X3M Fokus

Torsdag: En X3M himmelsfärd, eller thanks yeesus for our lön

 • 2 t 59 min
 • 2 d

Simon och Björn lever livet på Kristi himmelsfärd, och pratar, Jesus resa uppåt till ära, om allt mellan himmel och jord. Vi namedroppar också Muhammed, Eden Hazard och alla Arenaserier vi kan.

Sändningar

 • to 30.5.2019 10.00 • Yle X3M

Avsnitt

 • Max, Isabella och Fanny leker Change My Mind och funderar ifall staten borde reglera mängden data som vi får använda eftersom att det är dåligt för miljön att använda stora mängder data. Vill vi eller den stora mängden folk som hörde av sig ge upp internet för miljöns skull? Lyssna och ta reda på!

  Dagens stora snackisar rymdes också med i dagens sändning och Monica kom och berätta tråkiga nyheter från YouTube. Allt det här och lite till i dagens Fokus.

 • Max, Isabella och Fanny rostar nyheter som sig bör på en tisdag som denna. Influencers, särskilt dom som "älskar" naturen, får se sig rostade, och det får också Boris Johnson och G20. Sen fortsätter diskussionerna in på Isabella "Blondinbella" Löwengrips sommarprat. Är sommarprat ens bra? Max berättar om räddningshunden Frida (the goodest girl of them all) som går i pension. Sen kommer också elsparkcyklar upp som ett hett ämne under sändning. Fanny berättar också om dagens största nyheter som är: Vinter-OS i Italien, Ryssland säger nej till import och demokrater i USA vill få bort studielån med hjälp av diverse konstiga idéer. Allt det här och lite till i dagens Fokus.

 • Max quizzar Isabella och Fanny på helgens nyheter, en del frågor tar oväntade vändningar i dagens upplaga. Diskuterar också midsommar och mediernas roll under midsommaren, att vakna upp på ett övergivet flygplan och tributekonserter med Tina Turner och, tyvärr; Frederik. Fanny berättar också om dagens snackisar: Helsingfors pridevecka, gruvdemonstrationer i Tyskland, förvaring av världsarv och borgmästarval i Turkiet. Allt detta och lite till i dagens Fokus.

 • Max, Isabella och Fanny leker får man göra så. De undrar om vapen får marknadsföras via lättklädda kvinnors instagramkonton, om ett nederländskt universitet får anställa enbart kvinnor och om man får höja priset på plastpåsar. Vi funderar också på fallet med Bella Thornes nakenbilder och vi går igenom dagens snackisar; polisåtal läggs ner, Liike Nyt blir ett parti och Sannfinländarnas ungdomsförbund tappar stöd. Max drar också långa monologer om NHL Awards 2019 och årets draft plus en gedigen genomgång av gruppspelsmomentet i sommarens fotbolls-VM. Allt det och lite till i dagens Fokus.

 • Simon, Isabella och Max ger dig dagens viktigaste samtalsämnen.

 • Max öppnar med breaking news om Michel Platini som blivit gripen, och avrundar sändningen med ett sportsvep. Där emellan hinner Isabella och Fanny komma in och roasta virtuella influencers, Bill Cosby och hundägare/hundar. Det blir också stel stämning i studion då Max verbalt attackerar majoriteten av finländska mäns klädval under sommaren. Fanny berättar också om dagens stora snackisar som är; snusburkpant, uteskor inomhus och USA vs Iran. Taylor Swift hinner också en känga eller två under sändningen. Allt det här och lite till i dagens Fokus.

 • Max, Isabella och Fanny spelar nyhetsquiz med helgens nyheter. Diskuterar också midsommarplaner och funderar på varför Britney Spears inte lyckas så bra att vara relevant som Keanu "Mannen som alla vill vara" Reeves lyckas. Fanny berättar om varför man demonstrerar i Hongkong och Max ventilerar om sjukvård och läkemedel och funderar om Ilvesanhängare har sig själva att skylla när säkerhetsvakter sprejade ner dem med pepparsprej. Allt detta och lite till i dagens Fokus.

 • Simon, Isabella och Max är borta och tidigare klipp spelas upp.

 • Björn berättar om spelmässan E3 som ägde rum i LA. I Får man göra så? diskuteras herrtidningen GQ, Nikes xxxl-kollektion och Li Anderssons syn på mellanår. Mathilda ger oss uppdateringar på explosionerna i Malmö och Donald Trumps syn på kampanjspionage och utländsk påverkan. Simon får besök av Fredrica Nyman som bloggar och föreläser om utmattningsdepression och psykisk hälsa, och av Thilia och Emilia som deltog i låtskrivarprojektet Creative Library Group.

 • I Change My Mind kastar Simon in brandfacklor med att klaga på den såkallade "tvångssvenskan". Isabella berättar om Dark Tourism, om seriestryparen Michael Penttilä och om Hongkongprotesterna. Simon får besök av Emilia Juslin som berättar vad psykisk första hjälpen är. Oliver från Eftermiddagen kommer också och snackar sportveckan, som är en av årets busygaste!

 • I Nyhetsquizzet (TM) drabbar Isabella samman med Mathilda. TIll frågorna hör bland annat asiatiska presidenter och presidentsommarstugan Gullranda. Isabella berättar om vem som kanske blir Storbritanniens nya premiärminister och om explosionen i Linköping i fredags. Vi gästas av Camilla Björk från Österbottens kriscenter Valo, som öppnat en kristelefon på svenska. Som svans diskuterar Simon och Isabella förslaget på att förlänga läroplikten till 18 år.

 • Traditionellt fredagsnyhetsquiz följs av en sporthalvtimme: bland annat analyseras VM i fotboll, som inleds i dag, i sömmarna. Vem är favoriter, vilka spelare ska man hålla reda på och vad tycker Åland Uniteds Isabella Mattsson (ingen relation till vår egen Beli) om turneringen? Vi kollar också på resultatet i det danska valet, på diskussionerna om tvångssvenskans potentiella återträde till studentexamen, på Obamas podcast och på möjligheterna till att spela stora spel direkt i browsern.

Klipp

Lyssna också