Vega i dag

Att kombinera mycket jobb med familjeliv

 • 15 min
 • tillsvidare

Går det automatiskt ut över barnen om man jobbar mycket? Nej, det behöver det inte göra. Anna Bertills i Vasa var tidigare vd på Folkhälsan Utbildning och tillbringade tre dagar i veckan i Helsingfors. Numera är hon delägare i en kommunikationsbyrå.
Red. Jessica Morney

Sändningar

 • ti 2.4.2019 15.46 • Yle Arenan

Avsnitt

Inga avsnitt tillgängliga just nu

Klipp

 • Fyra norska affärsmän berättar öppet för ett produktionsteam om livet med fester, droger, bedrägerier och hänsynslöst utnyttjande av både fruar och prostituerade. NRK gör succédrama av det och Norge är i uppror: beter sig landets rikaste verkligen så här? Hör intervjuer med regissören, producenten och skådespelarna.

  Bild: Fremantle/NRK. Regissören Øystein Karlsen talar med skådespelaren Simon J Berger under inspelning.

 • Fingermat blir allt vanligare i Finland och de officiella kostråden från Institutet från hälsa och välfärd rekommenderar också fingermat. Linda Hongisto är kostrådgivare på Folkhälsan och berättar vad man ska ta i beaktande då man ger fingermat till sin baby.
  Redaktör Camilla Andelin

 • Den senaste tiden så har det med jämna mellanrum rapporterats om vulkanutbrott runtom i världen som orsakat skada på bebyggelse och i värsta fall krävt dödsoffer. De vulkanutbrott som når allmänhetens ögon och öron är tyvärr de utbrott som på något vis är dramatiska eller som drabbar bebyggelse.

  Reporter: Charlotte Winberg.

 • En del av mitt hjärta är titeln på filmen som baserar sig på Tomas Ledins låtar. Musikalfilmen har premiär den 27.12.2019.
  - Blev jag överraskad av filmen? Ja, jag blev överraskad av min egen reaktion, säger Ledin.
  Reporter: Sofie Gammals

 • Om mindre än fyra veckor lever vi på ett nytt årtionde. För att uppmärksamma det årtionde som har gått så ska vi blicka tillbaka på 2010-talet. Idag är det teknikvärlden som är i fokus. Vår guide är Niklas Fagerström som har bevakat teknikfrågor för Svenska Yle under hela det här årtiondet.

 • Matilda Gustavssons avslöjande i Dagens Nyheter om de 18 kvinnor som Jean-Claude Arnault trakasserat och förgripit sig på ledde så småningom till en stor kris inom Svenska Akademien, men också en våldtäktsdom för Arnault. I boken Klubben beskriver Gustavsson processen bakom reportaget, men också det omtumlande året som följde. Hur kvinnorna hanterar och navigerar både sig själva och situationen efter övergreppen är en central del.

  - Vissa uttrycker att de inte klarar av tanken på att vara offer. Man orkar inte bära insikten om att man blivit våldtagen och man är beredd att gå ganska långt för att normalisera det. Det är lättare att till och med tänka att det var mitt fel, för då är jag åtminstone en aktör och inte bara ett offer. De mekanismerna ville jag också skriva fram.

  Foto: Frida Lönnroos

 • Matilda Gustavssons avslöjande i Dagens Nyheter om de 18 kvinnor som Jean-Claude Arnault trakasserat och förgripit sig på ledde så småningom till en stor kris inom Svenska Akademien, men också en våldtäktsdom för Arnault. I boken Klubben beskriver Gustavsson processen bakom reportaget, men också det omtumlande året som följde. Hur kvinnorna hanterar och navigerar både sig själva och situationen efter övergreppen är en central del.

  – Vissa uttrycker att de inte klarar av tanken på att vara offer. Man orkar inte bära insikten om att man blivit våldtagen och man är beredd att gå ganska långt för att normalisera det. Det är lättare att till och med tänka att det var mitt fel, för då är jag åtminstone en aktör och inte bara ett offer. De mekanismerna ville jag också skriva fram.

  Foto: Frida Lönnroos

 • Svenska Yles debattredaktions Bettina Sågbom och Stefan Winiger försöker reda ut veckans politiska skeende tillsammans med Joakim Rundt.

 • Hur ska vi äta klimatsmart? Vilken är köttets roll?
  Intervju med specialforskaren Juha-Matti Katajajuuri, Luke.
  Reporter: Anna Savonius.

 • Vuxna snackar om de faror unga möter på nätet i form av all porr som finns tillgänglig. Men sällan frågar vi de unga hur de själva ser på saken. Svenska Yle träffade Klas, Tobias, Jennifer och Linn för att diskutera porr: ska vi vara oroliga eller inte? Redaktör: Anki Westergård.

 • Porr är idag endast ett knapptryck bort, även för barn. I vilken utsträckning påverkas då barn och unga av den porr de exponeras för? Forskningen ger motstridiga budskap, medan de unga själva tycker att vi vuxna borde ta "porrsnacket", men sedan låta dem vara ifred. Intervjuade: Medieforskaren Sanna Spišák vid Åbo universitet och forskaren och barnmorskan Magdalena Mattebo. Redaktör: Anki Westergård.

 • Louise Amcoff som startat föreningen Tillsammans mot prostitution har erfarenhet av att sälja sex från det att hon var fjorton tills hon var nitton år. Det har satt sina spår, men idag är hon trygg och har bildat familj. Av erfarenhet vet hon att sexköparen kan vara vem som helst, men en sak har de gemensamt och det är att de är sjuka, säger hon. Redaktör: Anki Westergård.

Lyssna också