Yle Huvudstadsregionen

Fullspäckat med företagsmässiga tankenötter då Företagsbyns speldag ordnades i Otnäs

 • 12 min
 • tillsvidare

Tillsammans med niondeklassister ska vi nu få följa med in i företagsvärlden. Tidigare i veckan gick nämligen Företagsbyns speldag av stapeln i Otnäs i Esbo. Där får niondeklassare grunda ett företag och under en tävling tampas med riktiga problem som förekommer i företagsvärlden. Vi får träffa Oskar Sirviö, som är en av ledarna, tävlande Anton och Lena som går på årskurs nio i Hagelstamska skolan i Esbo och Heidi Enbacka, som är regionsschef för företagsbyn Esbo vid ekonomi och ungdom TAT. Som reporter fungerar Anna Aaltonen och Christoffer Kaski står i studion.

Sändningar

 • ti 26.3.2019 12.12 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Prisbelönta Borgmästarens självständighetsfest arrangeras i år för 22 gången. Festen fick sin början år 1997 när dåvarande överborgmästaren Eva-Riitta Siitonen skulle hitta på något som skulle bli hennes arv till staden.

 • Studier vid en yrkesskola kan öppna många dörrar nuförtiden - också till andra skolor. Sebastian Geust studerar till fordonsmekaniker vid Prakticum i Helsingfors, men målet är att studera vidare till diplomingenjör vid Aalto universitetet. Det är fullt möjligt eftersom det inte längre krävs en studentexamen för det. Yle Huvudstadsregionen besökte verkstaden på Prakticum och pratade om framtiden tillsammans med Geust och Albert Rehnström.

 • Anton Sontag studerar till ICT-montör vid Prakticum. Det bästa med utbildningen enligt honom är allt det praktiska som de studerande får göra på lektionerna. Men det blir också dyrt. Under Antons första höst på yrkesskolan har hans föräldrar redan satt ut 700€ på böcker och verktyg. Det skulle vara bra om andra stadiet var helt kostnadsfritt, tycker Sontag.

 • Tillsammans med sina studiekamrater, sponsorer och samarbetspartners har Lotta Eklblad dragit igång välgörenhetsrestaurangen Fööri, som under restaurangdagen i Helsingfors den 17.11 säljer mat för att stöda arbetet med ungas mentala hälsa. För samarbetspartner Krisjouren för unga är denna typ av samarbete viktigt för verksamheten, säger krisarbetare Oscar Lehtinen. Redaktör Julie Ebbe.

 • På Arcada övar den blivande ambulanspersonalen på hur de ska bemöta personalen. På skolan finns rum som ser ut som vanliga hem. I hemmiljön kan de studerande öva hur man ska gå till väga när man kommer hem till en patient i nöd. Som hjälp har de en docka som både kan "andas" och prata.

  Lektor Christoffer Ericsson och studerande Frida Enlund visade reporter Hanna Othman runt i klassrummen på yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors.

 • Veckoslutet 16-17 november 2018 rör det sig typer i Lagstads skola i Esbo centrum natten lång. Men var inte rädd, det rör sig inte om några inbrottstjuvar. Nej, det är elever som deltar i ett LAN-party som ordnas i samband med Hajbo Epic Night Battle där elever i årskurserna fem och sex tävlar om vem som är bäst på spelet Minecraft. Vår reporter Christoffer Kaski åkte till Lagstads skola för att ta pulsen på lärarna Niclas Paul och Evald Hemström samt en hel drös femmor och sexor.

 • Just nu finns det tre punkthus på över 16 våningar i Helsingfors, men i framtiden ska de bli fler. Ted Urho frågar om att bygga högt av arkitekt Dan Mollgren, som leder Böle-teamet vid Helsingfors stad.

 • Daniel Tallberg flyttade från Borgå skärgård till Helsingfors för fyra år sedan, Lina Smedlund bytte Korsholm mot huvudstaden för två år sedan och Dora Lagerpetz flyttade hit från Åbo i början av hösten. På Svenska dagen växlade de tre Arcada-studerandena några tankar med Ted Urho kring vad dialekt och hemort betyder.

  - Det skulle vara jätteroligt att tala en dialekt, det ger mera karaktär, säger Dora Lagerspetz.

  - Jag jobbade bort min dialekt och nu ångrar jag det lite, säger Daniel Tallberg.

  - Jag känner hemlängtan då villasäsongen börjar och slutar, och jag inte kan vara i Österbotten, berättar Lina Smedlund.

 • - Sanningen är den att Helene Schjerfbeck talade svenska för att det var den ekonomiska, politiska och kulturella elitens språk i Finland på 1800-talet, säger Rafael Donner, författare och chefredaktör för Studentbladet.

  Han har provocerats av språkdiskussionen kring den förestående filmen.

  - När vi säger till finnarna att ni inte får göra den här filmen, så säger vi att ni får inte göra något om vårt lands historia, för att alla förebilderna talade svenska.

  Han tycker att Schjerfbeck var intressant som person och förtjänar en film.

  - Dom har ingen egen Helene Schjerfbeck. Det är att förneka finnarna rätten till sin egen historia att säga att de inte får göra filmen på finska.

  Ted Urho intervjuade.

 • Monica Björkell- Ruhl fick en panikattack. Det var den andra panikattacken inom några dagar, men den här gången var bemötandet helt annorlunda än förra gången. Reporter är Christoffer Gröhn.

 • Under hösten får vi följa med tre stycken gulnäbbar, alltså första årets studerande, som den här hösten har flyttat till Helsingfors från sina finlandssvenska hemorter för att studera. Programvärd Ted Urho bjöd in deltagarna Fanny Kesti, Vera Lindén och Walter Ruokolahti för att testa dem på deras kunskaper om sin nya hemstad.

