Yle Vega Västnyland

Torbjörn Ekholm om Tulluddsstranden

 • 3 min
 • tillsvidare

En unik miljö med sanddyner håller på att tas fram på Tulluddsstranden i Hangö - det gör man genom att avverka tallar på ett område som många invånare och turister använder.
Det här väcker starka känslor hos en del Hangöbor även om det handlar om att rädda växter och insekter.
Det finns växter som behöver solvarma sanddyner och i de här växterna trivs sedan vissa insekter - men för mycket tallar, mossa, lavar, barr och kottar gör att växterna minskar och då försvinner även insekterna.
Forststyrelsens naturvårdsplan för Tulluddsstranden fick många Hangöbor att resa ragg - man var säker på att det inte finns insekter och att Hangöbornas promenadvägar skulle förstöras.
Forststyrelsen var lyhörd och fällde inte så många tallar som det var meningen - och en av skeptikerna är inte alls skeptisk längre.
Marica Hildén har träffat Torbjörn Ekholm, medlem i stadsstyrelsen och fullmäktige i Hangö (SFP), som var negativt inställd till avverkningen i början.

Sändningar

 • sö 9.6.2019 10.10 • Yle Arenan

Avsnitt

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Antalet affärer som specialiserar sig på barnleksaker är nere på under tjugo i Finland. Bland orsakerna finns förändrade lekvanor hos barn, men också ökad konkurrens från näthandeln och stormarknader.

  Bubi Asplund intervjuar Ella Damén

 • Julia Salmela från Hangö deltog i årets Gymnaestrada. Gymnaestrada är ett stort evenemang som ordnas vart fjärde år och den senaste Gymnaestradan ordnades i Helsingfors för fyra år sedan, år 2015.

  I den 16:e Gymnaestrada som alltså började söndagen (7.7) deltar gymnaster från 70 länder. I den finländska delegationen ingår omkring 1 500 gymnaster vilket gör gruppen till en av de största grupperna i evenemanget.

  Julia Salmela - från Hangöföreningen Hejdi - hör till FSG:s (Finlands Svenska Gymnastikförbund) delegation i Gymnaestrada. Förbundet uppträdde med två program under Gymnaestrada och Salmela hade gjort koreografin till det ena.

  Julia Salmelas grupp bestod av motionärer där den yngsta deltagaren är 14 år och de äldsta är pensionärer. I gruppen ingick åtta personer från Hangöföreningen Hejdi, några från Vanda och Borgå, Lovisa och några från Vasa och Jakobstad.

  I det tre minuter långa programmet finns snuttar från sammanlagt fyra olika tyskspråkiga låtar.

  Julia Salmela börjar med att berättar hur det känns nu. Marica Hildén intervjuar Julia Salmela

 • Raseborgs stad har sett över alla sina skoltransporter och transportrutter. Familjen i Öby, långt borta från både skola och busshållplats, erbjöds tidigare ersättning (43 cent per kilometer) i stället för skoltransport men nu har familjens barn beviljats skolskjuts. Bildningsdirektören Tina Nordman säger ändå att staden fortfarande har rätt att erbjuda familjerna ersättning i stället för gratis skolskjuts.

 • Karis har en speciell plats i Cstars, privat Simon Anderssons, hjärta. När han hör det engelska ordspråket "You can take your boy out the hood, but you can’t take the hood out of the homie" (ungefär: du kan ta pojken från platsen men inte platsen från pojken) nickar han igenkännande.

 • De första barnen kommer den 29 juli till det nya daghemmet Karusellen i Karis. Marica Hildén pratar om daghemmet med utrymmesförvaltningschef Anna Friberg från Raseborgs stad.

 • Störsvik finns vid stamväg 51 i Sjundeå, och det har ju inte alltid sett ut så som det gör nu med hus efter hus längs med Störsvikvägen. och längs många andra vägar i skogen, träd finns det rikligt av på området.
  Marica Hildén har träffat Mikael Westermarck som är en av de första som flyttade permanent till Störsvik.
  Det var nämligen så att i början fick man inte bo året om i Störsvik, men det ändrades så småningom, man fick bo permanent på ett visst område.
  Störsvik boendeförening lyckades sedan utvidga möjligheten att bo i Störsvik året om.
  Mikael Westermarck var en av föreningens grundare. Han och familjen flyttade till Störsvik i början av 2002.

 • I Störsvik i Sjundeå bor det mest invånare med högre högskoleexamen och där finns de största bostäderna i Västnyland.
  Marica Hildén åkte till Störsvik för att prata med några invånare och fråga om de känner igen sig i beskrivningen. En del känner inte helt och hållet igen sig, men de är medvetna om att andra människor har den bilden av området.
  Patrik Grönberg är en genuin Sjundeåbo - han är uppväxt i närheten av Sjundeå station och är en av få Sjundeåbor som flyttat till Störsvik.
  Han försöker tillsammans med Marica Hildén komma på ett svar på varför de med hög examen bor i Störsvik.

 • Lokalguide Anne Ingman leder guidade turer i Ekenäs. Ett av hennes specialintressen är konstnären Helene Schjerfbeck och hennes liv. Hör Anne Ingman berätta om Helene Schjerfbecks liv med främsta fokus på hennes tid i Ekenäs och i Västnyland.

 • Karisbon Henrik Löflund vann B-FM i bowling i slutet av maj. Det är 25-åringens största framgång hittills. Löflund gillar bowling, men tittar aldrig på bowling i teve. Han träanr inte speciellt mycket heller utan deltar i flera tävlingar i stället. Marica Hildén och Bubi Asplund intervjuar.

 • Hangöbon Kim Nylund jobbade i Smörmagasinet i Hangö och hittade tyska dokument från andra världskriget.

 • Anna Björnkqvist pratar med arkeolog Jan Fast och museichef Laura Lotta Andersson från Hangö museum om dokumenten som hittades i en ventilationskanal i maj 2019.

Lyssna också