Yle Vega Västnyland

Katja Köngäs om valet av återvinning som tema för Hurja Piruetti

 • 2 min
 • tillsvidare

Katja Köngäs är rektor för dansinstitutet Hurja Piruetti i Karis. Vårens produktion heter Downloading future... please wait. Produktionen handlar om återvinning.

Sändningar

 • to 11.4.2019 8.25 • Yle Arenan

Avsnitt

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Fruntimmersföreningen i Ekenäs ville redan ifjol att fontänen invid Ystadsgården i centrum av Ekenäs skulle återställas i sitt ursprungliga skick, eller åtminstone fixas upp. Med hjälp av några anonyma, hemlighetsfulla "pojkar" kommer Rulle och Arthur, skulpturen som skapades av Matti Haupt, småningom att få duscha i vatten igen.

 • Bildkonstnärerna Eveliina Hämäläinen och Petri Saarikko har i samarbete med Pro Artibus gjort ett samhällskonstverk i form av pläd på gården vid daghemmet Mäntykoto i Ekenäs. I inslaget hör vi Åsa Lönnqvist, producent vid Pro Artibus, Jaana Tasanko, föreståndare vid Mäntykoto daghem, daghemsbarnen Ronja Pihlström och Dagny Tähtivuori. Redaktör är Bubi Asplund.

 • Höjdhopparen Linda Sandblom från HIK Friidrott i Hangö siktar på VM-tävlingarna som ordnas i Doha i Qatar i höst. Hon har också allvarliga planer på att delta i de olympiska spelen i Tokyo i Japan år 2020. Tävlingssäsongen 2019 öppnar hon i början av juni i Lahtis. Bubi Asplund och Veronica Montén intervjuar.

 • Tre ledamöter lämnade fullmäktigemötet i Hangö efter att integrationsprogrammet för Hangö och Raseborg godkänts.
  Eero Koli, obunden i gruppen Hangö 2016, föreslog att programmet inte skulle godkännas och han understöddes av Sannfinländarnas Tony Särs och Pertti Ruuska.
  Koli anser att beslutet var olagligt eftersom tjänstemännen inte berett ärendet på rätt sätt.
  I omröstningen röstade Koli, Särs, Ruuska och Lars Nyberg från SDP för att programmet inte godkänns.
  Rolf Nyström, obunden i gruppen Hangö 2016, lät bli att rösta - Marko Niemi från FKP var inte på mötet och inte hans ersättare heller.
  Men integrationsprogrammet för Hangö och Raseborg 2019-2023 godkändes eftersom 25 ledamöter röstade ja.
  Eero Koli och de andra hade planerat i förväg att lämna mötet om ärendet godkändes - och berättade inget om det för fullmäktiges ordförande Jouko Kavander (SDP)
  Marica Hildén har pratat med Jouko Kavander som beskriver vad som hände på fullmäktigemötet i Hangö i tisdags.

 • Tre ledamöter i fullmäktige i Hangö lämnade mötet då integrationsprogrammet för Hangö och Raseborg godkändes.
  Eero Koli, obunden i gruppen Hangö 2016, och Sannfinländarna Tony Särs och Pertti Ruuska lämnade mötet efter att ärendet om programmet godkänts. De kom inte tillbaka till mötet.
  Eero Koli förklarar att han anser att beslutet inte är lagligt, och här berättar han för Marica Hildén varför han anser att allt gått fel till.

 • Raseborgs sjukhus framtid utreds som bäst. Ett av sex möjliga alternativ är att sjukhuset stängs helt och hållet. Eva-Maria Sundström är huvudförtroendeman för vårdfacket Tehy vid Raseborgs sjukhus.

  Hon hoppas att invånarna nu håller ihop och utövar påtryckning både mot HUS och de lokala politikerna och tjänstemän för att bevara sitt sjukhus. Hon riktar samtidigt skarp kritik mot Raseborgs tjänstemän, som vill ge resurser till hälsocentralen på bekostnad av sjukhuset.

 • Pojobon Raoul Dahlqvist, 13 år, kör crosskart i Fin RX-serien. Hans pappa Markus Dahlqvist har grundat ett team, Dahlqvist RX, för sin son och 15 år gamla Eemil Peltola. Killarna deltog i säsongens första FM-tävling under veckoslutet i Vilppula. Bubi Asplund intervjuar.

 • Ekenäs IF deltar i Finlands Bollförbunds projekt för att öka andelen flickor som spelar fotboll, med fokus på flickor under 10 år.
  Verksamhetskedaren Niklas Busk vill sänka tröskeln för alla att vara med. Redaktör: Veronica Montén.

 • Sprängticka från Finland är allt mera efterfrågad ute i världen - i synnerhet i Japan, Kina och Syd-Korea - men även marknaderna i Europa och Amerika börjar få upp ögonen för sprängticka. Den används bland annat i te som hälsokost och som näringstillskott.
  I synnerhet i Asien vill man ha finländsk sprängticka eftersom vi lyckats marknadsföra att vi har en ren natur.
  Företaget Suomen Agrometsä har odlingar med bland annat sprängticka i Karislojo och ett laboratorium i Svartå där man forskar i ädelsvamp och förädlar dem.
  Suomen Agrometsä odlar inte bara i Karislojo, utan låter skogsägare runt om i landet odla sprängticka som företaget sedan köper tillbaka.
  Företaget är störst i Norden på att producera ympningar för sprängticka.
  Marica Hildén har träffat Henri Lokki som är vd för företaget - han berättade om hur det går till då sprängticka ympas i en björk.

 • I Svartå och Karislojo finns ett företag som är störst i Norden på att producera ympningar för sprängticka - alltså små tappar med mycel från sprängticka som man ympar i en björk och så växer det ut en sprängticka.
  Efterfrågan på sprängticka från Finland ökar allt mera och i en skogsdunge i Karislojo och i ett laboratorium i Svartå jobbar man för fullt för att kunna ge kunderna det de vill ha.
  I Karisojo odlas i synnerhet sprängticka och shiitake i björkar - även ute i landet finns skogsägare som odlar sprängticka.
  I Svartå finns huvudlaboratoriet där man bedriver forskning och förädlar svamparna. Det finns också ett laboratorium i Vanda.
  Marica Hildén träffade Henri Lokki som är vd för företaget Suomen Agrometsä för att ta reda på vad som egentligen händer i Svartå och Karislojo.

 • Turistbyrån i Raseborg har skaffat sig en turistinfocykel. Den kommer att finnas på de största evenemangen i staden, men turistbyråns personal kommer också att cykla omkring med den. Turistchef Ville Vuorelma berättar om cykeln. Bubi Asplund intervjuar.

 • SPORTMÅNDAG med släggkastaren Fredrik Fröberg från Sjundeå IF som gäst i studion. Redaktörerna Sebastian Dahlström och Bubi Asplund intervjuar.

Lyssna också