Yle Vega Västnyland

Siru Lehtopelto började tidigt spela ishockey

 • 4 min
 • tillsvidare

Siru Lehtopelto frfån Ingå började spela i Lojolaget Lohjan Kisa-Veikot, därifrån flyttade hon till damlaget Salo HT. Hon gick också gymnasiet i Salo, men var inte nöjd med situationen där. Då blev det ett år som utbyteselev i Kanada - även där spelade hon hockey - och sedan Esbolaget blues med gymnasiestudier i Alberga.
I dag jobbar hon på gym i Lojo, efter studierna vid Kisakallio.
Det var hennes pappa som väckte intresset för hockey - han har själv spelat hockey och är fortfarande aktiv. Reporer: Marica Hildén.

Sändningar

 • to 11.4.2019 8.35 • Yle Arenan

Avsnitt

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • På onsdag (23.10) börjar Helsinki international horse show i Helsingfors ishall. En av deltagarna är Bromarvryttaren Jessica Aminoff. Tillsammans med hästen Billnäs Sandrino representerar ekipaget Billnäs ryttare. Aminoff har deltagit i det stora hästevenemanget tidigare, men aldrig med den tio år gamla valacken Billnäs Sandrino. Tiina Grönroos och Bubi Asplund intervjuar.

 • Pjäsen "Mauno Koivisto - Täkters president" hade premiär i Täkter i Ingå den 24 oktober.

  Recensent Camilla Lindberg var på plats under premiären och besökte Yle Västnyland följande morgon.

  Redaktör: Veronica Montén

 • Tom Lundström berättar för reporter Maria Wasström om hur det är att jobba på SBA Interior som nu har flyttat från Svartå till Gebbelby.

 • Göran Lindholm hoppas att det också denna gång går att hitta en ny sorts verksamhet i Svartå bruk. Maria Wasström är redaktör.

 • Det har funnits industri i Svartå i över 400 år, berättar Kerstin Ilander. Maria Wasström intervjuar.

 • Som du säkert hört och läst planerar regeringen att förlänga läroplikten. Det betyder att gymnasie- eller yrkesutbildningen blir obligatorisk. Å då kommer också skolböckerna att bli gratis för de som studerar. Varifrån köper kommunerna i så fall skolböckerna? Nå knappast från de små bokhandlarna på orten. Det blir troligtvis stora upphandlingar och centraliserade köp. Kanske direkt av förlaget. Vi ska besöka en bok- och pappershandel i Karis för att höra vad det skulle innebära om läromedlen på andra stadiet blir gratis för studerande. Hur stor är risken att bokhandlare Eva Lignell får sätta lapp på luckan? Det ska Tiina Grönroos ta reda på.

 • Bokhandlarna har blivit färre under årens lopp och om andra stadiets utbildning blir obligatorisk är risken stor att bokaffärerna blir ännu färre. Hur hänger det här ihop? Jo, om läroplikten förlängs, vilket regeringen planerar, då måste också skolböckerna bli gratis för de som studerar vid gymnasier och yrkesskolor. I stället för att de unga eller deras föräldrar köper skolböckerna blir det kommunernas sak. Kommunerna tyr sig knappast till ortens små bokhandlar utan de köper centralserat i stora partier. Eva Lignell i Karis Bok och Papper tar det hela ändå med ro.Tiina Grönroos har besökt bokhandeln. Du träffar också kunden Hilkka Uusimäki.

 • Nu tar FBC Raseborg Knights sats i B-nivån i innebandyns division två. Som helhet är det ett ungt lag som behöver mera rutin, men samtidigt finns det stor potential konstaterar spelarna Niklas Malm och Oskar Grönman. En ny tränare har laget också i Aki Korkiakoski.

 • Fjärdeklassarna Liam Grönlund, Vanezza Ekholm, Olivia Nyberg, Ada Nordström och Elin Herrmans samt lärarna Maria Peräsalo och Catharina Engblom berättar om läsvanor och hur viktigt det är att läsa. Helena Rosenblad intervjuar.

 • Grönområdesplanerare Maria Eriksson och trädgårdsmästare Tanja Liljeqvist vid Raseborgs stad berättar om hur löven tas om hand.

 • I Yle Västnyland idag rör vi oss bland mjölk- och köttproducenter för att höra om de lider av klimatångest eller om de lider mer av de kampanjer som förs för mjölk- och köttfria alternativ.

  Lihaton Lokakuu, på svenska köttfri oktober, är en av veganförbundets kampanjer för att få finländare att minska på köttätandet, allra helst vill förbundet att man ska sluta helt med animaliska produkter. Så hur smart är det då att öppna ett nytt slakteri? Det är vad drygt tjugo delägare, de flesta köttproducenter i Nyland och Åboland har gjort. Raija Rehnberg är vd för slakteriet Meatgard i Ingå som varit igång i cirka ett år nu. Raija Rehnberg tror starkt på att vi finländare fortsätter äta kött och säger att slakteriet jobbar för att minska på klimatförändringen. I klippet hörs också mjölkbonden Johan Wasström. Redaktör:Tiina Grönroos.

 • Känner du dig som en miljöbov när du kör ensam i din bensin- eller dieseldrivna bil, äter korv och kött och dricker mjölk?
  I Helsingfors tänker man halvera kött- och mjölkkonsumtionen på stadens alla enheter för att nå uppställda klimatmål fram till 2025. Liknande funderas det på många andra håll - allt från kommuner till enskilda hushåll.
  Hur känner då mjölk- och köttproducenterna som i många fall är födda och har vuxit upp på den gård de driver? Mjölkbonden Kristian Westerholm i Ingå känner sig i dag mera som en miljöbov än som en hjälte. Reporter: Tiina Grönroos.

Lyssna också