Nyländsk förmiddag

Pensionärer pryder elskåp med graffiti

 • 14 min
 • tillsvidare

Graffiti är en konstform som väckt mycket känslor under åren. Graffitin kom till Finland på 1980-talet och när den här konstformen var ny så var allmänheten och också myndigheterna rätt så välvilligt inställda.
Men i takt med att graffiti spred sig och de här så kallade taggarna blev allt fler så började man in emot 1990-talet se på det hela som klotter.
Men i dag är det inte alls bara unga hipphoppare som sprayar graffiti.
Marja Heinonen och gruppen SixFiveCue, en grupp pensionärsdamer där medlemmarna måste vara över 65, har fått lov av Helsingfors elbolag Helen att måla färgglada motiv på elskåp runt omkring i huvudstaden.
Redaktör Bertel Lindell.

Sändningar

 • må 20.5.2019 10.30 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Maarit Kinnunen, verksamhetsledare för Emmaus-Westervik, och handledare Laura Pihlaja pratar med Marica Hildén om hur de ser på julen och konsumtionen inför julhelgen.

 • Emmaus-Westerviks verksamhetsledare Maarit Kinnunen och handledare Laura Pihlaja pratar med Marica Hildén om årets julklapp. Loppmarknaden i Ekenäs har massor av återanvända kläder.

 • Skogby byaråd och Hangö Frontmuseum bjuder in traktens äldre invånare till julgröt på Frontmuséet i Lappvik (1.12.2018). Tanken är att bjuda de äldre på en guldkant som tack för allt de gjort för en yngre generation.
  Frontmuséet är en speciell plats för alla som besöker platsen. Muséet ligger i autentisk miljö, dvs exakt där striderna mellan finländska och sovjetiska soldater gick under fortsättningskriget.
  Verksamhetsledare Martina Lindberg konstaterar att det är viktigt att känna till sin historia. Därför välkomnar man också skolklasser som får en inblick i vad ett krig egentligen var.
  Vad gäller julgröten på Lilla Jul handlar det om ett beslut som fattades ifjol.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Vi ställde frågan till lyssnarna: Lämnar du nångång mobiltelefonen hemma? Eller är den alltid med i fickan, väskan eller kanske ständigt i din hand?
  Många av er tyckte att den ständiga uppkopplingen irriterar, speciellt i umgänge och när föräldrar surfar på nätet istället för att uppmärksamma sina barn. Nån efterlyste mer folkvett när det gäller mobiltelefonerna.
  För äldre personer är däremot är mobiltelefonen en stor trygghet.
  Gäst i studion, familjeterapeut Barbro Näse.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Rannvi Wallen i Solberg i Ingå har ett hjärta som klappar för levande hantverkstraditioner och för djurens väl och ve.
  Det syns när man kommer hem till henne: Ålandsfår och getter (getterna är av finsk lantras), islandshästar, en kalkon, höns och kaniner, samt hundar trivs alla tillsammans och tar nyfiket emot gäster.
  Allt ska tas till vara så gott det går: fårens ull blir garn, skinnet garvas så småningom - och köttet äts upp.

 • Allt oftare kan man se hur småbarnsföräldrar umgås lika mycket med smarttelefonen som med sina smarta små barn. Men det behöver inte betyda att de vuxna prioriterar bort sina barn till förmån för telefonen. Att både vuxna och barn använder allt mer tid med att stirra på olika skärmar är ändå ett faktum.
  Lite av en nostalgitripp tillbaka till "stenåldern" fick Tiina Grönroos i alla fall uppleva när hon skulle träffa föräldrar med små barn i Sjundeå. Inga mobiltelefoner störde nämligen när föräldrarna Cecilia Montén och Mette Nyberg samt farmor Kerstin Vanhanen deltog i Sjundeå svenska församlings musik- och lekstund Klapp och klang.

