Aktuellt 17

De svåraste frågorna återstår i regeringsförhandlingarna

 • 30 min
 • 8 mån. 0 d

Antti Rinnes optimistiska tidtabell för den nya regeringen håller inte - nu är det dags för de svåra frågorna.

Vi analyserar hur den ekonomiska ekvationen med de olika vallöftena nu ska gå ihop - höjda skatter, mera lån eller nedskärningar i den offentliga ekonomin?

Vi tittar också närmare på Centerns roll i förhandlingarna - hur kom det sej att valets största förlorare nu sitter med alla kort på handen?

Hör också om hur intervjuns betydelse i asylprocessen - rätt ställda frågor kan avgöra flyktingars öde.

Inför EU-valet rapporterar vi om hur hatpropaganda sprids systematiskt via Facebook trots att sociala-medier-jätten jobbar hårt för att stoppa falska nyheter.

Sändningar

 • on 22.5.2019 17.00 • Yle Vega

Avsnitt

 • Regeringen Rinne klubbade i dag igenom beslutet om att köpa fyra nya lätta örlogsfartyg, så kallade korvetter. Totalkostnaderna för projektet är 1,3 miljarder euro - det vill säga projektet blir nästan 100 miljoner dyrare än beräknat.

  Oppositionen anklagade regeringens budget för att vara för generös i dagens frågestund.

  Arbetshälsoinstitutet varnar för att sjukpensionerna och sjukfrånvaron kan gå upp, när regeringen siktar mot en sysselsättningsgrad på 75%. När det är press på att så många som möjligt i arbetsför ålder ska arbeta, då kan speciellt de anställda som har en sjukdom eller en skada hamna i kläm.

  Kan vi konsumera bort nöd och kriser? Två världar har börjat smälta ihop mer och mer då företag idag i allt högre utsträckning säljer produkter där intäkterna ska gå till välgörenhet eller bistånd.

 • Regeringen Rinne ger mer pengar åt klimatet i sitt färska budgetförslag, men hur grön är den nya budgeten egentligen? Miljöorganisationerna tackar regeringen, men påpekar att ännu mer måste göras.

  Hur smart är det att satsa pengar när de ekonomiska orosmålnen hopar sig? Oppositionen varnar för att Finland kan gå Greklands väg, men saknar själv mirakellösningar för att höja sysselsättningen.

  Valet i Israel blev en nagelbitare. Ingen har ännu utlysts till segrare, och svåra regeringsförhandlingar väntar nu. Hur ska Israel lyckas lösa upp sin politiska knut? Och går det att göra med Benjamin Netanyahu kvar vid makten?

  En ny flyktingkris kan snart vara här - många tecken tyder på det. Bollen ligger nu hos Turkiet som agerar Europas portvakt på beställning av EU.

 • Dragkampen om nästa års pengar är i full gång och nu sätts regeringens enighet på prov. Budgetförhandlingarna väntas ändå löpa utan större dramatik.

  Israel går till nyval och mycket står på spel både för premiärminister Benjamin Netanyahu, men också för palestinierna. Och som i alltid har också USA ett finger med i spelet.

  Konflikten mellan Katalonien och regeringen i Madrid är i ett politiskt viloläge. Nyval i Spanien kan bli följande avgörande steg. Det som också knn väcka konflikten till liv igen är domen mot flera katalanska separatistledare.

  I Tyskland kämpar Socialdemokraterna med att återställa partiets forna prakt, men först måste man reda ut sina interna kriser och välja ny partiledare.

 • Oljeattackerna mot Saudiarabien får ringar på vattnet - oljepriserna stiger, spänningarna i Mellanöstern ökar, och stormakterna är i ordkrig. Men krig är inte sannolikt just nu, ingen har något att vinna på det.

  Det drar ihop sig kring brexit. Storbritanniens Boris Johnson och EU:s Jean-Claude Juncker har idag träffats över lunch i Luxemburg, men inget verkar kunna rubba positionerna i det utdragna ställningskriget.

  Smekmånaden för Rinnes regering lider mot sitt slut - dragkampen om nästa års pengar inleds imorgon. Regeringen har lovat mycket, och nu ska löftena börja infrias. Utbildningspengarna och vårdardimmensioneringen väntas bli några av de hetaste frågorna under budfgetförhandlingarna.

