Yle Vega Västnyland

Raseborgs stads turistinfocykel

 • 6 min
 • tillsvidare

Turistbyrån i Raseborg har skaffat sig en turistinfocykel. Den kommer att finnas på de största evenemangen i staden, men turistbyråns personal kommer också att cykla omkring med den. Turistchef Ville Vuorelma berättar om cykeln. Bubi Asplund intervjuar.

Sändningar

 • må 6.5.2019 11.50 • Yle Arenan

Avsnitt

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • 30-åriga Joel Rappe är bonde på heltid efter att han vid årsskiftet tog över sina föräldrars gård i Olsböle i Tenala. Han är deltar aktiv i jordbrukarnas intressebevakning både i Nyland och i Europa. Redaktör: Sofia Kajander.

 • Under det senaste halvåret har pusselbitarna fallit på plats i Emmi Nurmis liv. Hon har examensbetyget i handen och generationsväxlingen har blivit verklighet. Nu bor hon på sin hemgård med 75 kor och närmare 500 får. Redaktör: Sofia Kajander.

 • Augustinatten i Ekenäs förväntas slå nytt publikrekord i år. Festivalen, som främst riktar sig till unga vuxna men dit man är välkommen fast man inte har hunnit fylla 18, ordnas för tredje gången i Ekenäs. Tiina Grönroos har träffat arrangörerna Anders Sjöblom och Daniel Lindholm för att gå genom vilka artister som är på kommande. De korta artistnamnen väcker en del huvudbry hos Tiina, men hon får hjälp av Anders och Daniel.

 • Hangö tennisklubb är van vid att stå värd för stora tennisturneringar, både nationella och internationella. Som bäst (12-17.8.2019) pågår en internationell tävling för juniorer. Ungdomarna hör till tennistoppen i sina hemländer och därför spelas det igen tennis på hög nivå i Hangö. När Yle Västnylands Tiina Grönroos stämde träff med Hangö Tennisklubbs aktiva frivilligjobbare och arrangörer; Barbro Wikberg, Johan Krause och Seppo Laamanen hade vädrets gudar just spelat ett lömskt spratt. I sommarstaden Hangö där solen alltid skiner hade regnet fullkomligen vräkt ner över tennisbanorna vid Appelgrensvägen.

 • Johan Holmberg och frun Päivi Räty driver hittedjurshemmet Skeppsdal Family i Barösund i Ingå. Vår redaktör Anna Björkqvist besökte gården och snackade med Johan Holmberg om bolagets samarbete med Sydspetsens djurskyddsförening Eksy och hittedjurshemmets verksamhet. Bland annat har man tagit emot många hemlösa katter från Österbotten på den senaste tiden.

 • Samarbetsprojektet Grand beat vill få fram unga musikaliska talanger i Västnyland, eller varför inte i hela Finland. Linus Mäkelä från Kulturhuset Karelia och Felix Lönnqvist från Tryckeriteatern berättar om talangtävlingen som får sitt startskott på torsdag (15.8) då anmälningstiden börjar. Tiina Grönroos intervjuar.

 • Skolstart i Lappvik i Hangö. Redaktör Sofia Kajander intervjuar klasslärarvikarie Anna Luhtasela, föräldern Päivi Suutari och eleven Saara Ahlfors som börjar i tredje klass.

 • För ett par veckor sedan vann Ekenäsbördige Daniel Forsell sitt tredje världsmästerskap i lag i skytteorientering. Han har inga individuella VM-dealjer, men han siktar på att lyckas vinna en sådan år 2020 då VM ordnas nästa gång. Daniel Forsell intervjuas av Bubi Asplund och Tiina Grönroos.

 • Det har varit väldigt mycket arbete och HSF har jobbat väldigt flitigt, säger hamnkapten Pekka Juhola till Sofia Kajander.

 • Ossi Paijas lag, som tävlade i den klassiska klassen i sexornas VM i Hangö, låg på tredje plats i rankingen på onsdag, vilket betyder att det blev en bronsmedalj. Sofia Kajander pratar med Ossi Paija.

 • Sofia Kajander pratar med kanadensaren Eric Jespersen om sexornas seglingstävlinar i Hangö. Eric Jespersen är OS-medaljör i de olympiska seglingstävlingarna 1992 i Barcelona.

 • På kurscentret Högsand i Hangö har 55 unga (15-17 år) från 11 länder samlats för ett teaterläger. Lägret ordnas av organisationen Edered. Temat i år är "It´s my nature".

  I intervjun hör vi Katrin Jansen från Schwiez som är ordförande för organisationen Edered och deltagarna Alva Wingren från Helsingfors och svenskarna Tyra af Kleen, Alva Runberg och Frida Hanslep-Kellen från Örebro.

Lyssna också