Efter Nio radio

Veronica Isaksson-Nyström ville få ett slut på sina lata fasoner och började gå i stället för att åka bil

 • 34 min
 • tillsvidare

Varje morgon hittar Veronica Isaksson-Nyström på ursäkter för att ta bilen och inte gå den dryga kilometern till sin arbetsplats. Personliga tränaren Anna Markelin har sparrat henne till att röra på sig mer. I programmet får vi höra tips och idéer på hur man ska tänka och göra för att få motionen att bli en lustfylld del av vardagen.

Sändningar

 • fr 17.5.2019 12.05 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Att leva på enbart inhemska råvaror innebär att vardagliga produkter såsom kaffe, pasta och olivolja faller bort. Så länge man lagar all mat själv går det ändå relativt bra att leva inhemskt, men att äta på krog eller köpa snabbmat är krångligare än man kunde tro.

  Bitte Westerlund är journalist och närmatsentusiast. Hon har kommit ut med en inspirationsbok där hon utgår ifrån det lokala fån sin egen region, Västnyland. Hur ska man tänka och agera för att vara så klimatvänlig som möjligt och samtidigt understödja det lokala?

 • Maria Björkgren-Vikström är en av arrangörerna till kampanjen - Ekofasta, hållbart klädtänk som pågår fram till påsk. Med kampanjen vill man uppmärksamma vår klädkonsumtion och hur vi kan göra den mer hållbar.
  Elin Skogberg är klädproducent och kläddesigner. Redan som ung älskade hon kläder men tänkte väldigt lite på de ekologiska och sociala aspekterna. Idag genomsyrar hennes kollektion hållbarhet, allt från produktion till val av material.

 • Under 21 dagar hösten 2019 följde scenkonstnären Lidia Bäck och bildkonstnären Anna-Sofia Nylund, ett specifikt dopaminhöjande schema. I veckans Efter Nio radio ger den en crash-course i hur man kan stabilisera sina dopaminnivåer genom att t.ex. bygga pussel, måla och lyssna på musik.

 • Maria Romantschuk har gjort en strålande karriär som journalist och kommunikationschef. Efter samarbetsförhandlingar tvingades hon lämna sitt drömjobb. Hon var då femtiosju år gammal och trots en imponerande cv tog det närmare två år innan hon fick napp. Hur tacklar man en sådan situation och hur ska man tänka för att inte bli bitter och uppgiven. Viveka Zetterborg- Leppänen är psykolog och karriärcoach. Hon handleder arbetslösa att hitta nya spår och komma vidare i karriären.

 • Har du lätt för att tala om sex och intimitet med ditt barn? Eller vill hen absolut inte tala om sådana frågor med dig? Att tala om barns sexualitet upplever många som utmanande.

  Efter Nio radio gästas idag av Matias Hertzberg, en av programledarna för podden Sex och Sånt. Vad och hur vill unga att man talar om de här frågorna? Sexualterapeuten Suss Åhman menar att redan mycket små barn behöver få sakliga och åldersenliga svar på frågor som de undrar över.

 • Journalisten Bitte Westerlund använder flitigt sociala medier, för flitigt enligt hennes son Rafael Donner. Han avinstallerade Facebook från alla hennes apparater och utmanade henne att leva utan tjänsten i en vecka. Var det här en bra erfarenhet och vad fick hon för insikter? Med och sparrar är mediationsläraren Kim Wikström. Han menar att användningen av sociala medier lätt går över styr då de är uppbyggda så att vi ska fastna i dem.

 • Hur ska man lära sig det andra inhemska språket på riktigt? Det här löste författarkollegorna Juha Itkonen och Kjell Westö genom att börja brevväxla, vardera på sitt modersmål. Brevväxlingen blev senare till en bok, 7+7 Brev i en orolig tid. Tack vare bokprojektet kom Itkonen i kontakt med det svenska språket och den finlandssvenska kulturen på ett helt nytt sätt. Allt från författarsamtal och bokfester till utmaningen att läsa in breven till en ljudbok på svenska.

 • Sara Ray kommer från en skidlöparsläkt, där alla i familjen, även hon själv, har tävlingsskidat på hög nivå. Att prestera har varit lite av familjens motto. Hon tvingades göra upp med sina egna prestationskrav då hon skadade sig och tvingades avsluta sin karriär som skiplöpare. Som Finlands Lucia 2019 vill hon tala om vikten av att hitta en lagom väg och om att vårt människovärde inte ligger i prestationer.

 • Programledaren Tom Nylund vill inspirera oss att göra någonting för att rädda vårt känsliga innanhav. Han är aktuell med programserien Östersjöns hjältar där han tillsammans med Mikko Peltola träffar personer som genom sitt engagemang visar vägen framåt mot ett friskare hav. Biologen och forskaren Kim Jaatinen rör sig i skärgården för att kartlägga läget och berättar om vad vi kan göra för att hjälpa naturen och bevara dess mångfald.

 • Enni Grundström har inte alltid varit tillfreds med sin egen kropp. Hon är fet och avviker från det västerländska skönhetsidealet. I skolåldern började hon höra negativa kommentarer som gjorde att hon började dölja sin kropp. En dag beslöt hon sig för att bejaka kroppen och pröva på något nytt. Hon började dansa burlesk som motionsform och i höstas utmanade hon sig själv med att ställa sig på scenen och strippa inför publik. En mycket befriande och stärkande upplevelse. Som mentor och lärare hade hon burleskartisten Ulrika Bachér.

 • Programvärdarna Sonja Kailassaari och Mårten Svartström rustade sig med stillbildskamera, stövlar och paraplyer och drog ut på en fotoutflykt för att se på sig själva med vänliga ögon. Socialpedagogen och fotografen Miina Savolainen har utvecklat en metod hon kallar stärkande fotografering. Hur går en sådan session till? Vad fick programvärdarna erfara under en stormig och regnig dag på Sveaborg?

 • Varför ska någon behöva uppge sin sexuella läggning? Det frågar sig Willjam Fagerström som är gymnasist och i dag öppen med sin homosexualitet. Även om vårt samhälle blivit mer tolerant är det ändå en utmaning och en psykologisk process att tala om sin sexuella läggning. Skådespelaren Simon Häger förträngde sin sexualitet i många år. Idag åker han runt i skolor och berättar om vikten av att våga komma ut. Så länge det fortfarande inte är helt accepterat och normalt att vara homosexuell behöver vi tala om detta, säger han.

Klipp

 • Fredrik Furu är musiker och van vid att skriva låttexter. I veckans Efter Nio utmanar han sig med att skriva en barnbok. För att komma igång med processen får han hjälp av författaren Hannele Mikaela Taivassalo. Vad behövs för en lyckad text och vad ska man tänka på då man skriver? I slutet av programmet blir det världspremiär då Fredrik Furu läser sin pinfärska berättelse för oss.

 • Kasper Strömmans låt.

Lyssna också