 • Hangöborna och gäster i Hangö hittar allt mer till Regatta SPA, simanläggningen ute på Fabriksudden.
  Ägarna och företagsledningen är mycket nöjd med att besökssiffrorna stigit rejält på ett år.
  Konceptet går ut på att hotellgäster och aktieägare får ha SPAet för sig själva under sommarmånaderna, medan det är öppet för vem som helst under hösten, vintern och våren.
  I Hangö har diskussionerna tidvis gått varma om SPAet överhuvudtaget är till glädje för allmänheten och om hangöborna fick en egen simhall eller inte. Nu senast handlade diskussionerna också om att priset på inträdesbiljetterna steg från 20 euro för en vuxen till 25 euro.
  En traditionell simhall fick ju Hangö inte, men nog en simanläggning med bassänger, olika bastun och med möjlighet till behandlingar.
  Enligt business manager Lars Sonck ökar besöken i Regatta SPA hela tiden.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Sparbanksstiftelserna har erbjudit en rejäl guldkant för många föreningar och projekt under 25 års tid. Det konstaterar Maria Wasström-Sarkola, som skrivit en historik om Sparbanksstiftelsen i Ingå. Bara i Ingå delar stiftelsen ut omkring 300 000 tusen per år. Största projektet i Ingå var förverkligandet av Aktia Arena.
  Men ortens föreningar har också kunnat glädjas åt mindre summor, helt avgörande för verksamheten.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Dialektforskare Caroline Sandström är optimistisk. Våra finlandssvenska dialekter talas fortfarande - också bland ungdomarna. Så hon tror att de förändras, men kommer att överleva ännu länge.
  Vi ställde frågan till lyssnarna: Talar du alltid din egen dialekt? Eller byter du till standardsvenska i mer officiella sammanhang?
  Det visade sig att många nylänningar har varieteter i sitt språk. Vi talar mer dialekt med våra närmaste och mer neutralt med andra sammanhang.
  Lisbeth från Sibbo ringde och berättade att hon håller liv i sibbodialekten tillsammans med sina väninnor.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • För första gången någonsin görs det teater på president Mauno Koivisto och hans liv. En nyskriven pjäs kommer att ha premiär i föreningshuset Ingbohed i Täkter i Ingå den 17 oktober 2019. Bakom den stora satsningen står Täkter ungdomsförening och ett produktionsteam från Västnyland och huvudstadsregionen. Det blir en dramakomedi sett ur Täkterbornas perspektiv. Redaktör i Ingå är Tiina Grönroos.

 • I Nylands brigad i Ekenäs möts många unga män och kvinnor från hela Svenskfinland. För en del österbottningar är det första gången de träffar nylänningar och för nylänningarna kan det vara första gången de får höra en österbottnsik dialekt. Vad anser då Finlands framtid om dialekter och vem anser de att pratar standardsvenska? Tiina Grönroos har träffat Max Kopra från Ekenäs, Joar Cederberg från Jakobstad och Robin Bucher från Esbo.

 • Så många kläder på hyllorna, men ingenting att sätta på sig? Jeansen har på något konstigt vis krympt i garderoben, den dyra, fina ylletröjan kliar alldeles förskräckligt och så inser du att den där snärtiga batikskjortan du impulsköpte på semesterresan för två år sedan inte riktigt passar din klädstil här hemma...Känner du igen dig? Bra, eller egentligen tråkigt, men nu ska det handla om att sätta hela, rena kläder i omlopp. Sedan 2013 ordnar Finlands svenska marthaförening en nationell klädbytardag. Den ordnas i år den 17.11. I Karis har två marthaföreningar slagit ihop sig. Reglerna är enkla: rensa i garderoben, hämta max tio plagg till Villa Anemone, som finns i centrum av Karis och byt till något som passar dig. Initiativtagare är Mia Tiainen och hon intervjuas av Tiina Grönroos.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Bibliotekarie Charlotta Panzera har nyligen börjat jobba inom biblioteksväsendet i Vanda. Hon är en av två bibliotekarier vid Sandkulla bibliotek men ordnar evenemang för svenskspråkiga också på till exempel Dickursby bibliotek. Tidigare jobbade hon i Esbo och det finns vissa skillnader städerna emellan, säger hon. Redaktör: Mathias Gustafsson.

 • Avlägsnar du en vresrosor, jättelokor eller jättebalsamin från din trädgård kommer du numera billigare undan när du ska göra dig av med växterna. Från och med i höst har avfallshanteringsbolaget Roskn' roll som finns i Väst- och Östnyland slopat avgiften för de kunder som hämtar främmande växter till avfallsstationerna. Miljöutbildaren Linnea Skogberg intervjuas av Malin Valtonen.

