Yle Vega Västnyland

Hör Johan Kvarnström (SDP) kommentera sin skräll i riksdagsvalet - experten Lauri Rapeli analyserar SDP:s resultat i Västnyland

 • 11 min
 • tillsvidare

Johan Kvarnström (SDP) gör debut i riksdagen. Han kommenterar sitt resultat på sin valvaka i Karis sent på söndagskvällen. Raseborgaren och forskningschefen Lauri Rapeli vid Åbo Akademis institut för samhällsforskning analyserar varför det gick så bra för Kvarnström. Programledare Pia Santonen och Veronica Montén.

Sändningar

 • må 15.4.2019 17.00 • Yle Arenan

Avsnitt

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Hur tar du vara på sommaren för att vara fulltankad med energi när sommaren - årstiden med så mycket förväntningar men också kanske besvikelser - är över? Ekenäsbon Alexandra Lindholm är skolpsykolog i Hangö, men just nu har hon semester. Hon,Tiina Grönroos och Alexandras dotter stämde träff vid en populär lekpark i Ekenäs. Så medan dottern sysselsatte sig på en klätterställning i lekparken så passade skolpsykolog Alexandra Lindholm på att ge tips hur man tar vara på sommaren så att alla är nöjda när semestern och sommarlovet är slut.

 • Företagarna Linda Hellström-Pasanen och Anne Ek intervjuas, samt paret Tom och Anne Waselius som engagerat sig i kulturlivet i byn. Sebastian Dahlström intervjuar.

 • Byarådets ordförande Anders Holmberg och Barödsundsbladets chefredaktör Susanna Ginman diskuterar aktuella saker i Barösund. Sebastian Dahlström intervjuar.

 • Ekenäsbördige fotbollsspelaren Benjamin Källman avslutade i våras säsongen med danska ligalaget Vendsyssel. 21-åringen har ett gällande kontrakt med klubben, men kommer inte att spela med laget i höst. Källman skulle kunna tänka sig att spela i danska ligan, men tillsvidare är det oklart var den målfarlige spelaren kommer att tjäna sitt levebröd. Bubi Asplund och Veronica Montén intervjuar.

 • Billnäsbon Citha Dahl har deltagit i Venla budkavlen över tio gånger, först i unga år och sedan efter en paus på tjugo år flera gånger igen. Hon brinner för orientering och säger att det är en sport där människor i alla åldrar trivs tillsammans. Bubi Asplund och Sebastian Dahlström intervjuar.

 • Den väldiga ek som finns invid Yle Västnylands tomt i Ekenäs idag gränsade sannolikt till Hertig Johans herrgård på 1600-talet. Museichef Dan Lindholm vill inte tidsbestämma trädet men berättar om hur Raseborgs slott flyttade sin administration till centrum. Redaktör: Monica Slotte

 • Cilla Törnblom-Backman är auktoriserad Porkalaguide sedan i våras. Redaktör: Veronica Montén

 • Det här året har börjat bra för Hangö frontmuseum i Lappvik. Museet har redan flera besökare än samma tid i fjol, och nu satsar det krigshistoriska museet i Lappvik i Hangö på skolgrupper för andra året i rad.
  Besöken för skolelever är skräddarsydda och avgiftsfria tack vare understöd av stiftelsen Brita Maria Renlunds Minne.
  Verksamhetsledare Martina Lindberg brättar för redaktör Marica Hildén att Hangö frontmuseum är en hyllning till krigsveteranerna, men att huvudmålgruppen är dagens unga och kommande unga generationer.

 • Nu satsar Hangö frontmuseum i Lappvik på att förnya utställningen så att man lockar allt flera besökare - målet är 12 000 besökare i år.
  Jessica Kaunisranta är guide på det krigshistoriska museet som finns där frontlinjen löpte i fortsättningskriget mot Sovjet 1941-1944. Hangö var ju utarrenderat till Sovjet 1940-41.
  I kanonhallen handlar det bland annat om finska flygvapnet roll, berättar Kaunisranta för Marica Hildén.

 • Yle Västnylands redaktör Veronica Montén tar sig an en utmaning och susar ner för Påminnebacken i en backbil. På samma gång passar Sebastian Dahlström på att ta ett snack med Pojobon Matti Peltonen.

 • Vi får besök av Pojobon Gretel Johansson på badstranden i Gumnäs. Hon är tidigare kommundirektör i Pojo och har tusen och en historier att berätta om livet i Pojo förr och nu. Redaktörer: Sebastian Dahlström och Veronica Montén.

 • En unik miljö med sanddyner håller på att tas fram på Tulluddsstranden i Hangö - det gör man genom att avverka tallar på ett område som många invånare och turister använder.
  Det här väcker starka känslor hos en del Hangöbor även om det handlar om att rädda växter och insekter.
  Det finns växter som behöver solvarma sanddyner och i de här växterna trivs sedan vissa insekter - men för mycket tallar, mossa, lavar, barr och kottar gör att växterna minskar och då försvinner även insekterna.
  Forststyrelsens naturvårdsplan för Tulluddsstranden fick många Hangöbor att resa ragg - man var säker på att det inte finns insekter och att Hangöbornas promenadvägar skulle förstöras.
  Forststyrelsen var lyhörd och fällde inte så många tallar som det var meningen - och en av skeptikerna är inte alls skeptisk längre.
  Marica Hildén har träffat Torbjörn Ekholm, medlem i stadsstyrelsen och fullmäktige i Hangö (SFP), som var negativt inställd till avverkningen i början.

Lyssna också