Yle Vega Västnyland

Springbrunnen i Ekenäs får nytt liv tack vare fruntimmer och hemliga pojkar

 • 9 min
 • tillsvidare

Fruntimmersföreningen i Ekenäs ville redan ifjol att fontänen invid Ystadsgården i centrum av Ekenäs skulle återställas i sitt ursprungliga skick, eller åtminstone fixas upp. Med hjälp av några anonyma, hemlighetsfulla "pojkar" kommer Rulle och Arthur, skulpturen som skapades av Matti Haupt, småningom att få duscha i vatten igen.

Sändningar

 • ti 21.5.2019 15.40 • Yle Arenan

Avsnitt

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Den väldiga ek som finns invid Yle Västnylands tomt i Ekenäs idag gränsade sannolikt till Hertig Johans herrgård på 1600-talet. Museichef Dan Lindholm vill inte tidsbestämma trädet men berättar om hur Raseborgs slott flyttade sin administration till centrum. Redaktör: Monica Slotte

 • Cilla Törnblom-Backman är auktoriserad Porkalaguide sedan i våras. Redaktör: Veronica Montén

 • Det här året har börjat bra för Hangö frontmuseum i Lappvik. Museet har redan flera besökare än samma tid i fjol, och nu satsar det krigshistoriska museet i Lappvik i Hangö på skolgrupper för andra året i rad.
  Besöken för skolelever är skräddarsydda och avgiftsfria tack vare understöd av stiftelsen Brita Maria Renlunds Minne.
  Verksamhetsledare Martina Lindberg brättar för redaktör Marica Hildén att Hangö frontmuseum är en hyllning till krigsveteranerna, men att huvudmålgruppen är dagens unga och kommande unga generationer.

 • Nu satsar Hangö frontmuseum i Lappvik på att förnya utställningen så att man lockar allt flera besökare - målet är 12 000 besökare i år.
  Jessica Kaunisranta är guide på det krigshistoriska museet som finns där frontlinjen löpte i fortsättningskriget mot Sovjet 1941-1944. Hangö var ju utarrenderat till Sovjet 1940-41.
  I kanonhallen handlar det bland annat om finska flygvapnet roll, berättar Kaunisranta för Marica Hildén.

 • Yle Västnylands redaktör Veronica Montén tar sig an en utmaning och susar ner för Påminnebacken i en backbil. På samma gång passar Sebastian Dahlström på att ta ett snack med Pojobon Matti Peltonen.

 • Vi får besök av Pojobon Gretel Johansson på badstranden i Gumnäs. Hon är tidigare kommundirektör i Pojo och har tusen och en historier att berätta om livet i Pojo förr och nu. Redaktörer: Sebastian Dahlström och Veronica Montén.

 • En unik miljö med sanddyner håller på att tas fram på Tulluddsstranden i Hangö - det gör man genom att avverka tallar på ett område som många invånare och turister använder.
  Det här väcker starka känslor hos en del Hangöbor även om det handlar om att rädda växter och insekter.
  Det finns växter som behöver solvarma sanddyner och i de här växterna trivs sedan vissa insekter - men för mycket tallar, mossa, lavar, barr och kottar gör att växterna minskar och då försvinner även insekterna.
  Forststyrelsens naturvårdsplan för Tulluddsstranden fick många Hangöbor att resa ragg - man var säker på att det inte finns insekter och att Hangöbornas promenadvägar skulle förstöras.
  Forststyrelsen var lyhörd och fällde inte så många tallar som det var meningen - och en av skeptikerna är inte alls skeptisk längre.
  Marica Hildén har träffat Torbjörn Ekholm, medlem i stadsstyrelsen och fullmäktige i Hangö (SFP), som var negativt inställd till avverkningen i början.

 • Forststyrelsen gjorde upp en naturvårdsplan för Tulluddsstranden i Hangö. Där försvinner växter och fjärilar som behöver solvarma dyner eftersom tallar tar över dynerna. En del av tallarna är nu borta så växterna och fjärilarna ska kunna återvända.
  Marica Hildén har pratat med planerare Esko Tainio från Forststyrelsen och han berättar varför alla tallar inte har fällts:

 • Tanken är att både vuxna och barn som rör sig på Tulluddsstranden kan passa på att mata fiskfiguren med skräp som flutit i land. Idén om en fisk som samlar in skräp på en Hangöstrand kläckte Astrid Lindström från Hangö miljöförening. Den storögda fiskfiguren kommer att finnas på Tulluddsstranden hela sommaren.

  Veronica Montén tog en närmare titt på fisken av armeringsjärn och hönsnät. Hon pratade med Merja Rönkkö, Stefan Nyberg och Romeo Nyberg från parksektionen i Hangö. Astrid Lindström var också på plats.

 • Pjäsen Den sista patronen handlar om storgodsägaren Hjalmar Linder. Sommarteaterföreställningen ges i sommar på svenska vid Svartå slott. Ättlingen Filip Linder, regissör Marko Kokko och huvudrollsinnehavaren Tommy Haakana interjvuas. Redaktör: Monica Slotte.

 • Polefitness blir allt populärare i Finland och världen. Mia Grandell öppnade sin studio i Svartå för några år sedan. I dag har hon över 40 elever som gör akrobatiska övningar på en stång.

  Polefitness tränar både kroppen och hjärnan, säger Mia Grandell. Orsaken att man utövar sporten med lite kläder på sig är för att bar hud fäster bättre på stången.

 • Svenskt och finskt befäl om samarbete och kustförsvar inom ramen för sjöstridsövrningen Silja 27.5-7.6.2019 i Finland. Överste Patrik Gardesten leder det svenska Amfibieregementet. Brigadkommendör Arvi Tavaila Nylands brigad. Tillsammans bildar man den finsk-svenska amfibiegruppen SFATU. Redaktör: Monica Slotte, Yle Västnyland.

Lyssna också