På pilgrimsvandring i Svenskfinland

S:t Olofs sjöled är den nyaste och enda officiella pilgrimsleden i Finland. Den sträcker sig från Åbo till Trondheim. Peter Lüttge har varit försökskanin och gått den nya vandringen som en av de första. Det blev både paddling och segling, våta fötter och ömma smalben, mässor och kalabalik. Plus en mängd roliga möten med biskop Björn, Bengt som går i Crocs, Bruno som skuffar en barnvagn, Tabita som försöker förstå sig på sin far, Pernåväninnorna Saga och Anki, franciskanermunken Kilian, ölbryggaren Kasper, kapellbyggaren Kurt, kajpambassadören Alarik och många fler.

Avsnitt

  • Januaristormen Alfrida har satt sina djupa spår på Åland. De tre musketörerna Bruno, Peter och Jouni skiljs åt efter en nattlig fårjakt på Jomala. Och vid vandringens mål Berghamn på Eckerö blir det tal av vice lantrådet Camilla Gunell och den sista välsignelsen av kontraktprost Mårten. Och nationalsånger på trumpet!

  • När tuppen gal står vi invid färjfästet på Sottunga för att ta oss till Fasta Åland. Där träffar vi pilgrimsprästen Maria. Bruno spikar upp ett pilgrimsmärke efter att vi gått vilse. Och vad i hela fridens namn händer på bedandbreakfast på Lemland när rutor krossas och sönderslagna stolar kastas ner från balkongen?

  • Först blir det äggsnack med Margot vid frukostbordet. På storbåten Tjutt-Tjutt berättas det dåliga skämt och landkrabban Peter är för det mesta i vägen för alla. Höjdpunkten är sedan det stora kajpsnacket med Alarik. Vadå kajp? Lyssna!

  • Merja och Tomppi visar oss den hemliga (och jobbiga) vägen från Korpo till Korpoström. På båtresan till Kökar bjuds det på både kaffe och dragspelsmusik. Och på Kökar får vi en förhandstitt på sommarens teaterpjäs om franciskanermunken Broder Kilian.

  • Hur kommer det sig att svenska Johan från Roslagen sitter i styrelsen för Franciskusföreningen på Kökar? Och varför vandrar Saga från Pernå alltid tillsammans med sin väninna Anki? Vi möter också Skärgårdens roligaste kyrkoherde, Esa, i Korpo och får en pilgrimsstämpel av en norsk ängel.

  • Pia hyllar det finska ishockeyguldet. Sedan stuvas packningen in i en kajak så att namnet S:t Olofs sjöled kommer till sin rätt. Under ett strandhugg på Kirjais besöker vi skärgårdens bästa bokbytarstuga, som slår oss med häpnad. Vi intervjuas av lågstadieelever i Nagu kyrka och provsmakar det lokala ölet som bryggs av Kasper.

  • I ösregn går och åker vi till Pensar. På vägen möter vi Kurt som har byggt ett privat kapell åt sig på den lilla ön Björkholm. Och så blir det prat med Tabita från Åland om sin säregna far Bengt och med fadern Bengt om sin säregna dotter Tabita. På kvällen vankas det bastu.

  • Efter en pampig invigning av S:t Olofs sjöled, den nyaste och enda pilgrimsleden i Finland, i Åbo domkyrka, bär det av till Pargas. En jobbig vandring i branta trappor och över vattentäckta spångar med våta fötter som resultat. Framför allt för Bengt som går pilgrimsleden i svarta Crocs och vita tennissockor.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också