Nyländsk förmiddag

Baggö Marina tror på stugfolket och vill utveckla servicen

 • 7 min
 • tillsvidare

Det är många som lever av att stugfolket rör sig i deras trakter. Företagare i både handels-, café och restaurang- samt förstås bygg- och båtbranschen behöver inkomsterna som sommarfolket hämtar med sig.
En av dom är Göran Berghem ute på Skåldölandet i Ekenäs skärgård.
Tillsammans med hustrun Susse Berghem driver han Baggö Marina, tar hand om stugfolkets båtar.
Drömmen är att utveckla marinan till en fullservice plats för sommarfolk.
Reporter Veronica Montén.

Sändningar

 • to 18.4.2019 12.00 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Maarit Kinnunen, verksamhetsledare för Emmaus-Westervik, och handledare Laura Pihlaja pratar med Marica Hildén om hur de ser på julen och konsumtionen inför julhelgen.

 • Emmaus-Westerviks verksamhetsledare Maarit Kinnunen och handledare Laura Pihlaja pratar med Marica Hildén om årets julklapp. Loppmarknaden i Ekenäs har massor av återanvända kläder.

 • Skogby byaråd och Hangö Frontmuseum bjuder in traktens äldre invånare till julgröt på Frontmuséet i Lappvik (1.12.2018). Tanken är att bjuda de äldre på en guldkant som tack för allt de gjort för en yngre generation.
  Frontmuséet är en speciell plats för alla som besöker platsen. Muséet ligger i autentisk miljö, dvs exakt där striderna mellan finländska och sovjetiska soldater gick under fortsättningskriget.
  Verksamhetsledare Martina Lindberg konstaterar att det är viktigt att känna till sin historia. Därför välkomnar man också skolklasser som får en inblick i vad ett krig egentligen var.
  Vad gäller julgröten på Lilla Jul handlar det om ett beslut som fattades ifjol.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Vi ställde frågan till lyssnarna: Lämnar du nångång mobiltelefonen hemma? Eller är den alltid med i fickan, väskan eller kanske ständigt i din hand?
  Många av er tyckte att den ständiga uppkopplingen irriterar, speciellt i umgänge och när föräldrar surfar på nätet istället för att uppmärksamma sina barn. Nån efterlyste mer folkvett när det gäller mobiltelefonerna.
  För äldre personer är däremot är mobiltelefonen en stor trygghet.
  Gäst i studion, familjeterapeut Barbro Näse.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Rannvi Wallen i Solberg i Ingå har ett hjärta som klappar för levande hantverkstraditioner och för djurens väl och ve.
  Det syns när man kommer hem till henne: Ålandsfår och getter (getterna är av finsk lantras), islandshästar, en kalkon, höns och kaniner, samt hundar trivs alla tillsammans och tar nyfiket emot gäster.
  Allt ska tas till vara så gott det går: fårens ull blir garn, skinnet garvas så småningom - och köttet äts upp.

 • Allt oftare kan man se hur småbarnsföräldrar umgås lika mycket med smarttelefonen som med sina smarta små barn. Men det behöver inte betyda att de vuxna prioriterar bort sina barn till förmån för telefonen. Att både vuxna och barn använder allt mer tid med att stirra på olika skärmar är ändå ett faktum.
  Lite av en nostalgitripp tillbaka till "stenåldern" fick Tiina Grönroos i alla fall uppleva när hon skulle träffa föräldrar med små barn i Sjundeå. Inga mobiltelefoner störde nämligen när föräldrarna Cecilia Montén och Mette Nyberg samt farmor Kerstin Vanhanen deltog i Sjundeå svenska församlings musik- och lekstund Klapp och klang.

