Yle Vega Österbotten

Sonja Rodén och Tomislav Krstevski vill inkludera genom idrott

 • 11 min
 • tillsvidare

Evenemanget inkludering genom idrott ska ge verktyg för hur till exempel föreningar ska arbeta med jämställdhet och integration inom idrotten. I morse hade vi besök av projektkoordinator för Föreningen Luckans och Finlands Svenska Idrotts projekt På samma linje och projektkoordinator Tomislav Krstevski från Folkhälsans projekt Hälsa i mångfald. Vade det hela handlar om berättar de för Kati Enkvist.

Sändningar

 • ti 21.5.2019 10.40 • Yle Arenan

Avsnitt

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • "Ingen jul utan julmusik" - det konstaterade artisten Thomas Lundin redan för flera år sen. Han har som tradition att ge ett antal konserter i juletid - så även i år. Två av konserterna är på Wasa Teater, där han också är aktuell i pjäsen "Spelman på taket".

 • För fjärde året nu utses en Lucia även vid Kuula-institutet i Vasa. Detta år föll valet på Daniela Ilomäki.

 • Körerna QuinnTon och SilverQuinns har samarbetat tidigare, men nu ger de för första gången en julkonsert tillsammans. Den 14 december uppträder körerna i Trefaldighetskyrkan i Vasa.
  Dirigenterna Monica Heikius och Carl-David Wallin intervjuas av Roger Källman

 • Kenneth Nordman och Mats Granfors har tillsammans komponerat 20 nya spelmanslåtar. Musiken har nu spelats in och publicerats i samarbete med SLS/Finlands svenska folkmusikinstitut.
  Musiken är ny, men bygger på den österbottniska spelmanstraditionen. Bland annat finns det flera menuetter och polskor bland låtarna.

 • Vi drömmer om...är en konstutställning som är ett resultat av ett konst-, drama- och hantverksläger för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Konstnären Marina Othman intervjuas av Roger Källman.

 • Nyss hemkommen från "Årets stora julkonsert"-turnén packar nu Philip Järvenpää väskan på nytt, byter lite bandmedlemmar och drar iväg på sin första egna julturné. Det blir en blandning av nytt material från hans senaste skiva och gamla klassiker.

 • Cirkulär ekonomi förknippas ofta med urbana miljöer i form av bilpooler, stadscyklar och möj lighet att köpa överbliven restaurangmat. Men det här vill Finlands svenska 4H ändra på genom projektet Spektrum i Österbotten. Projektledaren Nora Backlund tror att genom att få tillbaka en starkare bya-anda kan cirkulär ekonomi även fungera på landsbygden.

  Markus Bergfors har träffat Backlund och frågar varför hon vill jobba med just cirkulär ekonomi.

 • PISA-undersökningens resultat visar att de finländska 15-åringarna lägger ner mindre tid på läxor än elever i andra länder. Trots det presterar eleverna väl. Men medan finländska elever generellt har goda matematikkunskaper, blir de svaga eleverna ännu svagare. - PISA-resultaten kan vara svåra att analysera, säger Johan Korhonen, universitetslärare i specialpedagogik vid ÅA i Vasa. Kati Enkvist intervjuar.

 • 94-åriga Karl-Erik Källström har också blivit bjuden på bal till Presidentens slott på självständighetsdagen.

  Källström som deltog i Fortsättningskriget ska tillsammans med hustrun Eva-Liisa få trycka president Niinistös hand. En man som Källström alltid beundrat. Att få gå på balen är en fin upplevelse, en viktig sådan. Och kanske Källströms sista fest.

  Redaktör: Kati Enkvist.

 • Efter att jävsproblematiken i Kaskö fullmäktige nu är utredd tyder allt på att fullmäktige röstar ja till en fusion med Närpes den här gången, med en rösts marginal, säger statsvetaren Thomas Karv vid Åbo Akademi.

 • I dag uppmärksammas den internationella dagen för personer med funktionsnedsättningar. Yle Österbotten träffade Vasa stads tillgänglighetskoordinator Ellisabeth Hästbacka. Hon jobbar för att samhället ska vara så öppet och tillgängligt som möjligt för alla stadens invånare. Hon jobbar också som bäst med sin doktorsavhandling om möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i samhället.

 • Snor, hosta, muskelvärk och hög feber - säsongsinfluensan har gjort sitt intåg nu. Hur ser det ut inför högsäsongen? Ulrika Stagnäs-Lund har träffat infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus.

Lyssna också