Jättiläisaskeleet - Jazzin ihmevuosi 1959

7/8 Dave Brubeck Quartet: Time Out

 • 24 min
 • 9 d

Dave Brubeckin nelikko ihastui itämaisiin musiikkikulttuureihin vuoden 1958 maailmankiertueella ja päätti tehdä levyllisen eri tahtilajeissa kulkevia Joulumarkkinoille ehtii Suomessa Saukki ja Oravien Pikkuoravien joululaulu, jonka amerikkalaisversio The Chipmunksien Christmas Don't Be Late oli villinnyt USA:ssa edellisenä jouluna.

Ohjelman toimittavat Pasi Heikura ja J-P- Vuorela. Ohjelma on osa Yle Radio 1:n Uuden maailman heinäkuuta.

Sändningar

 • on 14.8.2019 17.10 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Kuusikymmentä vuotta sitten texasilainen bluessaksofonisti Ornette Coleman vapautti jazzmuusikot harmonian säännöistä – ja loi freejazzille omat sääntönsä. René Coscinnyn ja Albert Uderzon sarjakuva Asterix alkoi ilmestyä lokakuussa 1959 ranskalaisessa Pilote-sarjakuvalehdessä. Ohjelman toimittavat Pasi Heikura ja J-P Vuorela. Ohjelma on osa Yle Radio 1:n Uuden maailman heinäkuuta.

 • Dave Brubeckin nelikko ihastui itämaisiin musiikkikulttuureihin vuoden 1958 maailmankiertueella ja päätti tehdä levyllisen eri tahtilajeissa kulkevia Joulumarkkinoille ehtii Suomessa Saukki ja Oravien Pikkuoravien joululaulu, jonka amerikkalaisversio The Chipmunksien Christmas Don't Be Late oli villinnyt USA:ssa edellisenä jouluna.

  Ohjelman toimittavat Pasi Heikura ja J-P- Vuorela. Ohjelma on osa Yle Radio 1:n Uuden maailman heinäkuuta.

 • Basisti-säveltäjä Charles Mingus tekee levytyssopimuksen suuryhtiö Columbian kanssa kahdesta levyllisestä vanhaa jazzia. Kun mies pääsee studioon yhdeksänmiehisen yhtyeensä kanssa, hän levyttää levyllisen omia sävellyksiään, ja levystä tulee klassikko. Elokuussa Havaiji hyväksytään Yhdysvaltain 50:nneksi osavaltioksi. Toimittajat Pasi Heikura ja J-P Vuorela. Ohjelma on osa Yle Radio 1:n Uuden maailman heinäkuuta.

 • Jazzpiirit odottivat, miten tenorisaksofonin 29-vuotias kolossi Sonny Rollins vastaisi ilmassa leijuvaan uudistumisen tarpeeseen. Rollins yllätti kaikki lopettamalla esiintymiset ja levytykset kokonaan melkein kolmeksi vuodeksi. Sitä ennen hän julkaisi radikaalin Freedom Suiten, jossa sana freedom ei viittaa freejazziin vaan rotusortoon. Keväällä saman ikäinen Martin Luther King puhui koulujen rotuerottelun lopettamisen puolesta 26 000 mielenosoittajalle Washingtonissa Lincolnin muistomerkillä. Ohjelman toimittavat Pasi Heikura ja J-P Vuorela. Ohjelma on osa Yle Radio 1:n Uuden maailman heinäkuuta.

 • Jazz alkoi soida 1959 myös televisiossa, Peter Gunn oli ensimmäinen tv-sarja, jossa jazz soi koko ajan. Otto Preminger tilasi John Stewartin tähdittämään elokuvaansa musiikin Duke Ellingtonilta ja ensimmäinen jazzin kuljettama Hollywood-elokuva syntyi. Ensi-iltapäivänä alkaa USA:n terästyöläisten lakko. Lakko kestää 116 päivää ja varapresidentti Richard Nixon auttaa sen purkamisessa.

 • Mikä olisi paras uraliike 42-vuotiaalle teknisesti täydelliselle laulajalle, joka on levyttänyt kaikkea mahdollista menestyksellä jo 14 vuoden ajan? Tietenkin 53 kappaleen ja viiden vinyyli-LP-levyllisen verran Gershwinin veljesten ikivihreitä! Äänityspäivien aikana ensimmäiset yhdysvaltalaiset sotilaat kaatuvat Vietnamin sodan sotatoimissa. Toimittajat Pasi Heikura ja J-P Vuorela. Ohjelma on osa Yle Radio 1:n Uuden maailman heinäkuuta.

 • Miles Davisin yhtyeen orastava 33-vuotias tähtitenorisaksofonisti urakoi keväällä myös omaa levyä. Myös Coltrane etsii uutta tapaa soittaa jazzsooloa, mutta levollisuuden sijaan hän päätyy supernopeisiin nuottivyöryihin. Jazzmuusikot pelkäävät Giant Steps -kappaletta yhä.
  Huhtikuussa NASA esittelee seitsemän sotilaslentäjän ryhmän, joista aletaan valmentaa astronautteja. Toimittaja Pasi Heikura ja jazztietäjä J-P Vuorela matkaavat keittiön pöydän äärellä Dwight "Ike" Eisenhowerin kylmän sodan aikaisiin Yhdysvaltoihin tutkimaan levyjä, joiden jälkeen jazz ei ollut entisensä. Ohjelma on osa Yle Radio 1:n Uuden maailman heinäkuuta.

 • Hyvässä uranosteessa kiitänyt Miles Davis tuo yhtyeelleen maaliskuussa studioon kuusi uutta ennätyksellisen hidasta biisiä ja solisteille joukon ääniä, joita sooloissa sai käyttää. Tuloksena on maailman parhaiten myynyt jazzlevy. Seuraavalla viikolla New Yorkin lelumessuilla Mattel-yhtiö esittelee Barbie-nuken. Toimittaja Pasi Heikura ja jazztietäjä J-P Vuorela matkaavat keittiön pöydän äärellä Dwight ”Ike” Eisenhowerin kylmän sodan aikaisiin Yhdysvaltoihin tutkimaan levyjä, joiden jälkeen jazz ei ollut entisensä. Ohjelma on osa Yle Radio 1:n Uuden maailman heinäkuuta.

Lyssna också