 • Hangöborna och gäster i Hangö hittar allt mer till Regatta SPA, simanläggningen ute på Fabriksudden.
  Ägarna och företagsledningen är mycket nöjd med att besökssiffrorna stigit rejält på ett år.
  Konceptet går ut på att hotellgäster och aktieägare får ha SPAet för sig själva under sommarmånaderna, medan det är öppet för vem som helst under hösten, vintern och våren.
  I Hangö har diskussionerna tidvis gått varma om SPAet överhuvudtaget är till glädje för allmänheten och om hangöborna fick en egen simhall eller inte. Nu senast handlade diskussionerna också om att priset på inträdesbiljetterna steg från 20 euro för en vuxen till 25 euro.
  En traditionell simhall fick ju Hangö inte, men nog en simanläggning med bassänger, olika bastun och med möjlighet till behandlingar.
  Enligt business manager Lars Sonck ökar besöken i Regatta SPA hela tiden.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Sparbanksstiftelserna har erbjudit en rejäl guldkant för många föreningar och projekt under 25 års tid. Det konstaterar Maria Wasström-Sarkola, som skrivit en historik om Sparbanksstiftelsen i Ingå. Bara i Ingå delar stiftelsen ut omkring 300 000 tusen per år. Största projektet i Ingå var förverkligandet av Aktia Arena.
  Men ortens föreningar har också kunnat glädjas åt mindre summor, helt avgörande för verksamheten.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Dialektforskare Caroline Sandström är optimistisk. Våra finlandssvenska dialekter talas fortfarande - också bland ungdomarna. Så hon tror att de förändras, men kommer att överleva ännu länge.
  Vi ställde frågan till lyssnarna: Talar du alltid din egen dialekt? Eller byter du till standardsvenska i mer officiella sammanhang?
  Det visade sig att många nylänningar har varieteter i sitt språk. Vi talar mer dialekt med våra närmaste och mer neutralt med andra sammanhang.
  Lisbeth från Sibbo ringde och berättade att hon håller liv i sibbodialekten tillsammans med sina väninnor.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • För första gången någonsin görs det teater på president Mauno Koivisto och hans liv. En nyskriven pjäs kommer att ha premiär i föreningshuset Ingbohed i Täkter i Ingå den 17 oktober 2019. Bakom den stora satsningen står Täkter ungdomsförening och ett produktionsteam från Västnyland och huvudstadsregionen. Det blir en dramakomedi sett ur Täkterbornas perspektiv. Redaktör i Ingå är Tiina Grönroos.

 • I Nylands brigad i Ekenäs möts många unga män och kvinnor från hela Svenskfinland. För en del österbottningar är det första gången de träffar nylänningar och för nylänningarna kan det vara första gången de får höra en österbottnsik dialekt. Vad anser då Finlands framtid om dialekter och vem anser de att pratar standardsvenska? Tiina Grönroos har träffat Max Kopra från Ekenäs, Joar Cederberg från Jakobstad och Robin Bucher från Esbo.

 • Så många kläder på hyllorna, men ingenting att sätta på sig? Jeansen har på något konstigt vis krympt i garderoben, den dyra, fina ylletröjan kliar alldeles förskräckligt och så inser du att den där snärtiga batikskjortan du impulsköpte på semesterresan för två år sedan inte riktigt passar din klädstil här hemma...Känner du igen dig? Bra, eller egentligen tråkigt, men nu ska det handla om att sätta hela, rena kläder i omlopp. Sedan 2013 ordnar Finlands svenska marthaförening en nationell klädbytardag. Den ordnas i år den 17.11. I Karis har två marthaföreningar slagit ihop sig. Reglerna är enkla: rensa i garderoben, hämta max tio plagg till Villa Anemone, som finns i centrum av Karis och byt till något som passar dig. Initiativtagare är Mia Tiainen och hon intervjuas av Tiina Grönroos.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Det finns sammanlagt 681 fribeegolfbanor i Finland. Den tredje frisbeegolfbanan i Lovisa har öppnat i en naturskön skog i Liljendal. Den är planerad för tävlingar men lämpar sig för alla sorters kastare. Leo Gammals sökte sig dit och träffade Jarmo "Jammo" Andersson från Liljendal IK som varit med och byggt banan.

 • I samband med barn- och ungdomskörfestivalen Norbusang som ordnades i Borgå 5-9.6. 2019 pratade dirigenterna Hanna Mannerström, Börre Velsrud och Marie Lee Sylvendahl om likheter och skillnader mellan körer i Norden. Mannerström arbetar med Con Brio och Soundwaves i Finland. Velsrud dirigerar norska Toneklang och Sylvendahl är dirigent för Vensdelsö Ungdomskör i Sverige. På bilden håller dirigenten Tomas Takolander verkstad i vocal painting. Redaktör är Leo Gammals.

 • För att minimera risken för skador på elapparater är det fortfarande allra bäst att dra ut stickkontakten från väggen, oberoende om du bor på landet eller i tätort. Det tipset ger Anders Boström som reparerar elapparater. Han kallar åskan sin bästa arbetsgivare och får många samtal från kunder när det varit åskoväder. Redaktör Malin Valtonen.

 • Bromarv Marthaförening visar upp underkläder från olika generationer i samlingshuset Villa Vera. Utställningen Det onämnbara är öppen i juli och även på Bromarvnatten 29 juni står dörren öppen. Malin Valtonen tog en titt på de utställda plaggen tillsammans med Kaja Grönlund.