  Landsbygden fortsätter att tömas på folk, och behovet av bland annat läkare är skriande. Men kan pengar fungera som lockbete för unga utbildade att flytta tillbaka? Inte enabrt, det behövs också satsningar på utbildning, och ändringar i arbetsplatspolitiken, påpekar man vid Kommunarbetsgivarna.

 • Omständigheterna kring den tragiska Skogbyolyckan fortsätter att väcka diskussion. De anhöriga har blivit utan full ersättningar på grund av riksdagens beslut. Tidigare finansminister Petteri Orpo kräver nu att regeringen tar tag i saken - osmakligt att göra politik på saken, kontrar justitieminister Anna-Maja Henriksson.

  Sveriges feministiska utrikespolitik fortsätter som förut. Den saken var nya utrikesministern Ann Linde tydlig med, under sitt besök i Helsingfors idag. Hon öppnade också upp för hur Sverige ser på den svåra al-Hol frågan, och här finns skillnad till Finlands linje.

  Finlands president Sauli Niinistö har avslutat sitt besök hos Ukrainas nye president Volodymyr Zelenskyj. Hur påverkas Finlands relationer till Ukraina av att en komiker nu sitter vid makten, och hur påverkar det här fredsprocessen i östra Ukraina?

  Vi diskuterar också de amerikanska demokraternas senaste sammandrabbning. Kan demokraterna debattera utan att nämna Trump eller Obama? Och vem har bästa chansen att utmana Trump i presidentvalet 2020?

 • Efter många rykten berättade Europeiska centralbanken idag hur man ska blåsa liv i Europas ekonomi. Åtgärderna är många, men lätt kommer det inte att bli.

  Finländska UPM vill göra sig av med sin pappersfabrik i Frankrike, för att ändra riktning på sin affärsverksamhet. Och UPM sitter långt ifrån ensam i båten. Hela pappersbranschen befinner sig i ett brytningsskede. Spelar man sina kort rätt väntar en ljus framtid, men det kräver också stöd av regeringen, säger en expert i bioekonomi.

  Centerns pinfärska partiledare Katri Kulmuni höll idag sitt linjetal. Men vem var det som höll talet?Partiledaren? Näringsministern? eller Torneåbon? Vi diskuterar vad Kulmunis linje betyder för partiets riktning.

  I Hongkong befarar många att de pågående massdemonstrationerna kan leda till att pressfriheten hotas, när Kina nu har retats upp ordentligt.

 • Åklagaren yrkar på att inget straff ges åt föraren i Skogbyolyckan även om han döms. Enligt åklagare Marianna Semi, har den åtalade föraren redan fått lida tillräckligt med tanke på all medieuppmärksamhet.

  Postens planerade och kritiserade lönedumpningar fortsätter att väcka frågor. Får arbetsgivaren göra så här? Är det 700 eller 8000 postanställda som berörs? Vad menar statsminister Antti Rinne med sitt förslag om en engångssumma åt de drabbade? Mika Helander som är arbetsmaknadsforskare, påpekar att avtalsshopping är lagligt, men ovanligt.

  Kommunernas framtida uppgifter och ökade hot mot förtroendevalda väckte debatt på Kommunmarknaden i dag.

  Den nordiska fria rörligheten är inte så fri och rörligt och som vi vill tro. De som lever på båda sidor om gränsen, riskerar ofta att bollas mellan finländska och svenska myndigheter som inte har koll på varandra. Vid Nordiska ministerrådet är problemet beklagligt bekant, och man lovar förbättring på sikt.

  Vår utrikesreporter Thomas Silén minns sin barndoms flykt från Ungern. Sju år senare, den 11:e september 1989, öppnades gränsen till Österrike och järnridån började rämna.

 • Jutta Urpilainen blir Finlands första kvinnliga EU-kommissionär - i den mest jämställda kommissionen någonsin - nu ser omvärlden att jämställdhet är en viktig värdering för Europa - säger Urpilainen själv.

  Ingen mat, inget vatten och döda kroppar som ingen bärgat - det är verkligheten i Bahamas - efter att orkanen Dorian lämnat nästan en femtedel av befolkninen hemlös.

