X3M Fokus

må 29.7.2019

 • 0 s
 • 29 d

Simon, Isabella och Max ger dig dagens viktigaste samtalsämnen.

Sändningar

 • må 29.7.2019 12.00 • Yle X3M

Avsnitt

 • James Bond får en efterträdare! Flygolyckan i Umeå, Indiens månlandningsprojekt och finländarna gör för lite ungar. Dags för babytalko after all? Också: kulturell appropriering, är det för lätt att ta till som kulturkritik? Och så älgen i Helsingfors, såklart. Och annat smått och gott som vanligt!

 • Ett stenhårt nyhetsquiz, republikanernas jakt på de illegala, samtyckeslagen och mycket mer godis. Vad mer kan man önska sig en fredag som denna? Inget, är svaret.

 • Får man blanda sport och politik? Ja. Får man bara göra det om man har "rätt" åsikt? Nä, men om man hatar andra människor brukar det få konsekvenser. Fanny ifrågasätter det farliga i att graniskriborna ska ha containrar som sovställe. Max dissar namnet Mataskär. Simon klagar på gubbar som borde förstå men som inte förstår att världen förändras. Vi får också höra om bland annat vildhästar, hastighetskameror och om serieätaren som nu åkt i finkan.

 • Fokus dissar frukosten, och Max försöker sig också fruktlöst på att dissa gröt. Vi får höra om brottslingen som blev fast för att han fes (!) och diskuterar att det finns för mycket olika streamingtjänster. Fanny berättar om ett föreslaget hundkörkort, dvs att du måste bevisa att du kan ha hund, och om lärarutbildningar på finska som vill ha fler sökande. Så får vi också en uppdatering om Nicki Minajs kejkka i Saudiarabien.

 • Följande filosofiska spörsmål i Roast the News:
  - Är Nordkorea egentligen ett paradis?
  - Får Neymar faktiskt inte ta lite ledigt från jobbet?
  - Är vitsvanshjortarna våra undersåtar eller tvärtom? Och är det vetet eller vi som bestämmer?

  Följande filosofiska spörsmål i det övriga programmet:
  - Varför måste beach-idrottsdamer ha bikini?
  - Vet Lettland vad de gör då de sänker sin alkoholskatt för att locka spritrallyentusiaster?
  - Vet Storbritannien vad de gör då de inte kallar hem sin USA-ambassadör, som dissat Trump?

  Och sist men inte minst, vet Wilma Murto vad som krävs för att bli stavhoppslegend?

 • Max söker revanch i nyhetsquizzet, som innehåller bränder i Ekenäs, världsarv och teckenspråk. Får han det? Lyssna och ta reda på! Också pratar Fanny om utrikesnyheter och Simon får besök av Jessica Lagerblom, ex-landslagsspelare med en karriär i Piffen från Pargas, United i Jeppis, HJK i Helsingfors och Älvsjö/AIK. Simon upprör folket med att dissa Försvarsmakten.

 • Nyhetsquiz! Ruisrock! Ariel har blivit castad till Lilla Sjöjungfrun med riktiga människor! Och. Det är fredag!

 • Max berättar om en man som dog av att han åt en geckoödla. Varefter Simon kontrar med mannen som dog av att ha åkt i ett flygplans landningsställsfack från Kenya till London. Simon dissar Nicki Minaj för andra gången den här veckan, och också J-Lo får en känga. En halv känga får både svenska spelfördelaren Kosovare Asllani och japans kronprinsessa Kiko. Mycket kvinnofientligt avsnitt märker jag nu då jag skriver detta. Fanny berättar om en riktigt kvinnofientlig sak nämligen en app som "klär av" kvinnor på bild. En mindre fientlig sak är Emil Granberg som berättar om projektet Team Rynkeby, ett enormt cykellopp som samlar in pengar till sjuka barn.

 • Simon, Isabella och Max ger dig dagens viktigaste samtalsämnen.

 • I Roast the News fasar vi oss över att H.E.R, Nicki Minaj och andra featar på kvinnomisshandlaren Chris Browns nya (32 fucking låtar långa) skiva. Vi applåderar fjällräven Rävis som traskat (!) från Svalbard till Kanada. Och vi suckar åt vad finländarna googlar, som konkurrenterna HS har tagit reda på. Max presenterar en konspirationsteori som är flummigare än klockan 5 på morgonen den 1 maj, och Fanny berättar om att president Trump funderar på att dra tillbaka amerikanska trupper från Afghanistan. Därefter följer klimatnytt från sydpolen, Norge, Brasilien och Europa, och en genomgång av vad betalningsanmärkningar egentligen är. Och det blir semifinaler i VM i Frankrike! Bonus: Simon pratar om vädret med eftermiddags-Fanny och Lilli.

 • What what Simon är tillbaka från semestern och brakar igång med ett nyhetsquiz om postrodd, apungar och migranter mm. Fanny berättar om Finlands EU-ordförandeskap och om Donald Trumps besök i Nordkorea och om Sannfinländarnas partikalas i Tammerfors. Simon gör som internet och dissar Ivanka Trump, samt slår ett slag för valarna i Stilla havet och tillsammans går den glada duon igenom några filmpremiärer som kommer emot i juli :)

 • Max, Isabella och Fanny leker "Får man göra så?" och diskuterar sexleksaker, vad finländare äter och vad Trump har sagt. Max kallar också Isabella och Fanny för dåliga feminister för att de inte stöder damernas fotbolls-VM genom att titta på matcherna. Fanny går igenom fallet med Jari Aarnio, eftersom att hovrätten har fastställt tingsrättens dom. Sen kommer Malena från Sex & Sånt och Monica in till studion och snackar om soulmates finns påriktigt. Allt det här och lite till i dagens Fokus.

Klipp

Lyssna också