 • En av Vegas kanske mest trogna lyssnare är Nea Åberg i Ingå. Hennes radio står på dygnet runt och i den nyländska Bytesbörsen är hon en känd röst.
  Hennes efterlysningar har flera gånger resulterat i en äkta byteshandel mellan Nea och nån annan lyssnare i landskapet.
  Nea Åberg är hemma från Borgå ursprungligen, men har kommit att bo på flera olika ställen under sitt aktiva liv. Därmed har hon också jobbat på flera olika ställen. Totalt har hon haft hela 13 olika arbetsplatser.
  Idag är Nea rullstolsbunden och yngsta invånaren på Ingås serviceboende Lönneberga.
  Radion är hennes trogna sällskap.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Äldrerådet i Sjundeå har kämpat i fyra års tid för att få bänkar att vila på för de äldre som rör sig i centrum. Nu har grundtrygghetsnämnden föreslagit en reservering av 14000 euro i nästa års investeringsbudget för ändamålet. Platserna för bänkarnas placering har också ritats in på en karta över Sjundeå stationsområde.
  Det har suttit hårt åt att få till stånd en så enkel förbättring för äldre med trötta ben, konstaterar äldrerådsmedlemmen Britt-Marie Friberg.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Vi ställde frågan till våra lyssnare: borde alla katter vara innekatter idag eller är en fritt strövande huskatt den lyckligaste katten?
  Det finns inga klara regler för vår katthållning. Lagtexten är vagt formulerad om att katten ska få leva i trygghet och under uppsikt, men något direkt förbud mot fritt strövande katter utomhus finns inte.
  Ett fall av rättslig prövning är uppe i Högsta förvaltningsdomstolen, där två fria raskatter har ansetts leva för farligt nära både järnväg och motorväg. Djurskyddsförbundet inväntar ett ställningstagande av rätten eftersom djurskyddslagen fortfarande är otydlig.
  Många lyssnare tyckte ändå att katten allra helst ska få ströva fritt, speciellt på landsbygden.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Skeppsdal family är ett djurhem för hemlösa sällskapsdjur och merparten av djuren som tas om hand där är katter. Mellan två- och trehundra katter kommer årligen in på hemmet av olika orsaker och de allra flesta som kommer är de facto utekatter.
  Ett av önskemålen från Skeppsdals sida är att de nya hemmen ska hålla katten som innekatt. Oberoende av om katten varit det i sitt tidigare liv eller inte. Det fungerar oftast riktigt bra, säger Johan Holmberg på Skeppsdal.
  Det här är önskemålet, men också dom som vill ha en fritt gående katt kan få med sig en av Skeppsdals hemlösa katter, beroende lite på omständigheterna, säger Johan Holmberg.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Bjarne Wikström reser land och rike runt som kattdomare på både nationella och internationella kattutställningar. Den stora utmaningen är alla nya kattraser som framavlas framförallt i USA. Det kräver några generationer innan standarden för en ny ras börjar synas i kattpopulationen.
  Tamkatten har en flera tusen år gammal historia. Hos oss blev tamkatten ett sällskapsdjur när jordbrukssamhällena växte fram. Katterna var riktiga nyttodjur ute på gårdarna.
  redaktör Gunilla Ginström.

 • Den första hela totempålen byggd av en representant för de kanadensiska ursprungsfolken byggdes i Andersböle i Borgå. Arbetet leddes av konstnären Edward E. Bryant från tsimtshianfolken. Redaktör är Leo Gammals.

 • Kaj Bärlund har givit ut sina memoarer. Boken heter Ge miljön en chans – en minister minns. Det är en berättelse om hur en ung Borgåbo blir samhällsmedveten och får möjligheten att sätta miljöfrågor på den nationella och internationella kartan. Redaktör Leo Gammals.

 • Plogging, skräpsamlare, trashkonst, strandstädartalkon, plastuppsamling ur haven. Allt detta har under den senaste tiden kommit upp på agendan i och med den ökade miljö- och klimatmedvetenheten.
  Faktum är att det som paret Pelle Lindström och Tuula Puno i Hangö sysslat med i 20 års tid redan plötsligt blivit riktigt modernt.
  De skapar konst av naturmaterial som de hittar och som oftast flutit iland på kobbar och stränder i Hangö.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Trots att julgranar kapas i juletider för att sedan bäras in finns det mycket att göra året runt om man odlar julgranar.
  Som bäst håller julgransodlare runt om i landet på att frenetiskt klippa och forma de granar som i vinter ska prydas med julgransljus, bollar och glitter. Då har de ungefär åtta år gamla granarna växt klart och är redo att kapas och säljas.
  Kåre Pihlström har ordlat julgranar i Skarpkulla i Pojo sedan mitten av 1990-talet. Han förväntar sig att sälja 5 000 julgranar även i år, varav största delen säljs till andra företag som säljer granarna på torg och i järnhandlar.

 • Vi ställde frågan till båtfolket: Ja eller nej till ett obligatoriskt båtkörkort för alla? Men de flesta verkar tveka inför en sådan ny lag.
  Inom sjöräddningen talar man hellre om ett frivilligt båtkörkortsprov. Andreas Hindrén (t.v), styrelseordförande för Ekenäs Sjöräddare, tror att återkommande information och upplysning om säkerhet till havs kan ändra attityderna hos båtfolket.
  Redaktör Gunilla Ginström.

Lyssna också