 oktober år 1949, som det nygrundade muséet öppnade sina dörrar i Mekaniska verkstadens gamla kontorsbyggnad. Som grundplåt hade man både fotografier och föremål från förr i tiden i Fiskars bruk.
  70-års kalaset firas på onsdag med öppet hus och kaffeservering och muséet uppmanar folk att komma in med sina egna personliga berättelser om hur det varit eller är att jobba i bruket.
  Amanuens Maria Ollikainen och museichef Emi Ingo håller i trådarna för projektet Arbete i Fiskars.
  Många minns fiskarsbolaget med tacksamhet och glädje. På Pojos eget "gubbcafé", där forna anställda och andra med anknytning till Fiskars träffas varje fredag, finns det mycket att ventilera.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Svenska föreningen i Lojo grundades 1906 och än tuffar verksamheten på, även om utbudet i dag är helt annat än förr då föreningen ordnade damgymnastik, lånade ut böcker och hade en egen kör. Men visst är det problematiskt att få folk med i verksamheten då finlandssvenskarnas antal är under fem procent av hela Lojos invånarantal. Föreningens hus, Åsvalla från 1911, är dessutom dyrt i drift och går Lojo stad in för att skippa bidragen som betalar föreningars fastighetsskatt blir läget riktigt problematiskt, säger Rolf Grandell som varit aktiv i föreningen sedan 1960-talet. Redaktör: Malin Valtonen.

 • Hösten och speciellt november brukar kännas mörk, trist och grå. Men faktum är att många lyssnare som ringde oss gillar just den här årstiden. Åtminstone medan det är grannt och vackert och inte alltför kallt.
  Psykiater Runa Nyholm har genom åren mött många patienter med mörkerdepression och en beprövad behandling är ljusterapi. Men diagnostiseringen av årstidsbundna depressioner är inte alltför lätt.
  För egen del gillar Runa Nyholm vår mörka årstid.
  Redaktör Gunilla Ginström.

Lyssna också