 • Pia Stoltzenberg är utvecklingschef för det tvåspråkiga inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Hon berättar hur HUS uppmärksammar Svenska veckan 2018. Reporter Ted Urho.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Helsingfors stad ska tillsammans med invånarna ordna talkon under våren för att bekämpa invasiva, skadliga arter.
  Reporter Charlotte Lindberg gav sig av till Tölöviken i Helsingfors för att ta reda på mera om just invasiva arter tillsammans med biologen Mimma Ekblad. Christoffer Kaski är i studion.

 • Christa Renwalls 11-åriga son har Aspergers syndrom. Att få diagnosen var en mångårig process som gick genom rådgivningen, barnpsykologer och ergoterapeuter - och mycket ovisshet. Den första veckan i april går den nationella autismveckan av stapeln, för att sprida kunskap om autismspektrumtillstånd. I intervjun medverkar också Autism- och Aspergerförbundets verksamhetsledare Tarja Parviainen. Redaktör Julie Ebbe.

 • I Belgrad i Serbien ska det nästa vecka ordnas en stafettkarneval för första gången någonsin för skolorna i staden. Det är nämligen så att elever från Winellska skolan i Kyrkslätt ska åka ner och följa med arrangemangen. Det sker inom ramarna för det europeiska kulturprojektet Heritage Hub, där skolelever från Finland, Serbien och Spanien presenterar kulturarv från sina hemländer - och Kyrkslätteleverna valde Stafettkarnevalen. Här berättar lärare Ingelisa Wikholm och eleverna Ingrid, Ella och Beda om sin stundande resa till Serbien i Julie Ebbes intervju.

 • Tillsammans med niondeklassister ska vi nu få följa med in i företagsvärlden. Tidigare i veckan gick nämligen Företagsbyns speldag av stapeln i Otnäs i Esbo. Där får niondeklassare grunda ett företag och under en tävling tampas med riktiga problem som förekommer i företagsvärlden. Vi får träffa Oskar Sirviö, som är en av ledarna, tävlande Anton och Lena som går på årskurs nio i Hagelstamska skolan i Esbo och Heidi Enbacka, som är regionsschef för företagsbyn Esbo vid ekonomi och ungdom TAT. Som reporter fungerar Anna Aaltonen och Christoffer Kaski står i studion.

 • Nu är det hög tid att lämna in en ansökan till högskolorna - man kan föreställa sig att en hel hop av abiturienter och studenter nu sitter och väntar på att göra verklighet av sina planer att ansöka till olika utbildningar - och dem finns det ju ett hav av.
  Men det finns hjälp att få när man navigerar bland utbildningsutbud och förbereder sig för inträdesprov.
  Helena Martin, som är vägledare vid Arcadas vägledningscenter, och två studerande vid Arcada, Daniella Lassas och Niklas Forsman, besökte Julie Ebbe i studion för att diskutera navigering i djungeln som heter högskoleansökan.

 • På torsdag 21.3 är det den årliga FN-dagen mot rasism. Den dagen år 1960 öppnade polisen eld mot och dödade 69 fredliga demonstranter i Sharpeville i Sydafrika. Några år senare, 1966 utlyste FN:s generalförsamling dagen till den internationella dagen mot rasdiskriminering och uppmanade det internationella samfundet att öka sina ansträngningar för att avskaffa all rasdiskriminering. Målgruppen är i år bland annat samfund, fostrare, arbetsplatser, kommuner och beslutsfattare.

  En av de instanser som här i Helsingfors jobbar mot rasism och diskriminering är Luckan. Ann-Jolin Grüne, som är utvecklingschef för integrationsverksamheten besökte Julie Ebbe i morgonstudion för att diskutera diskriminering och rasism på våra arbetsplatser, kommuner och bland beslutsfattare.

 • Vård- och landskapsreformen fick till slut ett snöpligt slut, och i samband med det föll också regeringen. Vad innebär det här för kommunerna som redan i flera år börjat förbereda sig, och vad önskar huvudstadsregionens städer att den reform som den nya regeringen sannolikt tar itu med efter valet ska innehålla? Helsingfors biträdande borgmästare för social- och hälsovårdssektorn Sanna Vesikansa (Gröna) och fullmäktigeledamot i Esbo samt utredare för Nylands förbund Christina Gestrin diskuterar vårdreformen ur de stora städernas och svenskans perspektiv.

 • Festyra råder i Månsas nyrenoverade kyrka då Petrus församling efter en lång kamp får sin första egna kyrka. Och den nya kyrkan invigs lagom till jubileet som markerar att församlingen fyller tio år i år. Reporter Christoffer Kaski gick på en rundtur i den nyernoverade byggnaden tillsammans med kyrkoherde Daniel Björk.

 • Kyrkslättpolitikern Ulf Kjerin (SFP) anser inte att det finns en motstridighet mellan kommunens nolltolerans mot alkohol på arbetstid och tjänstemännens och politikernas drickande under resan till Köpenhamn. Han intervjuas av Christoffer Gröhn.

 • Stadsdirektören i Grankulla, Christoffer Masar, säger att staden sällan bjuder på alkohol. Men när stadsstyrelsen var till Köpenhamn drack de vin och champagne till maten på skattebetalarnas bekostnad. Reporter Christoffer Gröhn.

 • Omsorgsdirektören i Esbo, Juha Metso, följer inte stadens egna anvisningar för hur kvitton ska redovisas. Han intervjuas av Christoffer Gröhn.

 • Kyrkslätt kommundirektör skriver inte på sina kreditkortskvitton vem han bjuder på alkohol. Han intervjuas av Christoffer Gröhn.

Lyssna också