Yle Vega Västnyland

Huvudförtroendeman Eva-Maria Sundström om risken att Raseborgs sjukhus stängs

 • 8 min
 • tillsvidare

Raseborgs sjukhus framtid utreds som bäst. Ett av sex möjliga alternativ är att sjukhuset stängs helt och hållet. Eva-Maria Sundström är huvudförtroendeman för vårdfacket Tehy vid Raseborgs sjukhus.

Hon hoppas att invånarna nu håller ihop och utövar påtryckning både mot HUS och de lokala politikerna och tjänstemän för att bevara sitt sjukhus. Hon riktar samtidigt skarp kritik mot Raseborgs tjänstemän, som vill ge resurser till hälsocentralen på bekostnad av sjukhuset.

Sändningar

 • on 15.5.2019 10.00 • Yle Arenan

Avsnitt

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Raseborgs Skyttars Joni Stenström, 24 år, siktar fortsättningsvis på OS i Tokyo sommaren 2020. Stenström kom nyss hem från Bologna i Italien där EM-tävlingarna i skytte ordnades. Tävlingarna gick i moll för Stenström men han säger att han gjort framsteg under säsongen. Veronica Montén och Bubi Asplund intervjuar.

 • Frågan om människans bästa vän ska få tassa med till torget eller inte har väckt en livlig diskussion på Facebook bland Ekenäsbor. Skyltar som förbjuder hundar på Rådhustorget har väckt förvåning och frustration hos hundvänner.
  Hundnägaren Ullamaja Skoglund och Katianna Kuula, direktör för hälsoövervakningen vid Sydspetsens miljöhälsa, diskuterar saken intervjuade av Veronica Montén och Sebastian Dahlström.

 • Kaisla Dahlqvist är Pojobo, gymnasieelev och medlem i Raseborgs ungdomsfullmäktige. Hon håller med om att det inte finns många fritidsaktiviteter för unga i Pojo. Nu hoppas hon att kyrkbyn får en ny skejtpark, den gamla är i dåligt skick. Tillsammans med taxiföretagare Leif Lindman funderar hon på vad man gjorde förr på fritiden och vad man kan göra i Pojo kyrkby i dag. Redaktör: Marica Hildén.

 • Kaisla Dahlqvist, gymnasieelev och medlem i Raseborgs ungdomsfullmäktige, Marianne Liitelä, ordförande för Pojo kyrkoby byförening och Raseborgs stadsdirektör Ragnar Lundqvist diskuterar med Marica Hildén om känslan av otrygghet i Pojo. Enligt Pojoborna beror det på att det flyttat in många personer till kyrkbyn som har problem med alkohol och droger.

 • I nästan trettio år var fontänen vid Ystadsgården i Ekenäs torr. Nu porlar vattnet i bassängen hos Rulle och Arthur igen. I lördags (13.9) återinvigdes fontänen. Ekenäs fruntimmersförening och TNJ-orden från Ystad har samarbetat och fått den över 65 år gamla till sina forna gland. Fruntimmerföreningens ordförande Ringa Sandelin intervjuas av Bubi Asplund.

 • I år ordnas det 18:de symposiet "Visionarium" på Tvärminne zoologiska station. Det handlar om en sammankomst där forskare presenterar sina rön inom synforskningens område.

 • Matsvinnsbanken i Karis som verkar i Raseborg har nu kommit igång på allvar och har hållit öppet nästan varje dag i en månads tid. Matsvinnsbanken fungerar så att restaurangerna hör av sig när de har överbliven mat efter lunch eller stängningsdags. Efter det åker eldsjälen och initiativtagaren till matsvinnsbanken, Sole Garghentino-Nygård efter maten, öppnar banken och delar gratis ut maten. För Sole är det här en dröm om lite bättre framtid, för restaurangägare Samira Zaoui-Nyberg ett klimatsmart och enkelt sätt att ta vara på överbliven mat. Reporter Tiina Grönroos.

 • Nu har matsvinnsbanken i Karis fungerat i en månads tid. Initiativtagare och eldsjälen bakom matsvinnsbanken är Sole Garghentino-Nygård. Ett tiotal restauranger i Karis, Pojo och Ekenäs har gått med i den här banken som tar hand om överbliven restaurangmat och ger den vidare till sådana som inte hinner, orkar eller har råd att laga riktig mat varje dag.
  Tiina Grönroos har träffat frivilligarbetare Sole Garghentino-Nygård och salladskaféägare Samir Zaoui-Nyberg.

 • Svartåbon Lotta Friberg har sysslat med crossfit i åratal. Hon tränar fyra gånger i veckan i en sal i Lojo. Hon säger att crossfit är motionsgren som passar vem som helst. Ett träningspass räcker en timme. Veronica Montén och Bubi Asplund intervjuar.

 • Raseborg väger för- och nackdelar med att övergå till kalhyggesfritt skogsbruk efter att stadsfullmäktige tog emot en motion i ärendet. Miljöinspektör Aapo Ahola förklarar närmare vad ett kontinuerligt kalhyggesfritt skogsbruk innebär.

 • Efter 40 år är det nu dags för rockbandet Paul Oxley's Unit att säga tack och farväl. Fredag 27 september börjar bandets avskedsturné med en spelning i Tavastehus. Ekenäs är inprickat fredag 4 oktober. Före turnén släpps den sista singeln som lämpligt heter "I miss those days" och då släpps också den sista musikvideon. Tiina Grönroos träffade musikerna Paul Oxley, Uffe Enberg och Nicke Björkqvist samma dag som musikvideon ska spelas in. Tyvärr kan du inte höra den nya singeln i det här arenaklippet.

 • Intresset för att bygga egnahemshus har minskat i hela Västnyland, så också i Ingå. Kommundirektör Robert Nyman i Ingå tar till seglingstermen stiltje när han pratar om kommunens tomtförsäljning.
  Ett mindre och lite annorlunda husbygge lockade ändå några intresserade hundägare och stavgångare att ta sina förmiddagspromenader förbi det nyplanerade bostadsområdet Västerbrinken i förra veckan (5.9). Då dök nämligen ett hus med väggar av halm upp. Tiina Grönroos intervjuar byggbolagets vd Paul Lynch och Ingås kommundirektör Robert Nyman.

Lyssna också