Vega i dag

Att kombinera mycket jobb med familjeliv

 • 15 min
 • tillsvidare

Går det automatiskt ut över barnen om man jobbar mycket? Nej, det behöver det inte göra. Anna Bertills i Vasa var tidigare vd på Folkhälsan Utbildning och tillbringade tre dagar i veckan i Helsingfors. Numera är hon delägare i en kommunikationsbyrå.
Red. Jessica Morney

Sändningar

 • ti 2.4.2019 15.46 • Yle Arenan

Klipp

 • Rasism, kroppen, psykisk ohälsa och klimatet hör till årets teman i barnboksgenren. Men går den typen av böcker hem hos läsarna? Minna Rinta-Valkama är bibliotekarie på barn- och ungdomasavdelningen på Vasa stadsbiblitek. Red. Jessica Morney

 • För några år sedan handlade barnböcker om flyktingarnas situation. Idag ges det ut böcker om rasism, kropp, psykisk ohälsa och klimatet. I helgen hölls världens största konferens för forskare inom barn- och ungdomslitteratur i Stockholm. Litteraturvetaren Mia Österlund deltog i konferensen och så här säger hon om barnböckernas förmåga att reagera på sånt som är aktuellt i samhället. Red. Jessica Morney

 • Isac Elliot är aktuell med nya singeln Waiting game. Dessutom har han skrivit på ett internationellt skivkontrakt med Universal Music i Tyskland. Skivbolaget har stora planer för honom, själv tar han en dag i taget.

 • Dagen före deras treåriga bröllopsdag dog Maria Loukos man Jarmo. Hon var då 47 år och Jarmo 60 år. Här är Marias berättelse om vad som hände och hur omgivning och myndigheter behandlat henne som änka. Red. Jessica Morney

 • Karin Lindroos, Linn Jung och Nanó Wallenius pratar om Ratatas betydelse för Svenskfinland under sina tio år, och funderar vad bloggdöden berodde på.

 • Konstnären och författaren Alexandra Sandbäck i Kronoby har skrivit om klädrelaterade saker, som hållbart mode och kroppspositivitet. Nyligen publicerade Alexandra en bloggtext med rubriken "Hur ska en tjock kvinna klä sig?" Jessica Morney har hälsat på Alexandra Sandbäck i hennes lilla röda stuga i byn Jeussen i Kronoby för att tala om kläder och vad som kan begränsa möjligheten att utveckla en egen stil.

 • Personer med funktionsnedsättning löper större risk än andra att utsättas för sexuellt utnyttjande.

  Det här visar internationella undersökningar, men även här hemma bekräftar man på SAMS, Samarbetsförbundet kring funktionshinder och på FDUV, alltså organisationen för personer med intellektuell funktionsnedsättning, att detta är ett problem.

  För det mesta sker det här på nätet och vissa grupper är då mer utsatta än andra. Så här FDUV:s verksamhetsledare Lisbeth Hemgård. Redaktör: Anki Westergård.

 • Grooming - eller gromning som man brukar säga på svengelska - är något vi förknippar i första hand med barn som via nätet utsätts för vuxna i syfte att utnyttja dem sexuellt.

  Mer sällan - eller kanske aldrig - hör vi talas om vuxna som blir utsatta för gromning av andra vuxna, också det i syfte att senare bli sexuellt utnyttjade.

  Men det här är ett fenomen som enligt experter är vanligare än vi tror, men eftersom skammen bland offren är stor, kommer det sällan till omgivningens kännedom.

  Heli Vaaranen som är psykoterapeut och ledande expert inom parrelationer på Befolkningsförbundet, och hon är bekant med fenomenet. Så här beskriver hon vad gromning är. Redaktör: Anki Westergård.

 • Vet du vad en erfarenhetsexpert är? Det är en person som med egen eller anhörigs erfarenhet av psykisk ohälsa, missbruk eller fysisk sjukdom kan hjälpa en annan i samma livssituation.

  På så sätt kompletterar de den yrkeskunskap som finns och erbjuder patientstöd. Vi har träffat Maj-Len Kuivamäki som hör till den första grupp erfarenhetsexperter som utbildades på svenska för tre år sedan. Hon är erfarenhetsexpert i panikångest. Redaktör: Anki Westergård.

 • I Finland har det funnits koloniträdgårdar i drygt 100 år, den första grundades år 1916 i Hatanpää i Tammerfors. Tanken med kolonilotterna var att ge stadsbor en chans att odla frukt och grönsaker för att hålla nere matkostnaderna. Idag odlas både grönsaker, frukt, bär och blommor. Vi ska träffa Kaija Kuusela på Tullbacken i Karleby. Red. Jessica Morney

 • Christoffer Forsman från Karis var årets Bachelor i reality-tv programmet Bachelor Suomi. Här berättar han om sin upplevelse och hur det är att försöka hitta kärleken på tv.

  Redaktör: Emilia Jansson

 • Flera internationella mediebolag planerar att lansera sina egna streamningstjänster. Det här kan leda till att det blir dyrare att följa med både nya och klassiska tv-serier och filmer. Vi har intervjuat Hanne Bruun, som är professor i medievetenskap vid Aarhus universitet i Danmark. Redaktör: John Nyholm.

Lyssna också