Finlandssvenska krimpodden

Clasu - berättelsen om en spurgu

 • 43 min
 • tillsvidare

Clas Sundström var Köklax främsta original, den högljudda, humoristiska, hushållsspritssupande huvudpersonen i byns allra dråpligaste anekdoter. I radiodokumentären tecknar köklaxbon Viktor Granö ett postumt porträtt av Clasu. Det blir en berättelse om Lasol, medmänsklighet, förlorad bygemenskap – och ett yxdråp.

Manus och regi: Viktor Granö
Ljuddesign: Jyrki Häyrinen
Dramaturgi: Viktor Granö, Are Nikkinen, Staffan von Martens

Sändningar

 • fr 24.5.2019 15.00 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Minna Craucher blir "Lapporörelsen kapten" och kommer snart att nå den berömmelse hon alltid drömt om, men priset blir mycket högt — det högsta.

  Podcasten om Minna Craucher baserar sig på verkliga händelser.

  Källor:
  Kurjensaari, Matti: Loistava Olavi Paavolainen (1975)
  Lehtonen, Rakastunut rampa (2006, första upplagan 1922)
  Rajala, Panu: Unio mystica: Mika Waltarin elämä ja teokset (2008)
  Selén Kari: Madame Minna Craucherin levoton elämä (1991)
  Waltari, Mika: Kirjailijan muistelmia, (1980)
  Waltari, Mika: Kuka murhasi rouva Skrofin? (Femte upplagan 1951)
  Waltari, Mika: Suuri illusioni (Femte upplagan 1968, första upplagan 1928)
  Samt dagstidningar från Brages Pressarkiv.

 • Madame Craucher accepterar inte ett nej och visar prov på såväl grymhet som uppfinningsrikedom i sina utpressningsmetoder. Författarna Mika Waltaris och Olavi Paavolainens förtjusning förvandlas snabbt till förskräckelse.

 • Berättelsen om Minna Craucher handlar om kärlek, hat och opportunism. Och en stark drift att bli sedd.
  I första delen förvandlas den ensamma gatflickan Maria Lindell till en svindlare av rang. Hon byter persona, blir den tyska adelsdamen Minna Craucher, en kvinna som vägrar godkänna det öde hon föddes till.

  Manus och regi: Anne Hietanen
  Ljuddesign och klipp: Anne Heikkilä
  Dramaturgi: Anne Hietanen, Staffan von Martens och Are Nikkinen
  Berättare: Cecilia Paul

 • Margit Niininen och Allan Törnudd blir häktade och åtalade för mord på John Engblom. Rättegången pågår från maj 1927 till maj 1928 i tre rättsinstanser. Pressen kastar sig ivrigt över både fakta och rykten.

 • Den 14 januari 1927 hittas affärsmannen John Engblom skjuten på Vårdberget i Åbo. Polisen misstänker snabbt Margit Niininen och Allan Törnudd, men båda har ett alibi.

 • Margit Niininen upptäcker att någon sprider rykten om henne i Åbo och Allan Törnudd sluter sig till att John Engblom ligger bakom dem. Allan förlorar sin arbetsförmåga, går sömnlös och överväger uppgörelse med Engblom. I januari 1927 vill Margit tala ut med John Engblom.

 • En podcast om ett av 1920-talets mest omtalade brott. Den 14 januari 1927 hittas affärsmannen John Engblom skjuten på Vårdberget i Åbo. Polisen riktar snabbt misstankarna mot Margit Niininen och mot hennes fästman Allan Törnudd.
  Vi hör Margits och Allans och andra samtidas syn på händelseförloppet, med kommentarer av Klaus Törnudd och Barbara Engblom.
  Manus och regi: Annvi Gardberg
  Ljuddesign och klipp: Jyrki Häyrinen
  Dramaturgi: Annvi Gardberg, Are Nikkinen, Staffan von Martens

  Del 1 Vårvintern 1926 börjar bibliotekarien Allan Törnudd sällskapa med Margit Niininen, som studerar vid Åbo Akademi. Allan misstänker snart att Margit har varit med om något hemskt - en upplevelse som “dödade hennes livsglädje i ett slag och gjorde henne dämpad, tillbakadragen, tyst och sluten”.

 • Kurragömmalek mellan tjuvar och polis. Anders Adali håller sig undan, men planerar samtidigt ett nytt rån i Lundo, där 100 poliser är beredda.

 • Rånet på Finlands banks bakgård går inte helt enligt planer.

 • Ett av Finlands största rån begicks i Åbo år 2007. Tungt beväpnade kriminella slog till mot en värdetransport på Finlands banks bakgård. En och en halv miljon euro försvann med rånarna. Pengarna har inte hittats.
  Hjärnan bakom rånet var svensken Anders Adali, en mönstermedborgare, som lyckades skydda sin identitet som yrkeskriminell i 10 år.

  Redaktör: Andy Ödman
  Ljuddesign: Stefan Granholm
  Dramaturgi: Andy Ödman, Are Nikkinen, Staffan von Martens

 • Clas Sundström var Köklax främsta original, den högljudda, humoristiska, hushållsspritssupande huvudpersonen i byns allra dråpligaste anekdoter. I radiodokumentären tecknar köklaxbon Viktor Granö ett postumt porträtt av Clasu. Det blir en berättelse om Lasol, medmänsklighet, förlorad bygemenskap – och ett yxdråp.

  Manus och regi: Viktor Granö
  Ljuddesign: Jyrki Häyrinen
  Dramaturgi: Viktor Granö, Are Nikkinen, Staffan von Martens

 • Efter en mellanlandning i Uleåborg tvingar kaparen planet att återvända till Helsingfors. Hur ska det gå för de ombordvarande? Och vilket kommer kaparens sista drag att vara?

Lyssna också