  Finland firar 100 år som republik - medan riksdagsåret har öppnat i Sverige - den svenska regeringen kan nästa vecka lägga fram ett budgetförslag i en ekonomi som flyter på, medan hoten om uppsägningar duggar tätt i Finland.

 • Vårdare vid Nya barnsjukhuset ropar på hjälp - barn måste bindas fast på grund av personalbrist och en baby var nära att dö när en takpanel föll ner - det här kan Yles granskande program MOT avslöja idag.

  Rättegången i Skogby-olyckan - där tre beväringar omkom- har inletts - var det en olycka eller borde den åtalade beväringen ha stannat vid plankorsningen - det ska tingsrätten nu ta ställning till.

  Centerns nya ordförande beskriver sig själv som ärke-centerpartist - men hur ska Katri Kulmuni få upp Centerns katastrofalt låga väljarstöd?

  Den humanitära krisen på de grekiska öarna trappas upp och över 20 000 asylsökande sitter fast - både grekiska myndigheter och EU-länder ignorerar situationen med avsikt - säger Läkare utan gränser.

 • Från frihetshjälte till hatad diktator. Robert Mugabes död väcker blandade reaktioner runtom i världen.
  Folket hurrade när han störtades för två år sedan. Men Zimbabwe kämpar fortfarande med korruption och dålig ekonomi, konstaterar journalisten Liselott Lindström som bevakar kontinenten.

  Centern ska nu försöka vända blad och välja ny partiledare, och det är ingen lätt uppgift som väntar. Partiets stöd är historiskt lågt och man söker ny ideologisk riktning.

  Finländska Kone avslöjar nu att man vill bli världens största hisstillverkare. Det har länge ryktats om en affär med tyska Thyssenkrupp. Och nu ser en av de största affärerna i Finländsk affärshistoria allt mer sannolik ut.

  Allt fler föräldrar väljer att placera sitt barnbidrag. Ekonomiskt smart, visst, men är det rättvist? Enligt Mikael Nygård, professor i socialpolitik, är det hög tid att börja diskuter barnbidragets framtid. Borde det till exempel göras inkomstbundet?

 • Ännu ett kritiserat statsbolag tvingas se över sitt agerande. Efter massiv kritik mot Veikkaus aggressiva marknadsföring, kräver nu regeringen att spelbolaget ändrar sin strategi och slopar tusentals spelautomater.

  Statsbolagen Veikkaus och Posten låg också högt på agendan när oppositionen och regeringen drabbade samman under höstens första frågetimme.

  Finlands rikaste personer har ett stort inflytande i riksdagen. De vet vilka trådar de ska dra i och vems öron de ska viska i för att påverka Finlands ekonomiska politik

  Efter de senaste dagarnas brexitbråk, samlar de två politiska lägren nu krafter för följande dust. Boris Johnson tvingas samtidigt föra en kamp med de egna, inte minst efter att hans egen bror nu också har vänt honom ryggen.

  Det som skulle vara en alternativ businessmodell har blivit ren och skär kapitalism. Kritiken mot föreag som Airbnb och Uber ökar i takt med att delningsekonomin växer. Det finns ändå en framtid för mindre och mera etiska aktörer, tror Airi Lampinen, som forskare i delningsekonomi.

 • Efter en dramatiska kväll i brittiska parlamentet har brexit-dramat fortsatt idag. Nya avgörande omrsötningar väntar.

  Ovissheten kring Storbritanniens ekonomiska framtid är enorm, nya handelsavtal måste snabbt förhandlas fram inte minst med USA.

  Brexit engagerar också riksdagen här hemma, där en het höst är att vänta. Enligt statsvetare Göran Djupsund kommer den politiska hösten att domineras av en stor fråga: ekonomin. Den internationella kontexten med handelskrig och brexit är därför helt avgörande för regeringen här hemma.

  I Hongkong hoppas den politiska ledningen nu att tonläget och protesterna ska lugna sig, efter att man beslutat att dra tillbaka det kontroversiella lagförslaget. Men frågan är om det här alls hjälper?

  I USA fortsätter den politiska debatten om vapenlagarna att gå het. Nu ger sig också varuhusjätten Wallmart in i debatten.

Lyssna också