 • Karisbördiga Anders Svahnström är det norska landslagets kock under fotbolls-VM i Frankrike. Det är första gången som damlandslaget har en kock men jobbet är inget nytt för Svahnström. Han har lagat mat åt Norges U21-herrlag i flera år och en gång till herrlandslaget. Vad lagar han för mat åt fotbollsspelarna och hur bra koll har han på fotboll som är hemma från handbollsstaden Karis? Redaktör Malin Valtonen

 • En av världens mest prestigefyllda fyrverkerifestivaler pågår just nu (juni 2019) i vietnamesiska Da Nang och där deltar också ett finländskt team under ledning av ålänningen Johan Holländer.
  Team Lemminkäinen finns på plats i Da Nang för att bygga upp sitt tävlingsbidrag, Holländers pyroshow som liksom alla andra deltagarländer ska följa temat "Stories by the river".
  Här har man tänkt på värdlandets många floder som en viktig del av befolkningens försörjning och också som en del av många historiska händelser och berättelser i Vietnam.
  I Team Lemminkäinen, som tävlar på lördag 15.6.2019, ingår två killar från fastlandet, en från Ekenäs och en från Sibbo samt tre ålänningar och en person från Sverige.
  Ekenäsbon Kenneth Forsström ingår i teamet och han var också med då Holländers team tog hem segern i den traditionella musikfyrverkeritävlingen i franska Cannes år 2016. Så Johan Holländer har meriter, men som ålänning är han lite av en doldis i finska Finland.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Under devisen "På bibban brottas buggarna ner: Mer IT-stöd åt alla!" bjuder Ingå kommun på hjälp åt alla dator-, pekplatte- och smarttelefonanvändare just nu (juni 2019). Ingåborna är alltså välkomna att beställa tid hos Mikael Hindrén, som fungerar som datastödperson när saker och ting strular till sig i den digitala världen.
  Det kan handla om att du bytt från en gammal mobiltelefon till en mångfunktionell smarttelefon. Det kan handla om att lära sig betala räkningar på nätet. Eller deklarera hemifrån via datorn.
  I maj ordnade Ingå bibliotek ett tillfälle med öppet IT-stöd och behovet visade sig vara stort.
  Därför fortsätter man nu med den här tjänsten och nu får alla och envar en egen tid hos Mikael Hindrén.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Helsingforsklubben Dicken och Karisföreningen BK-46 lyckas väldigt bra med sitt juniorarbete. I alla fall om man ser på vårens juniormästerskap. Dicken tog fem av åtta mästerskapsguld för juniorflickor medan BK-46 knep fem av åtta mästerskapsguld för juniorpojkar. Hur kommer det sig att de är så starka och varför bara på antingen flick- eller pojksidan? I studion Dickens verksamhetsledare Anna Airava och ordförande för BK-46:s juniorsektion Kim Ahtola. Redaktör Malin Valtonen.

 • Vi ställde frågan till lyssnarna: Vilket var ditt allra första sommarjobb? Svaren vi fick in var allt från läkare inom mentalvården till telegrafist under OS i Helsingfors 1952, nån hade varit springpojke, en annan barnflicka eller lagerarbetare.
  Minnena av det första sommarjobbet sitter kvar livet ut. Trots att det kanske inte leder in på den kommande yrkesbanan, så har denna första inblick i arbetslivet ofta stor betydelse.
  Speciallärare Regina "Ginna" Koschinski från Axxell medverkade i programmet och säger att arbetserfarenhet är mycket viktigt för yrkesstuderanden. Hon minns också mycket väl sitt eget första sommarjobb.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Hangö stads parkavdelning får förstärkning i sommar i form av 40 sommarjobbare. De första började i måndags och sommarjobbarna kommer och går under sommaren. Conny Sannholm och Jonna Skarpman gillar att sommarjobba på parkavdelningen och Jennica Holmberg, som är på läroavtal, trivs också bra. För de anställda på parkavdelningen betyder sommarjobbarna inte bara hjälp med gräsklippning och plantering. De sprider också glädje, berättar arbetsbas Helena Boström-Mäkelä. Redaktör Malin Valtonen.

 • Blir du sjuk och behöver läkarvård sommartid är det mycket möjligt att du tas emot av en ung, fem-före-utexaminerad läkare.
  Råkar du bo i Raseborg kan det vara Gabriel von Troil, Emil Yliheljo, Catharina Silfvast eller Daniel Ginström som tar emot på stadens häslocentral. Deras gästspel i Raseborg har inletts i juni månad.
  Hur utmanande är det att praktisera och möta patienter med varierande åkommor?
  Hur stort ansvar har en ung, sommarjobbande läkare?
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Vad var ditt första sommarjobb och vad tyckte du om det? En gallup gjord bland kunder vid en matbutik i Ekenäs. Redaktör: Malin Valtonen.

Lyssna också